Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Luleå skärgård | Öar i Luleå | Altappen
Lat 65o 32,65 N Long 22o 20,30 E

 
Altappen

Ön med lämningar från industriepoken vid sekelskiftet. På Altappen fanns både järnsmältverk och sågverk. 1908 brann hela samhället ned och Altappen avfolkades. På Altappen har kommunen anlagt bryggor, torrdass, grillplatser och strövstigar.

Altappen är av stor betydelse i den Norrbottniska historien. Den representerar industrialismens genombrott i Norrbotten och var under denna tid den främsta anläggningen. I dag finns tydliga spår från industriepoken vid sekelskiftet. Här fanns både järnsmältverk och sågverk. I anslutning till sågverket byggdes ett helt samhälle upp. Som mest bodde här ca 800 personer. 1908 brann hela samhället ned och Altappen avfolkades.

I dag är det båtfolket som delvis har tagit över ön tack vara kommunen som har anlagt bryggor, byggt torrdass och grillplatser. För den som vill ut på promenad finns fina strövstigar ända till Likskär där segelsällskapet har sin sommaranläggning.

För mig har Altappen alltid varit en favoritö trots myggen. Nära och upplevelserik. Tyvärr har öns service förfallit under de senaste åren. Bryggorna är i dåligt skick, raststugan är riven och en av två toaletter med vedförråd är borta. Sophanteringen finns inte längre. Den tog fritidsförvaltningen bort för några år sen. Den fina bryggan i lagunen på norra sidan är också borta.

Sevärt: Lämningarna efter industriepoken. Altappen Turism erbjuder guidad natur- och kulturvandring genom öns industrihistoria samt andra aktiviteter om så önskas.

Företag som arbetar med aktiviteter:

Altappen Turism
Guidad natur- och kulturvandring genom öns industrihistoria. Museum, olika aktiviteter t ex brännboll, vittja laxfällor mm. Middagar och festarrangemang. Grupper 6-40 pers.

Läs mer om Altappen Turism om företagets hemsida-»

    Bilder från ön
         
         
   
         
   
         
   
         
 
 
 
Ö- och hamnservice
Törrtoa Kulturminne Strövstigar      

Gästhamnen:

Hamnen: 25 gästplatser.
Förtöjning: Brygga och flytbrygga.
Hamndjup: 2 m.

Hamnservice:
Grillplatser, toalett, kulturminner, vandringsled.

Övrigt: Strövstigar, kulturminne - gammalt sågverk och bruksområde. På ön betar får på sommaren. Bra informationstavla med beskrivning av sevärdigheter på Altappen.

Skärgård 2012 Sophantering
Under de senaste åren har mängden sopor som inte är besöksrelaterade ökat markant på vissa av öarna.  Fritidsförvaltningen kommer från 2012 att inte sätta upp sopkärl på Altappen. Det man tar med sig dit kan man också ta med sig hem. Detta fungerar ofta mycket bra för de besökare som är vana vid friluftsliv och har lärt sig att hålla rent i naturen.


Artiklar:

Filmer:

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81