Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Finland | Maakalla
Lat 64o 18, 89 N Long 23o 30, 91 E

 
Maakalla

Maakalla och Ulkokalla kallas Kallankari-öarna och ligger 22 km väst för Kalajoki. Öarna är fortfarande fiskelägen för fiskare och sommartid är de populära turistmål. Vi besökte ön för ca 10 år se och fick fina berättelser av ö-borna.

Den svenske kungen Adolf Fredrik gav Maakallas öbor en form av självstyre 1771 och den högsta beslutande- och domrätten innehas av tankarstämman som samlas till det årliga örådet på ön söndagen före den 25 juli varje sommar. Öarna ägs av finska staten men med stöd av en kunglig förordning har Maakallas förvaltning överlåtits till fiskarna.

Maakalla Kyrka

Maakallas åttahörniga kyrka byggdes år 1780.
Kyrkan användes även för många andra ändamål än gudstjänster. Den synes på långt håll och blev ett landmärke för sjöfarare. Det var också i kyrkan tankarstämman sammanträdde. Kyrkan också som tillfälligt förrådsrum.

Nuförtiden håller man fortfarande gudstjänster
i kyrkan och den är en populär vigselkyrka. Flera små fiskarstugor finns runt kyrkan och på ön nära kyrkan finns också ett litet fiskemuseum.

   

Bilder från hamnen

         
   
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   

In i dimman

Först kommer kylan. Sedan kommer dimman. Den finska kusten söder om Brahestad är full av sandbankar så vi går ut till havs. Egil och jag är på väg mot de båda tvillingöarna Maakalla och Ulkokalla utanför Kalajoki.

Läs hela artiklen-»

Maakalla är vår plats

En solkatt dansar på kajutans vägg när jag vaknar klockan sex på morgonen. Jag kryper ur sovsäcken och går upp på däck. Luften är klar och kylig. Revet som vi var rädda för i natt brusar fortfarande. Nu ser jag den långa armen av stenar. Fiskeläget med sina små stugor kurar i morgonsolen.

Läs hela artiklen-»

Fiskaren på Maakalla

- Finns det några fiskare kvar på ön i dag? frågar jag.
- Det finns bara en riktig fiskare på Maakalla nuförtiden, säger Matti. Han heter Pasi Pääkönen. Ni ser hans båt där nere i hamnen.

Läs hela artiklen-»

 
Hamnservice
Törrtoa Bastu Turbåt        
             

Förtöjning: Ankare, boj
Hamndjup: 2,5 meter.

Övrigt:
Till Maakalla kommer du med passagerarbåt eller egen båt.

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81