Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Luleå skärgård | Öar i Luleå | Junkön
Lat 65o 27,40 N Long 22o 24,45 E

 
Junkön

Junkön är en stor ö med bofast befolkning. Flera yrkesfiskare har sin hemmahamn på ön. Under sommaren fiskas strömming, sik och laxöring och under hösten trålar man efter siklöja och i förlängningen havets guld, löjrommen.

Junk kommer av Jonke som är en dialektform (lule-bondska) av Johan. Den förste bofaste slog sig ner på ön 1783, men ön måste ha varit bebodd av en "Jonke" (= Johan) när Nederluleå kyrka i Gammelstad byggdes i slutet av 1300-talet. I början av 1900-talet bodde många människor här. Men idag bor bara tre bofasta familjer på ön.

Vid Junköns fiskeläge finns det, förutom en gästhamn med ca tio platser, också ett skärgårdsmuseum, ett båtmotormuseum, ett sommaröppet café samt två uthyrningsstugor. I den fina gästhamnen finns det toaletter, bastu, duschar och dricksvatten.

Det är för övrigt Nederluleå församling som äger halva ön sedan början av 1800-talet. Den delen av ön används som övningsfält för F 21:s jaktplan som använder denna sandiga västra del av ön som skjutfält sedan 2:a Världskriget. Den delen av ön är förbjudet område för obehöriga.

Väderkvarnen

Ett måste när du besöker Junkön är att gå och titta på den vackra gamla hattkvarnen. Den ligger bara några hundra meter nordväst om fiskeläget. Väderkvarnen byggdes troligen någon gång i slutet av 1700-talet, av vem är omtvistat. Enligt legenden finns det tre möjliga kvarnbyggare men enligt öbor är det mest troligt en strandad fiskare eller sjöman från Finland. I Österbotten i Finland finns det nämligen en viss tradition av att bygga väderkvarnar. Kvarnen är mycket gediget byggd och av typen hattkvarn. Den användes för malning av korn- och rågmjöl av både öbor och folk från närbelägna öar.

Stugor att hyra på Junkön

På Junkön har Luleå kommun 2 uthyrningsstugor för uthyrning. Madrasser och kuddar finns. Lakan och täcke/sovsäck medtages.
Stugorna har tillgång till el och rinnande vatten. Alla stugor är utrustade med kök för matlagning. De flesta av stugori skärgården är allergianppassade, men i följande stugor är det tillåtet med husdjur: Falken på Junkön.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn
22/06 -12/08

Låg- säsong

Falken

4 st

970:-

740:-

Örnen

4 st

970:-

740:-

Bilder från ön
         
         
   
         
   
         
   
         
   
         
Yrkesfiskare har sin hemmahamn på ön. Under sommaren fiskas strömming, sik och laxöring och under hösten trålar man efter siklöja och i förlängningen havets guld, löjrommen.
         
   

Skärgårds och båtmotormuseum

   
         
   

1998 invigdes Junköns Skärgårdsmuseum, ett litet mysigt museum med mängder av gamla föremål som berättar om livet i skärgården förr i tiden. Besöker du Junkön under sommaren kan du passa på att ta en fika i det sommaröppna cafét som finns i museets ena del.

I en av de nya sjöbodarna vid skärgårdsmuseet hittar du också ett litet museum för gamla båtmotorer. En riktig guldgruva för den motorintresserade.

 
Ö - hamnservice (klicka för bild)
Grillplatser Toalett Sopmaja Bastu Färskvatten El Dusch
Kulturminne Turbåt Uthyrningsstugor Kafé    

Gästhamnen:

Gästhamnen: 30 gästplatser.
Förtöjning: brygga- flyt- och fast.
Hamndjup: 2,5 m.

Hamnservice: Grillplats, toaletter, sophantering, bastu, färskvatten, el, dusch, vandringsleder, museum, turbåt, uthyrningsstugor, kafé i museet.
Gästhamnsavgift: 80 kr/dygn inkl dusch. El kostar 20 kr. (erläggs i lådan vid angöringen eller till stugvärdarna).

Övrigt: Junkö skärgardsmuseum, väderkvarn, fiskeläge. Under sommaren finns stugvärdar på Junkön som hjälper till med det mesta.

Distanstabell

Skall du vidare från Junkön? Kanske till Småskär eller Rödkallen? Vill du veta hur långt det är i nm?
Klicka här för att se distansen-»

Distanstabeller för hela Norrbottens skärgården och Finland hittar du under rubriken "Distans"-»


Artiklar:

Filmer:

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81