Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Luleå skärgård | Öar i Luleå | Kluntarna
Lat 65o 27,60 N Long 22o 36,90 E

 
Kluntarna

En av de mest säregna öarna i skärgården. Man brukar säga att Kluntarna har allt - ska man besöka en ö i Luleå skärgård ska man åka hit. På Kluntarna finns de flesta av skärgårdens olika naturtyper, fornlämningar, fiskelägen, fåglar och flera av de endema växtarterna. Det är dessutom lika spännande att besöka ön på vintern som på sommaren.

Kluntarna är en populär hamn för båtfolket. Åker man från Luleå är det ca 15 nm till ön. Kluntarna har bra service med flertal grillplatser nära hamnen. Flertall fina toaletter och en bastu med stor relax. Hamnen har också mijöstation där man kan lämna sina soper. Turbåt angör Kluntarna flera gånger i veckan. Se turlistan under starsidan.

Basta på Kluntarna

Njut av en avkopplande vedeldad skärgårdsbastu efter dagens äventyr. Luleå kommun har 8 bastuanläggningar på sex öar i Luleå skärgård. På Kluntarna finns två, ett i Storviken och ett i Kråkviken på Kluntarnas norra sida.

Naturstigen

På Kluntarna kan man dessutom gå en markerad vandringsled kallad Naturstigen. Naturstigen är en led som mestadels följer befintliga stigar på ön - karta och ledbeskrivning kan man köpa hos stugvärdarna eller på turistbyrån i Luleå.
I ledbeskrivningen beskrivs öns sevärdheter allteftersom de dyker upp längs leden, djur- och växtlivet kommenteras, likaså fornlämningar, labyrinter och andra intressanta saker. Genom att gå Naturstigen och läsa ledbeskrivningen kan man lära sig mycket om både Luleå skärgård i allmänhet och Kluntarna i synnerhet.

Kråkviken

På öns norra sida finns en liten badvik, Kråkskäret, med en öppen familjbastu, tillhörande fin sandstrand med grillmöjligheter. Här får du ligga på svaj då det inte finns någon brygga att angöra. När du lämnar Storviken svänger du styrbord och rundar Kluntarna. Gå in mellan Sikhällan och Kluntarna. Nu sätter du kurs 127o för att komma in i Kråkskärsviken.

Uthyrningsstugor

På Kluntarna har Luleå kommun 3 uthyrningsstugor för uthyrning. Madrasser och kuddar finns. Lakan och täcke/sovsäck medtages.
Dricksvatten medtages för vistelse på Kluntarna. På ön finns det ingen tillgång till el och rinnande vatten. Alla stugor är utrustade med gasolkök för matlagning.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn
22/06 -12/08

Låg-
säsong

Truten [Bild]

10 st

1180:-

970:-

Tärnan [Bild]

4 st

740:-

530:-

Måsen [Bild] 4 st 740:- 530:-
Bilder från ön
         
   
         
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   
         

  • Kråkviken (A): I Kråkviken finns en liten fin badvik, med egen familjebastu, vedföråd och grillplatser
  • Storviken gästhamn (B)
  • Utkikstårn (C): Stanna också vid utkikstårnet och njuta den vackra utsikten.
  • Dricksvattenkälla (D): Öns enda dricksvattenkälla ligger här i form av en brunn. Ligger ca 1 km promenad från hamnen i Storviken.
  • Kluntgubben (E) Vid Victoriaklippan kan man se Kluntgubbens profil.
  • Gammeltjärn (F): var förr en skyddad havsvik och mycket lämpad som hamn. I slutet av 1800-talet hade landhöjningen gjort inseglingen till Gammelhamnen omöjlig.
  • Kluntarna fiskläge (G): En promenad på ca 1,5 km på märkade stiger når du det vackra fiskeläget på Kluntarna.

Läs också om Kluntarna fiskläge-»

Ö - hamnservice
Grillplatser Törrtoa Sopmaja Bastu Vatten Vandringsleder Badstrand
Kulturminne Turbåt Stuguthyrning        

Gästhamnen:

Gästhamnen: 35-40 gästplatser.
Förtöjning: flytbrygga/boj.
Hamndjup: 2,5 - 4 meter.

Hamnservice: Grillplatser, toaletter, sophantering, bastu, vatten (från vattenbrunn ca en km från hamnen), vandrinsleder, badstrand, turbåt, naturrum, uthyrningsstuger.
Gästhamnsavgift: 60 kr. (erläggs i lådan vid angöringen eller till stugvärdarna).

Övrigt: Gammalt fiskeläge, uthyrningsstugor 2 st 4-bädd, 1 st 10-bädd, 2 bastu varav en med relaxrum. Ena bastun finns i Kråkviken några hundra meter från hamnen.

Angöring sker i Storviken med insegling från väster. En väl skyddad hamn för de flesta vindar. Gå rakt in i viken, prick nord grund tas på styrbords sida och prick syd grund tas på babords sida.

För att komma till Kluntarna kan man sommartid åka med bl.a M/S Symfoni eller M/S Laponia. Vintertid kan man köra skoter eller åka skidor.

Vatten
Vatten finns i en vattenbrunn ca en km från hamnen. Under 2019 har det inte tagit prover i brunnen och kommunen rekommender at besökare inte användar det till dricksvatten. Tidigare fanns det ett reningsverk hos stugvärdarna under högsäsongen men det finns inte längre kvar.

Distanstabell

Skall du vidare från Kluntarna? Kanske till Småskär eller Rödkallen? Vill du veta hur långt det är i nm?
Klicka här för att se distansen-»

Distanstabeller för hela Norrbottens skärgården och Finland hittar du under rubriken "Distans"-»


Filmer:

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81