Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Luleå skärgård | Öar i Luleå | Mannön
Lat 65o 23,85 N Long 22o 59,20 E

 
Mannön

Öns namn kommer med ganska stor sannolikhet av mansnamnet Manne.
Det är bildat av det gamla fornsvenska ordet för man - 'madher'. Då kan man se mansnamnet Manne som en kortform som återfinns i dagens pojknamn Emanuel, Manfred och Magnus (där bara Magnus är vanligt idag)

Det är troligt att den 'Manne' som gett ön sitt namn är den förste som haft besittningsrätt till ön och fiskevattnen omkring ön. Säkert besked får vi aldrig, eftersom gamla dokument som visar detta ej finns kvar.

Som by nämns Mannön första gången i en husförhörslängd 1810. Som åbo (bofast) då nämns Mats Thurfjell. På Mannön har det som mest bott fyra familjer långt in i 1900-talet. En vik i norra ändan av ön heter Nickesviken och har fått sitt namn av Nils P. Thurfjell. Gården 'Isi Nickes' brukades senast av systrarna Hildegard, Linnea och Ruth Thurfjell fram till 1961. När systrarna lagt ner jordbruket byggde de ett eget skärgårdskapell på ön av en lada. Den används av släkten Thurfjell som dopkapell vid privata ceremonier.

Välkända för vana och äldre skärgårdsbor var de två systrarna Ruth och Linnea Thurfjell som varje sommar förr sedan 1939 förnöjt besökande på denna ö med sin generositet och många minnen.
Idag (1997) lever bara Linnea. Hon bor i Vallen. (Hon dog 1999)

Ön är också känd för sina långa raka furor som lämpade sig väl för skeppsbyggen. På Varvsudden byggdes 1832 briggen Kronborg. Det var för sin tid ett stort segelfartyg med de då imponerande måtten: längd 28m, bredd 7m, djupgående 2,4m, 395 dödviktston (= fartygets lastkapacitet)

På det i söder närbelägna Mannskäret har det funnits ett fiskeläger.

   

Bilden är taget i oktober, och vattenståndet var ca 1m över det normala.

 

 

 
Ö- och hamnservice
             
 

Gästhamnen:

 

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81