Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Finland | Toranda
Lat 65o 48, 31 N Long 24o 09, 13 E

 
Toranda Marina

I juli 2014 byggdes en ny och modern gästhamn i Hellälä i Torneå. Gästhamnen Toranda Marina ligger på gränsen till Haparanda och har plats för ca hundra båtar, vilket klart förbättrar serviceutbudet för turister i området. Gästhamnen finns i anslutning till nöjescentret Toranda.

I Toranda Marinas tjänster ingår vatten, el, strandrestaurang och tankningsställe för båtar där man kan betala med internationella bank- och kreditkort. I framtidsplanerna ingår också ett klubbhus. Gästhamnens egentliga invigningsfest hålls i början av sommarsäsongen 2015.

”Muddringen av Torneå älv möjliggjorde byggandet av en ny, nordlig gästhamn. Målet på lång sikt är att göra Toranda till båtfolkets Nordkapp, som ger båtvänner en helt ny upplevelse”, säger Erkki Hanhirova, verkställande direktör för Toranda Events, om planerna.

Hellälä är en viktig del av Torne älvs historia

Finlands och Sveriges gemensamma flottningsförening grundades 1917. Ursprungligen fanns sorteringsplatsen vid Saarenpää, men under andra världskriget 1939–1945 flyttades den stegvis till Hellälä. År 1943 sålde Kemi Oy Hellälänniemi-området till flottningsföreningen, där man lät bygga ett nytt huvudkontor.

Under årtiondena kom flottningen på Torne älv att inkludera många betydande personer, eftersom flera generationer arbetade med att flotta virke. Den mest berömde flottningschefen var Åke Svensk, som dominerade flottningsföreningen i nästan 40 år. Svensk, som tillträdde som flottningschef 1943, var även en berömd idrottsman som ledde det finländska laget vid fyra vinterolympiader. Han präglade den sista framgångsperioden inom flottningen, som avslutades på 1960-talet i och med de ökade biltransporterna. Flottningföreningens verksamhet upphörde 1971, och ett betydande skede i Torne älvs historia kom till ända.

År 1974 övergick Hellälä-området i Hanhirova-Yhtymäs ägo (sedan år 1981 Havator). Havators huvudkontor, reparationsverkstad och verkstadsförråd utrustningslager fanns i Hellälä fram till början av 1990-talet.

Utvecklingen av Hellälä-området fick sin början i början av 1990-talet, då man planerade ett evenemangscenter med namnet Perämeri Center på området. Det anslående projektet flyttades fram på grund av recessionen, och år 2008 fick projektet det nya namnet Toranda.

Första skedet med att bygga Toranda fick sin början i maj 2013. Arbetet inom det första skedet med att bygga Toranda fick sin början i maj 2013, och invigningen firades i november samma år. Det andra skedet innebär en gästhamn, segelsällskap och fyrbastu på området. Det tredje skedet omfattar ett framtida större evenemangscenter. Byggrätten för utvecklingsområdet i Hellälä täcker 75 000 kvadratmeter.

   

Bilder från hamnen

         
   
         

Hellälä i Torneå

- har hundraåriga traditioner i det lokala affärslivet. Redan i början av 1800-talet blomstrade skeppsbyggnaden i Hellälä. Skeppen såldes inte bara i Finland utan även till grannländerna Sverige och Norge. Det behövdes virke för skeppsbyggnad, som flottades till Hellälä längs med Torne älv. Flottning blev således en väsentlig del av livet kring älven i över hundra års tid.

 

 

 
Hamnservice
Törrtoa Naturstig El Tvättmaskin Båtramp El  
           

Gästhamnen: ca 100 gästplatser.
Förtöjning: Flytrygga
Hamndjup: 2,4 meter.

Insegling via farleder i Torne älv.
Hamnen ligger ca 10 nm från Seskarö och ca 4 nm från ön Hanhinkari, Haparanda Båtklubbs klubbstuga.

Toranda Event

Toranda Events är ett evenemangscenter beläget i Hellälä i Torneå. Det första skedet i utvecklingen av området omfattar huvudbyggnad, med modifierbara restauranglokaler som har totalt ca 1000 sittplatser. Evenemangscentrets 800 kvadratmeter stora hall och tre scener gör det möjligt att arrangera även stora konserter, festivaler, mässor och andra evenemang året om. Den totala täckta ytan uppgår till över 3000 kvadratmeter, så arrangörerna inte är beroende av vädrets makter. På området finns även 20 toaletter.

Läs mer under http://toranda.fi/sv/

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81