Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / HAPARANDA

Kalix

Kalix

Kalix

Kalix

 

Många av namnen på de mer än 100 öarna i Haparanda skärgård berättar att vi befinner oss i ett gränsland. Öarna har omväxlande svenska och finska namn. Seskarö heter till exempel Seittenkari på finska. Och Sandskär heter Sanskeri.
Den här är gränslandets skärgård. Riktigt tydligt blev det efter kriget mellan Sverige och Ryssland 1809 när gränsen mellan länderna drogs i vattnet mellan de båda öarna Kataja och Inakari. Kataja är det finska namnet på enbuske, och Inakari syftar antagligen på det finska namnet Kari som betyder grund. Med tiden gjorde den snabba landhöjningen att de båda öarna växte samman. Nu ligger Sveriges östligaste punkt på en ö som delas av de båda länderna.

En gräns mitt i havet

Den nya gränsen kom att förändra livet för befolkningen, både i Tornedalen och ute i skärgården. Det som i århundraden hade varit en gemensam hembygd blev med ett brutalt streck på kartan förvandlat till en nationsgräns mellan två länder: Sverige och Ryssland. Efter 1917 kom gränsen att skilja Sverige från det nya självständiga Finland.

Ett gränsland med rik natur i havet

I öster skymtar röken från fabriker och vindkraftverk vid den finska kusten. En skarv sitter på en grynna. En säl dyker upp i vattnet, tittar nyfiket på oss och försvinner. Har man tur kan man få se älgar komma simmande mellan öarna mitt ute på havet. En gång simmade en björn ända ut till Sandskär. Ett dött rådjur och björnspår i sanden visade att björnen hade varit där. En annan gång kom en bäver på besök. Haparanda skärgård är både en fin natur och en spännande kulturbygd med en dramatisk historia, allt på samma gång.

Avståndstabell i distansminut i Haparanda skärgård
Klicka här för karta (Eniro)

Sjömackar i Haparanda skärgård. Klicka på hamnen för mer information. Haparandahamn
Tömningsstationer för toalettavfall i Haparanda skärgård. Haparandahamn

 

Hapa Sesk Han. Torn Kat. Hamn Skom SeskF Sands Hepo Kniv Bysk
Haparandahamn   19,0 7,5 8,3 12,0 12,8 5,9 9,4 18,2 12,1 16,4 9,1
Seskarö 19,0   4,8 12,5 15,2 18,5 9,6 12,9 21,6 16,6 19,8 13,3
Hanhinkari 7,5 4,8   1,3 4,9 5,7 6,0 10,6 21,6 13,2 9,2 12,3
Torne-Furö 8,3 12,5 1,3   4,3 6,5 7,0 12,5 22,6 12,5 8,6 11,7
Kataja 12,0 15,2 4,9 4,3   1,9 7,2 15,2 20,4 9,1 5,4 8,4
StoraHamnskär 12,8 18,5 5,7 6,5 1,9   6,3 5,0 25,1 7,9 4,0 7,0
Skomakaren 5,9 9,6 6,0 7,0 7,2 6,3   11,3 19,0 8,3 10,1 5,1
Seskar-Furö 9,4 12,9 10,6 12,5 15,2 5,0 11,3   10,1 12,6 17,2 13,3
Hap Sandskär 18,2 21,6 21,6 22,6 20,4 25,1 19,0 10,1   11,5 15,9 14,8
Hepokari 12,1 16,6 13,2 12,5 9,1 7,9 8,3 12,6 11,5   5,3 3,3
Knivskär 16,4 19,8 9,2 8,6 5,4 4,0 10,1 17,2 15,9 5,3   4,4
Byskär 9,1 13,3 12,3 11,7 8,4 7,0 5,1 13,3 14,8 3,3 4,4  

 


Från Haparanda skärgård
   
Några kortfilmer från skärgården
       

Sommarens sista vecka på Bottenvikens Pärla

Fredagen den 12 september åker Alf Arne Harjo och jag till Haparanda för att berätta om hur farledsprickarna och den nya flytbryggan tas upp på Haparanda Sandskär. Björklöven lyser gula längs när vi kör på vägen ner mot Haparanda hamn.

