Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Luleå skärgård | Öar i Luleå | Gråsjälören
Lat 65o 34,05 N Long 22o 09,40 E

 
Gråsjälören

Mitt i stadsfjärden ett stenkast från Luleå stadskärna ligger ön Gråsjälören. En typisk skärgårdsö med vackra sandständer. Gråsjälören är anpassad för båtfolket med grillplatser, vedförråd, toaletter, sophantering och båtbryggor. Ön arrenderas av Luleå Lions Club som har rustat upp ön med byggnader, anpassning för funktionshindrade, grillplatser mm. Vintertid är ön målet för många som promenerar efter isvägarna. Lions Luleå får genom frivilliga arbetsinsatser in pengar från fika och korvförsäljning, pengar som används i Lions hjälparbete.

Den lilla ö arrenderades 1898 ut av staden till Luleå Fabriks- & Hantverksförening.
Det steniga grundet tillfördes matjord och förvandlades genom grässådd och lövplantering till ett parkliknande och gästvänligt utflyktsmål. Så småningom byggdes den jakttornsliknande serverings- och samlingslokalen, Hantverkshyttan, som stod på ön under närmare ett halvt sekel.

Restaurangen hölls öppen både vinter och sommar. Väg hölls plogad ut till ön under vintern där bl a skidtävlingar hölls. På sommaren anordnades långdistanssim från hamnpiren till Gråsjälören och åter.

Under början av 30-talet byggdes en utedansbana som komplement till Hantverkshyttan som då fungerade som dansrestaurang. Även badplatsen iordningsställdes med hopptorn, trampolin, omklädningsrum m m. Detta gjorde Gråsjälören till en ännu mer uppskattad festplats.

Av olika orsaker trappades verksamheten så småningom ner. Lokalerna utsattes för vandalisering och kunde till slut inte användas. I början av 1960-talet revs Hantverkshyttan och ön har sen dess och fram till 1996 legat tämligen öde. Ön arrenderas fr o m 1996 av Luleå Lions Club som de senaste åren ordnat grillplatser, vedförråd, toaletter, sophantering, båtbryggor m m.

    Bilder från ön
         
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   
         
 

 

 
Ö- och hamnservice
Grillplats Törrtoa Sopmaja Raststuga Badstrand    
 

Gästhamnen:

Hamnen: Flybrygga och brygga för turbåtar.
Förtöjning: Flybrygga.
Hamndjup: 2 m.

Hamnservice:
Grillplats, toalett, sophantering, raststuga och omklädningsrum. Badstrand.


 

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81