Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Luleå skärgård | Öar i Luleå | Fjuksön
Lat 65o 40,18 N Long 22o 37,19 E

 
Fjuksön

När det blåser mycket mot land och vågorna klyvs mot klippor vid stranden uppkommmer det en särskild typ av vattendimma som kallas på lule-dialekt "hä fjeuk". Detta fenomen har gett namn åt ön.

Ön har ett strategiskt läge i farledsskärningen för leden mot Bergön och mot Grillklippan/Båtön. Den västra sidan av ön ger goda möjligheter för bad speciellt vid den södra - Storstrandsviken. Vid den norra - Storviken, finns skydd för alla vindar utom nordvästliga. På hösten finns mycket bär på ön.

Fjuksön - komplicerad ägostruktur

Fjuksön, som har en ovanligt komplicerad ägostruktur för att vara en skärgårdsö, (ett tjugotal olika skiften/ägor) tillhör den gamla fiske och jordbruksön Hindersön i Luleå skärgård. Ägostrukturen kan återspegla den tid då hindersöborna nyttjade Fjuksön för slåtter och kanske också bete för kreaturen. Det blev då fråga om färjning av kritterna över Furufjärden, en sträcka på c.a en landmil via Stor-Furuön.

På Hindersön har man även haft en viss industriell verksamhet ( se text om Hindersön), såsom kalkbrytning och kalkbränning, men också brytning av järnmalm. På Fjuksön finns en udde - Fabriksudden, som kan ha en viss anknytning till denna verksamhet.

 

   

 

 
Ö- och hamnservice
             
 

Gästhamnen:

Den västra sidan av ön ger goda möjligheter för bad speciellt vid den södra - Storstrandsviken. Vid den norra - Storviken, finns skydd för alla vindar utom nordvästliga.

Övrigt:
På hösten finns mycket bär på ön.


Inseglings-beskrivning
I Storviken är det djupt nära land på den södra och norra sidan.
På den västra sidan finns tre vikar att ankra upp i med delvis fina sandstränder

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81