   

Flygtur över och genom Haparanda Sandskär

Bli med på en 4 minuters flygtur över och genom den gamla fiskebyn på Haparanda Sandskär. Vi flyger över dom enkla men ombonade stugorna och över den muddrade hamnen med den nya gästbryggan. En finsk segelbåt från Torneå är på väg in i hamnen.

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Haparanda Sandskärs nya brygga ger besöksrekord

Den nya färgrika bryggan på Haparanda Sandskär har under sommaren gett besöksrekord. Hamnen har varit fullbelagd av båtar från när och fjärran. 20-25 båtar har varit ett vanlig syn i hamnen berättar Staffan Svanberg, tillsyningsman för Haparanda skärgård till bottenviken.se.

   

En hösttur till Haparanda Sandskär

Staffan startar dieselmotorn i hans grönmålade arbetsbåt Bosmina och styr ut ur hamnen med hjälp av en liten joystick. - Det har varit en fantastisk sommar, säger Staffan. Vi har aldrig haft så mycket folk på båtturerna ut till Sandskär. Så gott som alla turer har varit fullbokade i år. Men nu är säsongen slut och vi får vara med ut till ”Bottenvikens pärla” i Haparanda skärgård för sista gången i år.

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Med Amundsen på ...

Jag åker skidor på isen en dag i mars. Hela Bottenviken ligger frusen framför mig, en enorm vit isvidd med kantiga isflak som har tornat upp sig som berg här och där.
Jag tänker på vintern 1910 då Roald Amundsen tränade inför det följande årets stora expedition till Nordpolen.

   

Seskarö, Leppiniemikajen

Vill man lägga till med båt nära centrala Seskarö finns Leppiniemikajen med bra djup och nära samhället. Kajen Leppiniemikajen består av en stenkaj och flytbrygga.

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Nytt hastighetsrekord...

Bo Dahlberg och Classe Johansson har slagit Robert Ashbergs gamla hastighetsrekord med båt från Haparanda till Ystad. Efter 13 timmar och 31 minuter kom duon in i Ystads småbåtshamn.

Renflyttning & Paisenbyn

Långt ut på skärgårdsisen har Bosmina skärgårdsturer dragit en liten by med röda stugor - Påisenbyn. Med bandvagn går färden dit över gnistrande isar i en vintrig skärgård utanför Haparanda. Flaggorna vajar vid den lilla måltidsstugan, konferensstugan och bastustugan.

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Mötet med smugglarkungen

Under mitten av 80-talet reste jag mycket i gränsbygderna mellan Sverige, Norge och Finland. Jag sökte efter människor och öden till boken ”Skogen i våra hjärtan” och till en radioserie som fick namnet ”Möten i gränslandet”.

   

Löjfiske Haparanda

Kl 5 på morgonen en blåsig dag i oktober följer vi med Thomas Innala och hans kollega Ingvar Lerdin ut i Haparanda skärgård i Thomas fiskebåt Lillan. Löjfiske säsongen är i full gång...

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Två fiender möter varandra

I smuggelberättelserna förekom ofta tullaren Nils
Lindén som blev nästan lika berömd som Mabou Erik på grund av hans envishet när det gällde att jaga smugglarna. Med hjälp av tullverket hittade jag Nils Lindén, som var pensionerad och bodde i Nynäshamn. Så ringde jag till Mabou Erik.

   

Haparanda Sandskär

Med en kopp rykande varmt kaffe och en god smörgås påbörjar vi resan mot Sandskär. Måsar skränar ljudligt i sommarluften. På en del skär häckar ...

