Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Kalix skärgård | Öar i Kalix | Getskär/Renskär
Lat 65o 39, 05 N Long 22o 58, 70 E

 
Getskär/Renskär

Getskär/Renskär ingår i Likskärs naturreservat. I Getskärsviken finns en stenpir med skepparbrygga, en flytbrygga på 21 meter samt en handikappvänlig spångad gång fram till stranden. Södra delen av viken består av en fin sandstrand.

Från sandstranden rekommenderas en promenad efter stigen till fiskeläget på öns sydsida, längs vägen kan besökare även stanna till vid en gammal labyrint. I stället för att fortsätta fram till fiskeläget, kan du välja att ströva på stigen som viker av till höger längs med stenåsen. Denna leder dig runt Getskär/Renskär, och du som går runt hela ön får uppleva en förtrollande och variationsrik natur. Rödmarkerade träd märker ut vägen.

Film från Getskär

Historik
På den sydostligaste delen av ön ligger ett litet genuint fiskeläge från slutet av 1700-talet, här finns också lämningar efter ett skärgårdskapell som byggdes under samma århundrade.
Renskär var tidigt en viktig samlingspunkt för fiskare och säljägare. Det ser man genom spår av enkla bostäder, som sannolikt byggdes när öarna bara var småskär. Grunder efter senare fiskarstugor och stenrösen för de ställningar där näten torkades finns också lämnade.
På Getskär/Renskär finns labyrinter byggda av block, varför dessa byggdes vet man inte men kanske kan det ha varit för att blidka gudarna och få fiskelycka. Mönstren på de labyrinter som finns på öarna i Kalix skärgård liknar det som lades i Sydeuropa.

Getskär

Hamnen i Getskärsviken ger ett gott skydd för alla vindar förutom hårt ostliga. Då rekommenderas i stället den norra delen av viken som har djupt vatten. Här har SXK (Svenska Kryssarklubben) en blå boj liggande för sina medlemmar. Vid insegling håll 10 m från södra landets stenstrand. Södra delen av viken består av en fin sandstrand. I Getskärsviken finns enstenpir med skepparbrygga och en 21 m flytbrygga, samt spångad gång fram till stranden som är handikappvänlig.

Renskär

Den sydostliga viken är skyddad från alla vindar utom sydostliga.

 

   

Bilder från ön

         
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   
         

 
Hamnservice (klicka på icon eller bild)
Törrtoa Bastu Kulturminne Strövstigar Strövstigar  

Gästhamnen:

Förtöjning: Stenpir, flytbrygga.
Hamndjup: ca 3 m.

Hamnservice:
Torrtoa, bastu, grillplatser, uthyrningsstuga.

Övrigt: Här finns en stenpir och en flytbrygga med sittgruppe. Getskär har också fina grillplatser på stranden, vedförråd, strövstigar, toaletter samt en bastu. Under 2015 installerades ett nytt bastunaggregat. Den gamla hade rostat sönder.

Insegling: Hamnen i Getskärsviken ger ett gott skydd för alla vindar förutom hårt ostliga. Då rekommenderas i stället den norra delen av viken som har djupt vatten. Vid insegling håll 10 m från södra landets stenstrand. Södra delen av viken består av en fin sandstrand. Vid hårda ostliga vindar kan man ligga på svaj vid SXKs boj (Svenska Kryssarklubben) i viken.

Distanstabell

Skall du vidare från Getskär? Kanske till Malören eller Gårdsviken? Vill du veta hur långt det är i nm?
Klicka här för att se distansen-»

Distanstabeller för hela Norrbottens skärgården och Finland hittar du under rubriken "Distans"-»

Boka stuga på Getskär/Renskär

Kalix kommun har byggt en fyrbäddsstuga på Getskär/Renskär som hyrs ut från och med sommaren 2015. Läs mer här-»

Under 2015 installerades ett nytt bastunaggregat. Den gamla hade rostat sönder.

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81