Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Haparanda skärgård Kalix skärgård Luleå Skärgård Piteå skärgård Skellefteå skärgård
         

Välkommen till Haparanda skärgård i nordligaste Bottenviken. Skärgården är ett havsområde med en samling unga moränöar utan motsvarighet längs Sveriges kuster. De låga öarna ger intryck av atoller och sydligare hav. Särskilt attraktiv är Sandkärr med sina sandstränder och sin öppna, parkartade vegetation.

Sommarens sista vecka på Bottenvikens Pärla

Fredagen den 12 september åker Alf Arne Harjo och jag till Haparanda för att berätta om hur farledsprickarna och den nya flytbryggan tas upp på Haparanda Sandskär. Björklöven lyser gula längs när vi kör på vägen ner mot Haparanda hamn. Nu är hösten här. Men när vi möter Staffan Svanberg, hans fru Lena och Björn Jacobsson på bryggan i hamnen är det tydligt att sommaren inte tänker ge upp så lätt. Himlen är blå. Solen lyser varm och gul. En stilla vind krusar vattnet.

 

   

Haparanda Sandskärs nya brygga ger besöksrekord

Den nya färgrika bryggan på Haparanda Sandskär har under sommaren gett besöksrekord. Hamnen har varit fullbelagd av båtar från när och fjärran. 20-25 båtar har varit ett vanlig syn i hamnen berättar Staffan Svanberg, tillsyningsman för Haparanda skärgård till bottenviken.se.

       
Läs mer här (Artikel och videoreportage)-»     Läs mer här-»
       

Med Amundsen på ...

Jag åker skidor på isen en dag i mars. Hela Bottenviken ligger frusen framför mig, en enorm vit isvidd med kantiga isflak som har tornat upp sig som berg här och där.
Jag tänker på vintern 1910 då Roald Amundsen tränade inför det följande årets stora expedition till Nordpolen.

   

Renflyttning & Paisenbyn

Långt ut på skärgårdsisen har Bosmina skärgårdsturer dragit en liten by med röda stugor - Påisenbyn. Med bandvagn går färden dit över gnistrande isar i en vintrig skärgård utanför Haparanda. Flaggorna vajar vid den lilla måltidsstugan, konferensstugan och bastustugan.

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Nytt hastighetsrekord...

Bo Dahlberg och Classe Johansson har slagit Robert Ashbergs gamla hastighetsrekord med båt från Haparanda till Ystad. Efter 13 timmar och 31 minuter kom duon in i Ystads småbåtshamn.

Löjfiske Haparanda

Kl 5 på morgonen en blåsig dag i oktober följer vi med Thomas Innala och hans kollega Ingvar Lerdin ut i Haparanda skärgård i Thomas fiskebåt Lillan. Löjfiske säsongen är i full gång...

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Mötet med smugglarkungen

Under mitten av 80-talet reste jag mycket i gränsbygderna mellan Sverige, Norge och Finland. Jag sökte efter människor och öden till boken ”Skogen i våra hjärtan” och till en radioserie som fick namnet ”Möten i gränslandet”.

   

Haparanda Sandskär

Med en kopp rykande varmt kaffe och en god smörgås påbörjar vi resan mot Sandskär. Måsar skränar ljudligt i sommarluften. På en del skär häckar ...

       
[Läs mer här]     Se filmen-»
       

Två fiender möter varandra

I smuggelberättelserna förekom ofta tullaren Nils
Lindén som blev nästan lika berömd som Mabou Erik på grund av hans envishet när det gällde att jaga smugglarna. Med hjälp av tullverket hittade jag Nils Lindén, som var pensionerad och bodde i Nynäshamn. Så ringde jag till Mabou Erik.

   

På skoterpatrull i skärgården...

Följ med på skoterpatrull i bitande köld, isar som påminner om puckelpister och övernattning i stuga utan el och vatten. Snöskoterpatrullering är inget för den armsvage eller bekväme!

       
[Läs mer här]     [Läs mer här]
       

Fiskekriget (Artikel och Film)

Ur Måsens loggbok, den 11 juni 2001:
”Jag kommer till hamnen i Nikkala och får skjuts ut med Solbritt Innala. Hon är på väg till Mats med kaffe och smörgåsar. Tio fiskebåtar ligger i en klunga nära Seskaröbron och vaktar några laxfällor.

   

I smugglarnas skärgård

Jag sitter i kajutan på Måsen i hamnen i Kemi och väntar på Sven Wollter. Vi ska segla i samma vatten som generationer av smugglare har använt för att frakta lax, kaffe, sprit, vapen och flyktingar mellan Finland och Sverige.

       
[Läs mer här]     [Läs mer här]
       

Inakari och Paljas

Vi seglar förbi Knivskär och följer gränsen mellan Sverige och Finland rakt söderut. Vinden stillnar och havet förvandlas till en enorm silverspegel. En snabb fiskebåt närmar sig bakom oss från den svenska kusten. Båten styr mot oss och saktar in. Jag känner igen Mats och Solbritt Innala som fiskar här ute på somrarna. De är gamla vänner.

   

Guds gåvor till fattiga fiskare

Efter en timmes segling från Kemi kommer Sven Wollter och jag fram till Juhani Sotisaaris fiskeläge.
Jag har varit här flera gånger förut så Juhani känner igen Måsen. Han kommer ut på den långa bryggan och hjälper oss att lägga till. Vi berättar att vi är ute och seglar i spåren efter smugglare vid gränsen.