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

I smugglarnas skärgård

Jag sitter i kajutan på Måsen i hamnen i Kemi och väntar på Sven Wollter. Vi ska segla i samma vatten som generationer av smugglare har använt för att frakta lax, kaffe, sprit, vapen och flyktingar mellan Finland och Sverige.

   

Fiskekriget (Artikel och Film)

Ur Måsens loggbok, den 11 juni 2001:
”Jag kommer till hamnen i Nikkala och får skjuts ut med Solbritt Innala. Hon är på väg till Mats med kaffe och smörgåsar. Tio fiskebåtar ligger i en klunga nära Seskaröbron och vaktar några laxfällor.

       
Läs mer här-»     Läs mer här-»
       

Inakari och Paljas

Vi seglar förbi Knivskär och följer gränsen mellan Sverige och Finland rakt söderut. Vinden stillnar och havet förvandlas till en enorm silverspegel. En snabb fiskebåt närmar sig bakom oss från den svenska kusten. Båten styr mot oss och saktar in. Jag känner igen Mats och Solbritt Innala som fiskar här ute på somrarna. De är gamla vänner.

   

 

       
Läs mer här-»      
       

Guds gåvor till fattiga fiskare

Efter en timmes segling från Kemi kommer Sven Wollter och jag fram till Juhani Sotisaaris fiskeläge.
Jag har varit här flera gånger förut så Juhani känner igen Måsen. Han kommer ut på den långa bryggan och hjälper oss att lägga till. Vi berättar att vi är ute och seglar i spåren efter smugglare vid gränsen.

     
       
Läs mer här-»      
       

På skoterpatrull i skärgården...

Följ med på skoterpatrull i bitande köld, isar som påminner om puckelpister och övernattning i stuga utan el och vatten. Snöskoterpatrullering är inget för den armsvage eller bekväme!

     
       
Läs mer här-»      
       

Eld i bastun och krig på havet

På kvällen följer Sven Wollter och jag bröderna Innala ut och vittjar en av deras laxfällor. När vi kommer tillbaka röker Jussa fisken och Thomas eldar i bastun. Natten sänker sig över havet. Vi äter rökt lax och sik och skrattar åt gamla smugglarhistorier och diskuterar lag och moral, socialismen, kommunismen och kapitalismen.

     
       
Läs mer här-»      
       

Med näsan mot havet

Vi seglar i stilla medvind i sydostlig riktning mot den finska gränsen. Som vanligt tog det längre tid än beräknat att komma iväg så det blir en kvällssegling än en gång. Men nätterna är ljusa och vi har inga tider att passa. Det var så trevligt hos Thomas och Jussa på Torne Furö så timmarna flög iväg.

   

 

       
Läs mer här-»      
       

Bottenvikens paradisö

Sven och jag tar adjö av Torne Furö och bröderna Innala och seglar ut mot de yttersta öarna i Haparanda skärgård. En liten bris får Måsen att veckla ut sina rödbruna segel. Det börjar porla om fören.

     
       
Läs mer här-»      
       

På spaning vid Lilla Sarvi

Vi styr in i viken på Lilla Sarvi där Mabou Erik hade sitt högkvarter, kastar ankar och ror med gummibåten in till bryggan. Mabou Eriks stuga finns inte kvar. På platsen där stugan stod har andra människor byggt en liten rödmålad stuga. Jag letar efter Mabou Eriks laxkällare, men hittar den inte.

   

 

       
Läs mer här-»      
       

       
Artikelarkiv
Under "Artikelarkiv" hittar du flera intressanta och populära reportage från Bottenviken. Vårt artikelarkiv innehåller ca 500 artiklar som går tillbaka till år 2000 när vi startade portalen bottenviken.se.

Gå till artikelarkiv-»

    Webb-TV
Under "Webb-TV" hittar du flera intressanta och populära videoreportage från Bottenviken. Vårt videoarkiv innehåller ca 100 filmer.

