Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Finland | Karlö
Lat 65o 02, 41 N Long 24o 33, 50 E

 
Karlö

Karlö (finska Hailuoto) är Bottenvikens största men Finlands femte största ö och ligger utanför Uleåborg. Karlö är en egen kommun i landskapet Norra Österbotten i Finland. Kommunen har cirka 1 000 invånare.

Här finns levande jordbruk, fiskare, skola, kyrka, affär, restaurang och ett litet bibliotek.
Ön är också känd för sina konstnärer.
Från Hailuoto har fiskebåtarna gått ut i många hundra år för att fiska även på den svenska sidan av Bottenviken. Fram till 1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland, var Bottenviken ett innanhav i det svenska kungadömet. Att Hailuotoborna fiskade vid Rödkallen i Luleå skärgård, och norrut vid Malören och Haparanda Sandskär var inte konstigt. Man seglade dit fisken vandrade och havet band kusterna samman.

Flera av kapellen på öarna i den svenska skärgården byggdes på 1700-talet av strömmingsfiskare från
Hailuoto. I kyrkorna och kapellen längs kusten hänger ofta små skeppsmodeller och bilder ur den bibliska historien med anknytning till havet.
På vintrarna hände det att kapellen användes som förråd eller båthus. Jag har till och med hört att strandsatta säljägare och fiskare i nödfall använde virke från kapellen för att reparera sina trasiga båtar. Jesus och hans far Josef, som själva var snickare och fiskare hade säkert gett sitt godkännande.
- Bryt upp kyrkgolvet och laga båten pojkar, skulle Jesus säkert ha sagt.

Ön är ett paradis för naturintresserade, till exempel i form av friluftsliv och fågelskådning. Här finns saker att göra och uppleva under hela semestern.

Karlö ligger ca 50 kilometer utanför Uleåborgs centrum och Oulusalo flygplats. Det går en färja till Karlö från Oulusalo varje dag året runt. Resan tar ca 30 minuter. På vintern tar du dig lätt till ön längs isvägen.

Öns centrum en liten lantlig by som är idyllisk och trygg. Marjaniemi som ligger vid huvudvägens västra ända har inkvartering, restauranger, fiskehamn, gästhamn och en fyr som är ett populärt besöksmål. Marjaniemi är ett populärt semester- och rekreationsmål. Den mjuka sandstranden och det brusande havet är som en målning. På vintern får Marjaniemi ett tjockt snö- och istäcke. När du vandrar längs den snötäckta stranden glömmer du tidens gång.

Vandringsled

Karlö vandringsled går via Marjaniemi. I Marjaniemi finns en 2 km lång och en 4,8 km lång rundslinga. Mer information om friluftslederna på Karlö (www.infokartta.fi, på finska).

FILM: Möten vid havet, Hailuoto

I denna korta filmen ur Kustliv i Bottenviken, Möten vid havet får du följa med lotskutterföraren Tom Sjöblom som skal transportera en lots ut till en tanker.
I samma film möter vi den 6-åriga Veronica Egnell på Holmön i Västerbotten ett brev. Hon stoppade brevet i en flaska och kastade flaskan i havet från färjan när hon reste från Holmön till fastlandet med sina föräldrar. På Hailuoto vandrade en kvinna vid namn Eila Rantta Suomela längs stranden. Bland högarna av vass och drivved som stormen hade vräkt upp fick Eila syn på en flaska med ett hoprullat brev inuti. När hon drog ur korken och vecklade upp brevet såg hon en teckning av en liten flicka med en hund, namnet Veronica och ett svenskt telefonnummer.

Se filmen Möten vi havet, Hailuoto-»

   

Bilder från hamnen

         
   
         
         

Bottenvikens största ö

Det finska fastlandet skymtar som en mörk rand vid horisonten. Jag håller långt ut till havs för att undvika sandbankar och fiskeredskap. Jag är på väg mot Hailuoto, eller Karlö som ön heter på svenska. Hailuoto är Bottenvikens största ö. Här finns levande jordbruk, fiskare, skola, kyrka, affär, restaurang och ett litet bibliotek.

Läs hela artiklen-»

En dödsfälla

Jag har seglat ensam i 17 timmar och har träsmak av att sitta vid rodret. En svart molnbank har växt sig allt hotfullare bakom oss under dagen. Jag borde se fyren vid Marjaniemi snart. Det skulle vara skönt att komma i hamn innan ovädret bryter loss. Jag spanar längs horisonten med kikaren. Jo, där skymtar äntligen den vita fyren.

Läs hela artiklen-»

In i mörkret

Solen har gått ner och det är mörkt när jag närmar mig punkten där jag ska svänga in till hamnen i Marjaniemi. Jag har svårt att se den smala öppningen i vågbrytaren trots att den inte kan vara längre bort än 100 meter.

Läs hela artiklen-»

Ut med lotsarna

Under natten vaknar jag ett par gånger av att vinden viner där ute. På morgonen lyser solen, men det är kallt i luften. Jag tar en promenad upp till lotsstationen och får en kopp kaffe av mina nya vänner. Lotskutterföraren Tom Sjöblom spanar ut mot havet med kikare. En telefon ringer. Han växlar några korta ord på engelska och vänder sig till mig.

Läs hela artiklen-»

Flaskposten och den grå tröjan

Sommaren 1996 skrev den 6-åriga Veronica Egnell på Holmön i Västerbotten ett brev. Hon stoppade brevet i en flaska och kastade flaskan i havet från färjan när hon reste från Holmön till fastlandet med sina föräldrar.

Läs hela artiklen-»

 
Hamnservice
Törrtoa Bastu Tvättmaskin Dusch Cafe Restaurang Sjösättningsramp
Drivmedel Vatten Badplats El Tömning av septiktank    
           

Gästhamnen: ca 10 gästplatser.
Förtöjning: Boj
Hamndjup: 4 meter.
Hamnavgift: 10 € / natt

Kontakt:
Telefon: +358 44 497 1991
E-post: hailuototourism@hailuoto.fi

Övrigt:
Toaletter, dusch, el, kök, bastu, sophantering, septiktank tömning, cafe, lekplats, restaurang, sjösättningsramp, drivmedel.

Karlö ligger ca 50 kilometer utanför Uleåborgs centrum och Oulusalo flygplats. Det går en färja till Karlö från Oulusalo varje dag året runt. Resan tar ca 30 minuter. På vintern tar du dig lätt till ön längs isvägen.

Avstånder från hamnen:

  • Post 10 km
  • Bank 10 km
  • Butik 100 m
  • Buss 100 m
  • Färja 25 km

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81