Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Kalix skärgård | Öar i Kalix | Malören
Lat 65o 31,60 N Long 23o 33,50 E

 
Malören

Malören är en vacker ö i den yttersta skärgården i Kalix. Ett av bottniska kustens märkligaste och vackraste kapell finns på Malören, det brukar benämnas som "Skärgårdens domkyrka" eftersom det är den enda havskyrkan som har en domkyrkas spira på taket. Fiskeläget som finns på ön har anor från tidigt medeltid och har haft stor betydelse för svenska och finska fiskare.

Malören betyder rund sten och antas syfta till den runda sten som Malören består av. I äldre tider brukade fiskande Torneåbor tjänstgöra som lotsar på platsen. Först på 1830 talet stationerades lotsar på Malören. År 1851 byggdes fyren och fyrvaktsbostaden. Lotsverksamheten har tidvis varit väldigt hektiskt.

I slutet av 1800 talet byggdes en mindre fyr som var i bruk till 1910 då den gamla åter togs i bruk. Bemanningen upphörde 1967 och flyttades till Kalix. Mellan hamnarna och fyren finns smala gångar gjutna i cement för ökad tillgänglighet. Att Malören har haft en blomstrande verksamhet kan man se på de lämningar som finns på ön. På Malören finns bland annat en labyrint vid kapellet, ett vrak, en sjömansgrav och lämningar efter ett sjömärke.
Vid den gamla hamnen ligger ett femtiotal rödmålade stugor med uthus. Den första söndagen i juli varje år anordnas det kyrksöndag i Malörens kapell.

Film: Kyrksöndag på Malören


Floran på ön blir allt frodigare. Några rönnar har fått fäste och på marken finns gott om strandärt, kråkvicker och rallarros. Lite ovanligare arter är strandviva och ormtunga. Mer känt än floran är nog Malörens fågelliv. Som sista utpost i skärgården är ön en viktig rastplats och här finns även många häckande arter. Silvertärnan finns i stora mängder och kan sägas vara Malörens karaktärsfågel. Här häckar även den sällsynta labben och längs stränderna syns bland annat stor och liten strandpipare, roskarl och rödbena. Har du tur kan du se en havsörn sväva över lagunen, där många sjöfåglar brukar hålla till.

Angöring av Malören med egen båt

Delar av den norra hamnen är idag helt igenfylld med sten och sand som förts in av havsvågorna. Vid sjöstiltje eller sydliga vindar kan hamnen angöras intill vågbrytaren av båtar med upp till 2 m djupgående.
Södra hamninloppet kan angöras på enslinje i linje med kyrkan och den östligaste stugan samt tavlor. Enstavlorna är försedda med fyrlyktor, på den yttre enslinjen med vitt sken, på den inre med rött sken. Inom det prickade området är vattendjupet 1,2 meter vid medelvattenstånd.

 

    Bilder från ön
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   
         
         
   
         
   
         
Vinter på Malören
         
   
         
         
   
         
         

 

 
Ö- och hamnservice
Utedass Grillplats Kulturminne        

Gästhamnen:

På Malören finns två hamnar, en på öns norra respektive en på öns södra sida. Vid angöring rekommenderas den södra hamnen om båtens djupgående ej är mer än 1,2m.

Södra hamnen:
Angör inloppet från sydväst på enslinje i linje med kyrkan och den östligaste stugan samt tavlor. Enstavlorna är försedda med fyrlyktor, på den yttre enslinjen med vitt sken, på den inre med rött sken. Inom det prickade området är vattendjupet 1,2 m vid medelvattenstånd. Hamnen som ser relativt öppen ut ger ett gott skydd även då sydlig kuling blåser. Däremot går det inte att lämna eller gå in i hamnen vid alltför hård sydlig/sydvästlig vind då vågbrotten i inloppet omöjliggör manövrering. Den gamla träbryggan har genom Domänverkets insats i mitten av 70-talet genomgått en omfattande upprustning.

Norra hamnen:
Dess östliga vågbrytare kan angöras vid sjöstiltje av båtar med upp till 2 m djupgående, detta kan dock ändras p.g.a. den pågående uppgrundningen. Övriga delar av hamnen är idag helt igenfylld med sten och sand som förts in av havsvågorna.

Malören Lodge, Kalix skärgård

Malören Lodge erbjuder ett fräscht boende på en ö, tre mil ut i havet. På Malören upplever du stillhet och lugn med horisonten som utsikt. Malören Lodge erbjuder boende i Lotsstugan som är en byggnad med personlig atmosfär. Miljön är avslappnad och enkel – en plats där en stressad nutidsmänniska kan koppla av och känna lugnet. Malören är ett naturreservat beläget längst ut i Bottenvikens skärgård. Den är en särpräglad ö som få har kunnat besöka och övernatta på. Malören Lodge tillgängliggör nu denna unika plats för sina gäster. Ett unikt och exklusivt semestermål för den som vill uppleva havets lugn och tystnad, men ändå möjlighet till upplevelser. Du kan boka både övernattning och båtresa.
Boende är tillgängligt från 15 juni-15 september.
I Lotsstugan finns det sju dubbelrum och en svit tillgängliga för bokning. Tillgång till gemensamt kök ingår. Här har du möjlighet att laga din egen mat. Det finns också tillgång till vedeldad bastu. Enklare maträtter som pajer, matportioner och baguetter finns till försäljning, samt drycker.

Bookning av boende:
bokning@maloren.se eller ring
Telefon: 073-444 56 84

Artikler:

Filmer:

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81