Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Kalix skärgård | Öar i Kalix | Rånön
Lat 65o 44,06 N Long 23o 55,01 E

 
Rånön

Rånön är en gammal jordbruks- och fiskarby i äkta skärgårdsmiljö. Det finns en kustfiskecamping med uthyrningsstugor. Under sommaren lever Rånön upp då många sommargäster ankommer ön.

Här finns en hamn med plats för 10-talet båtar. Insegling sker med hjälp av ensmärken och prickad farled.

Rånön är skärgården största ö.

Ön har använts som fiskeläge, sedan 1600-talet. Senare kom bofast befolkning som livnärde sig av fiske och mindre jordbruk. I början av 1800-talet användes stor del av skogen till kolskog. Det var järnbruken i Töre och Strömsund som krävde mycket bränsle och skogen blev eftertraktad. Skogen har haft betydelse på många olika sätt detta ser man genom de tjärdalar som finns lämningar av på ön.

Eftersom befolkningen ökade och antalet barn blev fler uppstod behov av skola. Den första skolan kom till Rånön 1867. 1939 lades skolan ner på ön och barnen fick då gå skola i Ryssbält. Den sista terminen i skolan på Rånön fanns det 8 elever.

1928 samma år som man började bygga bönshuset kom telefonen till ön.

Under mitten av 1900-talet avvecklades mycket av verksamheten på ön. Jordbruken lades ned efter hand och den bofasta befolkningen flyttade till fastlandet. I dag används gårdarna som fritidshus av privatpersoner.
På den östra sidan av Rånön finns Bodöviken. Detta är en vik som har bra vattendjup. Cirka 1 km från land ligger Bodöberget som är cirka 45 meter högt. Uppe på berget är det fin utsikt mot Storön, Östanfjärden, Pålängeberget och Karlsborg.

Den stora båthamnen ligger på den norra sidan av ön. Det finns en fin brygga där även större båtar kan lägga till. I närheten av hamnen finns några äldre gårdar och bönhuset ligger här. På somrarna hålls det ibland friluftsgudstjänster i bönhuset. De gamla gårdarna används idag som stugor och det finns inte någon fast befolkning på ön.

Runt gårdarna på den norra sidan av ön kan man fortfarande se spår av de människor som har funnits där och brukat jorden. Det finns hölador och gammal betes- och slåttermark.

Mellan gårdarna finns det små vägar där det går fint att ta sig fram till fots, med cykel eller med fyrhjuling. Det går också en väg från området kring bönhuset som leder fram till Bodöviken. När man följer vägen kan man se rester av en gammal smedja.

En väg leder till Rörmyrberget. Berget har en fin utsikt och har en liten grotta och flera raviner. På berget kan man se ljung, mossa och låga tallar. Man kan även se älg och skogsfågel.

Stabbsanden är en liten vik på den södra delen av ön. Stranden är lång och fin och passar utmärkt för bad. Från Stabbsandsberget är det en fin utsikt där man ser Stora huvön, Bergön och holmar i Luleå skärgård. På en del ställen finns det branta klippor och små bergsskrevor. Från Stabbsanden ser du en liten ö med en fiskestuga och rester av en ännu stuga. Vid lågt vattenstånd kan man promenera över till holmen på en sanddyna som förbinder den med Rånön.

    Bilder från ön
         
         
   
         
   
         
   
         
   
         

 

Insegling: Den stora båthamnen ligger på den norra sidan av ön. Det finns en fin brygga där även större båtar kan lägga till.

 
Hamnservice (klicka på icon eller bild)
Törrtoa Kulturminne Badvik      

Gästhamnen:

Gästhamnen: 10 gästplatser.
Förtöjning: Brygga.
Hamndjup: ca 2 - 2,5 meter vid normalvattenstånd. Prickad farled in till hamnen.
Hamnservice: Grillplatser, torrtoalet.

Insegling: Den stora båthamnen ligger på den norra sidan av ön. Det finns en fin brygga där även större båtar kan lägga till.

Distanstabell

Skall du vidare från Rånön? Kanske till Malören eller Gårdsviken? Vill du veta hur långt det är i nm?
Klicka här för att se distansen-»

Distanstabeller för hela Norrbottens skärgården och Finland hittar du under rubriken "Distans"-»


Rånögården har en egen Facebook sida.
http://www.facebook.com/RanonRanogarden

Artiklar:


 

 
 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81