       
[Läs mer här]     [Läs mer här]
       

Med näsan mot havet

Vi seglar i stilla medvind i sydostlig riktning mot den finska gränsen. Som vanligt tog det längre tid än beräknat att komma iväg så det blir en kvällssegling än en gång. Men nätterna är ljusa och vi har inga tider att passa. Det var så trevligt hos Thomas och Jussa på Torne Furö så timmarna flög iväg.

   

Eld i bastun och krig på havet

På kvällen följer Sven Wollter och jag bröderna Innala ut och vittjar en av deras laxfällor. När vi kommer tillbaka röker Jussa fisken och Thomas eldar i bastun. Natten sänker sig över havet. Vi äter rökt lax och sik och skrattar åt gamla smugglarhistorier och diskuterar lag och moral, socialismen, kommunismen och kapitalismen.

       
[Läs mer här]     [Läs mer här]
       

På spaning vid Lilla Sarvi

Vi styr in i viken på Lilla Sarvi där Mabou Erik hade sitt högkvarter, kastar ankar och ror med gummibåten in till bryggan. Mabou Eriks stuga finns inte kvar. På platsen där stugan stod har andra människor byggt en liten rödmålad stuga. Jag letar efter Mabou Eriks laxkällare, men hittar den inte.

   

Bottenvikens paradisö

Sven och jag tar adjö av Torne Furö och bröderna Innala och seglar ut mot de yttersta öarna i Haparanda skärgård. En liten bris får Måsen att veckla ut sina rödbruna segel. Det börjar porla om fören.

       
[Läs mer här]     [Läs mer här]
       

 

Hamnar och öar i Haparanda skärgård

HAPARANDA SKÄRGÅRD

Startsidan

Öar i Haparanda skärgård

Hamnar i Haparanda skärgård

Webb-TV

Norrlandskusten (klickbar karta)

Turbåtslista Haparanda skärgård

BOENDE

     
 

Seskarö Camping
Seskarö Havsbad erbjuder dig ett lugnt och trivsamt boende mitt i naturen på Seskarö. Anläggningen är vackert belägen i lugn och havsnära miljö. Egen badvik med sandstrand. 70 husvagns- och tälltplatser. Servicebyggnad med kiosk, grill, cafe, gästkök, toletter och dusch. Campingen ligger ca 4 km från båthamnen.

Stugor på Haparanda Sandskär
I byn finns tre stugor som hyrs ut av nationalparken (Länsstyrelsen). Dessutom har Kalix naturskydds-förening en stuga som de hyr ut. Köksbänken är utrustad med gasolspis, tallrikar, bestick, glas, grytor, stekpanna och kaffepanna. I varje stuga finns ett litet gasolkylskåp. Bokning Haparanda Turistbyrå 0922-12010 under tiden 15 juni till 31 augusti Under övrig tid kontakta Staffan Svanberg 0922-13395.

  • Telefon: 0922-12010 (Turistbyrån)
  • Telefon: 0922-13395 (Staffan Svanberg)
  • www.bosmina.se

 

KOMMUNIKATIONER

     
 

Turbåtar Haparanda skärgård
Bosmina skärgårdsturer. Båtturer och arrangemang i skärgården året runt. Fasta båtturer till Sandskär alla vardagar i Juli. Charter alla dagar och kvällar. Kulinariska skärgårdsanrättningar. Båten går från Haparandahamn.

 
     

     
 

HaparandaTornio Turistbyrå
Turistbyrån är gemensam för våra städer, allt för att du ska få bästa möjliga service och tillgång till det bästa vi har att erbjuda.

Vi finns på:
Green Line, 95400 TORNIO, FINLAND
Öppet (svensk tid): Sommartid mån-fre 8-18, lö-sö 10-17. Vintertid mån-fre 8-16
Tel: 0922 120 10 Fax: 0922 120 19
Tel: +358 (0)50 590 0562
E-post: tourist@haparandatornio.com


Vi säljer fiskekort, biljetter och kartor.

Skoterförbud på alla öar i skärgården

I Norrbotten finns idag omkring 64 000 snöskotrar. Skotertrafiken är i stort kanaliserad till skoterleder som anlagts av dels kommunen dels skoterföreningar. I Haparanda kommun gäller skoterförbud på alla öar i skärgården. Det är dock tillåtet för fast boende och fritidhusägare att köra kortaste väg mellan strand och stuga.

Nu finns Haparanda skärgård i din smartphone som webb app!

Under tio år har man kunnat få massor av information om Bottenvikens skärgård på hemsidan "www.bottenviken.se" Efter dessa tio år tar nu redaktören Alf -Arne Harjo nästa stora steg:
Nu får du 190 sidor fullspäckade med information om ett 70-tal öar och mer än 80 båthamnar, med bilder, restips, satellitkartor, korta filmer och mycket annat, direkt i din mobiltelefon! Alla kommuner från Skellefteå i syd till Haparanda i norr.

[Läs mer här]

Haparanda Sandskär

Norrbottens museum har gjort en film om Haparanda Sandskär, som är en av de mer kända öarna i Norrbottens skärgård. Den särpräglade naturen och det rika fågellivet har gett ön dess status som nationalpark från och med hösten 1994.

 

 

 

 

 
Copyright © 2000 - 2014
Ansvarlig redaktör Alf-Arne Harjo
Telefon 070 52 195 92
http://www.bottenviken.se - http://www.sverigeferie.se