Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / FINSKA KUSTEN BOTTENVIKEN

Finland

Finland

Finland

Finland

Finland

Finland

 

Finska kusten
Bottenvikens skärgårdar

Den finländska kustlinjen sträcker sig från Finska viken och ända upp till Bottenviken. Och den är många mil lång! Besök de gamla fiskebyarna och känn skärgårdens historia. Föreställ dig hur livet på dessa öar såg ut när gamla segelbåtar gled fram på vattnet.

 


Jakobstad skärgård. Foto: Boris Ersson

Avståndstabell i distansminut Finska kusten

För att främja finlandsseglingar har vi lagt ut avståndstabell för den finska kusten i Bottenviken. Vill du ha information om hamner och besöksmål med service kan du klicka in på www.bottenviken.se/finland Trävlig segling i sommar!

 

Tora Kemi Selk Kuiv Iin Karlö Uleåb Brahe Tanka Karle Jakob Vasa
Toranda   15 12 33 44 53 63 72 119 125 140 190
Kemi 15   13 25 35 42 53 67 114 120 137 185
Selkäsarvi 12 13   26 35 48 50 58 108 110 126 174
Kuivaniemi 33 25 26   19 40 39 60 117 118 135 185
Iin Röyttä 44 35 35 19   30 25 56 108 110 130 181
Karlö* 53 120 48 40 30   25 79 79 83 101 151
Uleåborg 63 53 50 39 25 25   51 106 25 128 185
Brahestad 72 61 58 60 56 79 51   62 64 83 137
Tankar 119 114 108 117 108 79 106 62   10 23 76
Karleby 125 120 110 118 110 83 25 64 10   27 85
Jakobstad 140 137 126 135 130 101 128 83 23 27   70
Vasa 190 185 174 185 181 151 185 137 76 85 70  

* Karlö = finska Hailuoto

  • Luleå Södra Hamn- Hailouto/Karlö 52nm
  • Karlö - Uleåborg 25nm
  • Bjuröklubb - G:a Karleby/Tankar 47nm
 

Från den finska skärgården
   
Några kortfilmer från skärgården
       

Bottenvikens Nationalpark firar 25 år

Bottenvikens Nationalpark som ligger på den finska sidan av gränsen firar 25 år. Parken stiftades 1991 för att bevara och skydda den ömtåliga naturen här ute i havsbandet. Den totala ytan är 157 km², varav endast 2,5 km² utgörs av land. Bottenvikens nationalpark gränsar direkt till Sverige.

   

Båtbyggarnas kust

En viktig del av den gamla kustkulturen i Bottenviken och Kvarken är båt- och skeppsbyggandet. Här byggs allt från allmogebåtar i trä till fritidsbåtar och fartyg i moderna material.
På den finska sidan finns några av världens främsta båtbyggare. Jan Backman i Jakobstad som bygger träbåtar lika vackra som gitarrer.

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

En segeltur till Kemi

Finland har haft en dramatisk historia efter 1808-1809 års krig då Sverige förlorade Finland till Ryssland.
Då vi i somras besökte Kemi under en regnperiod passade vi på att titta in på Ädelstensgalleriet.   Galleriet grundades av den finske gemmologen och guldsmeden Teuvo Ypyäs. Ypyäs samlingar och verk är samlade i en gul byggnad nere på hamnplan och ligger därför lägligt till för båtbesökare.

   

Båtbyggarnas kust

En viktig del av den gamla kustkulturen i Bottenviken och Kvarken är båt- och skeppsbyggnadstraditionerna. Här byggs allt från allmogebåtar i trä till fritidsbåtar och fartyg i moderna material. På den finska sidan av kusten finns några av världens främsta båtbyggare. Boris Ersson seglar längs kusten och besöker bland andra Leo Tervonen, som bygger en kopia av en gammal segelskuta i Kemi.

       
Läs mer här-»     Läs mer här-»
       

Överraskad av en stormby

När jag sticker ut näsan i kajutadörren nästa morgon ser jag direkt att vädret är bättre än i går. Det är solsken och en frisk kylig vind blåser över havet från nordväst. Men vinden är inte så stark som i går. Jag tar på mig tröjan och går ut på piren och spanar ut mot havet. Mörkblått vatten med vita gäss på vågorna. Jag kommer att ha vinden och vågorna med mig när jag seglar till Iin Röyttä, den gamla timmerhamnen vid kusten norr om Uleåborg.

   

Möten vid havet, Hailuoto

Möten vid havet får du följa med lotskutterföraren Tom Sjöblom som skal transportera en lots ut till en tanker.
I samma film möter vi den 6-åriga Veronica Egnell på Holmön i Västerbotten ett brev. Hon stoppade brevet i en flaska och kastade flaskan i havet från färjan när hon reste från Holmön till fastlandet.

