Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Haparanda skärgård | Öar i Haparanda | Seskar-Furö
Lat 65o 38 87 N Long 24o 38 87 E

 
Seskar-Furö

Seskar-Furö ingår i Haparanda-Sanskärs nationalpark. Ön har facinerande skogsmiljöer som domineras av tall. Huvudsakligen utgörs den av naturskog som endast i liten utsträckning är påverkad av människan.

Innanför norduddens västra strand finns väl utvecklade sanddyner. På ömse sidor om udden sträcker sig fantastiska badstränder. Dessa är dock grunda och svåra att angöra. Öster om fiskestugorna finns en del fornlämningar med bland annet en labyrint. Från denna leder en stig till viken på södra sidan.


Bastutur till Seskar-furö med Bosmina

Kvällsturen bjuder på sinnlig vederkvickelse i bastun, en kvällsmåltid och ett smakprov på vår unika skärgård. Vid kajen i Haparandahamn väntar skepparen på båten M/S Bosmina II, med varmt kaffe och en läcker löjromssmörgås. Vi studerar sjökortet innan det är dags för avfärd mot Seskar-Furö.

Det finns mycket att se under färden. Vi passerar små och stora öar som en gång formats av inlandsisen. Vår skeppare och värd delar engagerat med sig av sina kunskaper om naturen.

Han varvar med berättelser om egna äventyr och historier om gamla tiders smuggling i skärgården. Bland annat hur tullaren Linden jagade den kände storsmugglaren Mabou- Erkki.

Vid laxfiskaren Ove Medströms fiskeläge är det dags att gå iland. Vi gör en promenad för att se lite av öns märkliga natur. Här finns tallskogar med urskogskaraktär som delvis är svårt stormskadade, liksom väldiga sanddyner.

Bastun är redan varm. Det sjuder från bastustenarna och bastukvastarna svingas flitigt. Emellanåt tar sig skaran ett svalkande dopp i havet.

Efter bastubadet är aptiten på topp. Nu väntar en festmåltid uppdukad på bastuns veranda. Lax som varmrökts med enris, potatis, grönsaker, öl, läsk havtornskräm med gammeldags gräddmjölk och en kopp kaffe. Det är bara att njuta av kvällen när skärgården är som allra finast.

   

 

 
Ö- och hamnservice
Sopmaja          
 

Gästhamnen:

 


 

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81