Gå till Webb-TV-»

HAPARANDA SKÄRGÅRD

Startsidan

Öar i Haparanda skärgård

Fritidsbåtshamnar i Haparanda

Webb-TV

Bottenvikens skärgårdar (klickbar karta)

Turbåtslista Haparanda skärgård 2017

Länkar till båtklubbar i Haparanda

HBK, Haparanda Båtklubb

Båtklubben Bothnia

Seskarö Båtklubb

BOENDE

     
 

Stugor på Haparanda Sandskär

I byn finns tre stugor som hyrs ut av nationalparken (4-bädd). Dessutom har Kalix naturskydds-förening en stuga (6-bädd) som de hyr ut. Köksbänken är utrustad med gasolspis, tallrikar, bestick, glas, grytor, stekpanna och kaffepanna. I varje stuga finns ett litet gasolkylskåp.
Det finns också en 6-bäddstuga för uthyrning, Innalastugan (traditionell fiskestuga).

  • Bokningar Lena Svanberg 073-021 47 61,
    0922 13395
  • www.bosmina.se
  • Telefon: 0922-262 00 (Turistbyrån)

Hyr en skärgårdsstuga i sommar

Finns det något bättre än några dagar på en skärgårdsö? Långt från stadens brus och trafik. Känslan av att vara ensam med havet, det unika ljuset och sköna bad på en badstrand. Eller långa promenader på den skärgårdsö du väljer att hyra en stuga. Under boende hittar du översikt över samtliga övernattningsmöjligheter från Haparanda i norr till Skellefteå i söder.
Läs mer under boende-»

Seskarö Camping

Seskarö Havsbad erbjuder dig ett lugnt och trivsamt boende mitt i naturen på Seskarö. Anläggningen är vackert belägen i lugn och havsnära miljö. Egen badvik med sandstrand. 70 husvagns- och tälltplatser. Servicebyggnad med kiosk, grill, cafe, gästkök, toletter och dusch. Campingen ligger ca 4 km från båthamnen.

 

 

BÅTTRAFIK I SKÄRGÅRDEN

     
 

Turbåtar Haparanda skärgård

Bosmina skärgårdsturer. Båtturer och arrangemang i skärgården året runt. Fasta båtturer till Sandskär måndag till fredag 3 juli - 4 augusti. Charter alla dagar och kvällar. Båtarna går från Haparandahamn.

 
     

FISKE I SKÄRGÅRDEN

     
 

Här kan du ladda ner information om fiskeregler för Norrbottenskusten.

 
     
 

HaparandaTornio Turistbyrå
Turistbyrån är gemensam för våra städer, allt för att du ska få bästa möjliga service och tillgång till det bästa vi har att erbjuda. Vi säljer fiskekort, biljetter och kartor.

Vi finns på:
Resecentrum, Krannigatan 5

Kontaka oss
Tel: 0922-262 00 samt +358 (0)50 590 0562
E-post: tourist@haparandatornio.com

Öppet (svensk tid)
Vintertid mån-fre 8-16
Sommartid (2/6 – 11/8) mån-fre 8-16:30

Postadress
HaparandaTornio Turistinformation
Haparanda Stad
SE-953 85 Haparanda

www.haparandatornio.com

Skoterförbud på alla öar i skärgården

I Norrbotten finns idag omkring 64 000 snöskotrar. Skotertrafiken är i stort kanaliserad till skoterleder som anlagts av dels kommunen dels skoterföreningar. I Haparanda kommun gäller skoterförbud på alla öar i skärgården. Det är dock tillåtet för fast boende och fritidhusägare att köra kortaste väg mellan strand och stuga.


Haparanda Sandskär

Norrbottens museum har gjort en film om Haparanda Sandskär, som är en av de mer kända öarna i Norrbottens skärgård. Den särpräglade naturen och det rika fågellivet har gett ön dess status som nationalpark från och med hösten 1994.

 

 

 

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81