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Sju båtklubbars möte

Hela dagen har båtarna kommit till hamnen i Iin Röyttä. Framåt eftermiddagen är det så fullt vid bryggorna att man måste börja lägga sig i flera lager utanpå varandra. Den gamla timmerhamnen Iin Röyttä har förvandlats till en populär fritidshamn norr om Uleåborg.

   

En bro av järn över Bottenviken

Draken i Brahestad är omättlig. Ur den dånande masugnen hörs rytandet:
- Mer malm! Mer koks! Mer eld!
Dygnet runt kommer båtarna över havet med sin last av järnmalm från berget i Kiruna. I över 20 år har jag bott i Svartöstaden i Luleå där Luleälven rinner ut i Bottenviken. Jag har ofta undrat hur det är att leva och arbeta ombord på malmbåtarna.

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Morgonvandring på Iin Röyttä

Som vanligt vaknar jag tidigt av att jag måste upp och pinka. Jag går upp i sittbrunnen och håller mig i akterstaget och blandar mitt vatten med Bottenviken. Det enda ljud som hörs är några måsar som grälar på andra sidan piren. I båtarna sover alla utmattade efter festen. En lätt morgondimma svävar över hamnen och båtarna.

   

De sista fångstmännen

Vid fyren på Bjuröklubb finns stenåldersfynd och en hälsning från en finsk säljägare som kom hit våren 1920. Boris Ersson hittar hans släktingar i byn Molpe på den finska sidan.
Fisket och säljakten är delar av en urgammal kustkultur. I unika bilder av Hans Östbom skildras hur ett jaktlag jagar säl på gammalt sätt i isen. En av jägarna, Evald Geust, lotsar Måsen genom skärgården timmarna före en storm.

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Hyvä sauna!

Vinden viner kall och vass i ryggen när jag sitter och äter i sittbrunnen. Då kommer mannen från båten intill och säger:
- Vi ha eldat sauna. Om halvtimme är den varm. Du välkommen.
Åh, om jag hade kunnat säga nåt riktigt fint på finska! Jag drar till med: - Kiitos baljo! Hyvä sauna!

   

Ett besök hos fyra av världens bästa båtbyggare

En av våra medarbetare Claes Törnsten besökte tillsammans med några vänner fyra av världens kanske bästa båtbyggare. Båtbyggarna Maestro Boats, Baltic yachts, Scandi Yachts och Nautors bygger i dag stora avancerade segelbåtar i plast som är välkända över hela världen. Och det bästa av allt, båtarna byggs här uppe i Bottenviken!

       
Läs mer här-»     Läs mer här-»
       

Tornet som kom för sent

- När ni kommer till Kemi måste ni besöka Selkäsarvi, hade Joni Skiftesvik sagt när vi träffades i Båtskärsnäs. Joni hade berättat att Selkäsarvi hade varit bebodd av närmare 300 fiskare när strömmingsfisket var som störst. Ön var också ett centrum för smuggling av lax, brännvin och vapen under olika perioder av den finska historien. Vid sekelskiftet gömde sig flyktingar och upprorsmän undan den ryska tsarens säkerhetspolis. Än i dag kan man se spåren efter stengrunder och hyddor på ön.

 

       
Läs mer här-»      
       

Konsten att snabbt bli känd i en hamn

Det finska sjökortet visar ett man bör hålla nära intill grannön linnanklupu och följa en inseglingsränna på 2,5 meters djup in mot hamnen i Selkäsarvi. Norr om hamnen mellan Selkäsarvi och ön Maasarvi är det grunt. Vi följer kortet och svänger sakta in mellan stenarmarna utanför båthamnen. Vid de två flytbryggorna ligger båtarna tätt intill varandra. Vi går förbi den första bryggan men upptäcker snart att även den andra är fullbelagd. En man kommer ut på den första bryggan och vinkar åt oss att vi kan lägga till längst in bakom sjöräddningens orangemålade båt som ligger ytterst på bryggan.

   

 

       
Läs mer här-»      
       

Bottenvikens nationalpark

Efter frukosten går vi en tur på Selkäsarvi. I båthamnen finns en stuga där man har satt upp information om ön. På kartor och affischer läser vi att Selkäsarvi ingår i en nationalpark som heter Perämeri Nationalpark, vilket betyder Bottenvikens Nationalpark.

     
       
Läs mer här-»      
       

Nyrökt sik på Selkäsarvi

Vi vandrar på träspången som leder söderut från båthamnen, genom ett vackert landskap med mycket sten, stora enbuskar och små grå och röda stugor. På ett ställe intill stigen stannar vi till och försöker läsa tiden på en gammal klocka som befolkningen använde redan på 1700-talet. Klockan är lika enkel som genialisk: På en sten har man huggit ett hål och runt hålet har man ristat in en cirkel. Sätter man en liten pinne i hålet visar skuggan hur mycket klockan är!

     
       
Läs mer här-»      
       

Hyvä sauna!

På Selkäsarvi är den vedeldade bastun öppen för alla.
När Heikki och jag går mot bastun för att ta ett bad kommer en naken kvinna och en lika naken man ut ur huset och springer ner till vattnet och simmar några tag. På vägen tillbaka upp fyller mannen två hinkar med vatten och bär dem upp till huset.

   

 

       
Läs mer här-»      
       

       
Artikelarkiv
Under "Artikelarkiv" hittar du flera intressanta och populära reportage från Bottenviken. Vårt artikelarkiv innehåller ca 500 artiklar som går tillbaka till år 2000 när vi startade portalen bottenviken.se.

Gå till artikelarkiv-»

    Webb-TV
Under "Webb-TV" hittar du flera intressanta och populära videoreportage från Bottenviken. Vårt videoarkiv innehåller ca 100 filmer.

Gå till Webb-TV-»

FINSKA KUSTEN

Startsidan

Webb-TV

Bottenviken (klickbar karta)

ÖAR OCH HAMNAR

Iin Röyttä

Karlö (finska Hailuoto)

Kemi

Kuivaniemi

Maakalla

Ritgrund

Selkäsarvi

Tankar

Toranda Marina

Länkar till båtklubbar i Finland

Gamlakarlaby Segelförening

Kemin Moottorivenekerhon

Kokkolan purjehtijat

Oulun Työväen Pursiseura ry

Segelsällskapet i Jakobstad r.f

Vasa Motorbåtsklubb

Wasa Segelförening

BOENDE

     

ÖVRIGT

 

Nyttiga länkar:


Nöd- och säkerhetsjour i havsområden och på Saimen

I Finland upprätthålls både maritim VHF-nödjour samt säkerhetsjour i havsområdena och på Saimen. Sjöräddningens ledningscentraler i Åbo och Helsingfors sköter jouren i havsområdena genom sina basstationer längs kusten.

Jouren sköts året runt i alla tider av dygnet på maritim VHF-kanal 70 (DSC) och kanal 16 (talkommunikation). Dessutom har Trafikverket ett säkerhetsradionät som utöver havsområdena passar nöd-, säkerhets- och anropskanaler samt egna arbetskanaler i Saimenområdet. Dessa myndighetsledda kustradionät har sina egna lagstadgade uppgifter.

SAIMEN: Saimen är Finlands störst sjö. Saimen har en vattenareal på 4 400 km², och innehåller dessutom 13 710 öar.

Ladda ner VHF-Kartan Norden för 2016-»


Svenska och finska seglare har i över hundra år beökt och tävlat med varandra på båda sidor av gränsen. Här är några gamla berättelser om svenska seglare på besök i finska farvatten.

Dramatisk insegling till Mustakari

Tankar fyr

Gamla Karleby Segelförening firade sin 75-åriga tillvaro med att i juli månad år 1947 anornda en stor segelregatta till vilken även Luleå Segelsällskap inbjudits. 6 båtar hade anmält sig till regattan; samling skedde i Bjuråklubb, varifrån eskadern i konvoj företog överresan till Finland. En av de deltagande båtarna var Scherzo I, och vi låter dess skeppare, Olof Wikström, beretta. Läs hela artikeln-»

En Östersjöfärd utan mål

Ombedd att i hast nedskriva några minnen från någon av de långseglingar i Östersjön, jag varit med om, erinrar jag mig särskilt en. Det var sommaren 1930, och färden gick företrädesvis i finska farvatten. Inte för att det nu hände så mycket just den gången, men denna långsegling har på ett särskilt sätt dröjt kvar i minnet, främst kanske beroende därpå, att den sommaren, som vi minnas, var den varmaste och vackraste på många år. Läs hela artikeln-»

Med Gerdny Stockholm Luleå via Finland

Solen sken från klar himmel, men nordan ven bister, och värmen lyste med sin frånvaro, då vi den 17 juni på morgonen gingo ombord på "Gerdny". Sedan en vecka tillbaka låg den trimmad och klar för sommarens långsegling, som var bestämd att gå över Stockholm, Reval och Helsingfors. Läs hela artikeln-»

 

 

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81