Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

 

Vår fritidsbåtshistoria sträcker sig så långt tillbaka som till slutet av 1800-talet. Redan 1879 gick en organiserad kappsegling av stapeln med 23 deltagande båtar här i Luleå. Klubben som arrangerade seglingen var Altappen Segelsällskap som kommit till några år tidigare. 1884 blev Luleå Segelsällskap etablerad och 1948 såg även Båtklubben Neptun dagens ljus. Många historier har blivit nerskrivna genom åren. Här på vår avdelning "Historisk tillbakablick" kan du med läsa om många gamla spännande berättelser.

Hamnmiljö i Luleå

Vi förtsetter vår historiska resa från hamn- och båtmiljön i Luleå. Denna gången har vi hittat en berättelse från en av Luleå Segelförenings gamla jubileumsskrifter som handlar om Luleås hamnar.

   

Hamnar och kajer i Luleå

När Luleå flyttade till den nuvarande stadshalvön 1649 var platsen ingalunda obekant för sjöfarten. Där hade man gjort omlastning till mindre båtar, eftersom lastade segelfartyg inte alltid kunde ta sig längre...

       
[Läs mer här]     [Läs mer här]
       

En Östersjöfärd utan mål

Ombedd att i hast nedskriva några minnen från någon av de långseglingar i Östersjön, jag varit med om, erinrar jag mig särskilt en. Det var sommaren 1930, och färden gick företrädesvis i finska farvatten. Inte för att det nu hände så mycket just den gången, men denna långsegling har på ett särskilt sätt dröjt kvar i minnet.

Första seglats med 30-an Saga

Våren 1916 blev undertecknad den lycklige ägaren till 30 kvm. skärgårdskryssaren Saga. Saga var en synnerligen välbyggd båt. Ritad av Salander. Det gör mig ont in i själen att se den båten nu ligga som vrak vid Luleå Ångsåg. Om hon underhållits, skulle Saga den dag i dag är varit i fullt användbart för att icke säga utmärkt skick.

       
[Läs mer här]     [Läs mer här]
       

På kryssning i Norra Ishavet

Tre ting bli ofta en gammal ishavsmans vinst av ett helt livs slit och släp: gikt, reumatism och fattigdom. Ishavsfångsten kan ge rikt utbyte om lyckan är huld, men vanligen lämnar den inte mer än att dess utövare nätt och jämt klara livhanken. Och i alla fall - trots alla mödor, trots farorna, trots den klena utkomsten, växlar en ishavsman sällan yrke.

   

Gerdny, Luleåflottans stolthet

Som ni säkert alla märkt, har vi sökt upp gamla LSS matriklar för att rädda alla dessa underbara gamla årsböcker till eftervärlden. I dagsläget finns det totalt 36 inscannade artiklar som kommer att presenteras på hemsidan. Under våren kommer vi att gå igenom och behandla ytterligare material som ligger lagrat i LSS förråd.

       
[Läs mer här]     [Läs mer här]
       

Dramatisk semestersegling

Enligt gammal god sedvana brukar jag alltid företaga en tripp i vår vackra skärgård varje sommar och nu var det min mening att berätta om vår senaste segling sommaren 1930.

   

Gerdny fick ett nytt liv

Vi fick svar och bilder från dagens ägare av Gerdny. Kolla in på sidan och se hur fantastiskt fin hon är i dag.

       
[Läs mer här]    

[Läs mer här]

       

Hail and farewell...

Detta är en ganska fantastisk historia. Kvinnan på bilden hette Mary Dixon och seglade till Luleå första gången 1938! Hon blev tydligen så tagen av Luleå och dess seglare at hon återkom under många år, även sedan hennes man hade dött.

   

En Långfärd med Marga

Livad av Iångfärdsminnen tillskrev redaren "navigatören", 1:ste stationsskrivaren Herman H. i Boden, huruvida han än en gång ville anförtro sig åt Marga, för färd till Stockholm. Omgående svar - ja.!

       
[Läs mer här]     [Läs mer här]
       

Med Gerdny Stockholm Luleå

Solen sken från klar himmel, men nordan ven bister, och värmen lyste med sin frånvaro, då vi den 17 juni på morgonen gingo ombord på "Gerdny". Sedan en vecka tillbaka låg den trimmad och klar för sommarens långsegling, som var bestämd att gå över Stockholm, Reval och Helsingfors.

   

En högsommarfärd med Marga

På 11 dagar seglade ett glatt gäng båten Marga från Stockholm till Luleå. Genom loggboken får vi ta del av livet ombord och den långa resan norrut för snart 80 år sedan. En spännande berättelse för alla som har seglat i samma farvatten men också för de som drömmer om att segla samma sträcka.

       
[Läs mer här]     [Läs mer här]
       

Semestersegling med Lira

Hur ljuvligt klingar inte det lilla magiska ordet semester. Man drömmer om härliga dagar, vila, sol och luft, och vad är naturligare än att en seglare drömmer om båtar och vatten, helst salt. Vår stora dröm för semestern 1931 skulle bli - en långsegling. Vad det är vet endast den, som en gång varit med.

   

Neptuns historia 1948 - 1996

1948 började det hela. Krigslutet var tre år gammalt och drivmedelsrestriktionerna började så smått att lättas upp. Många som under de långa fredsåren haft sin motorbåt upplagd längtade åter att befara sjön i frihet - som förr i tiden.

       
[Läs mer här]     [Läs mer här]
       

Ett segelsällskap bildades

Det första segelsällskapet med sport på programmet bildades i England 1720. Här i Sverige var KSSS i Stockholm först -1830. Därifrån spred sig intresset till andra kuststäder, icke minst norrut såsom Härnösand 1858, Sundsvall 1867, Gamla Karleby i österbotten 1872, Örnsköldsvik 1874 och Wasa 1878.

   

Med Alfsol i Österled

I likhet med alla föregående är företogo vi även somma­ren 1931 vår sedvanliga semesterresa ut bland kobbar och skär. Resan startades en vacker julieftermiddag och redan på kvällen ankrade vi utanför Piteå. Påföljande morgon vaknade vi i strålande sol och med förlig vind anträddes vår resa ner efter den svenska kusten.

       
[Läs hele saken]     [Läs hele saken]
       

Seglarminnen

Det stundade till distanskappsegling Sandön runt en söndag i augusti manad, årtalet har försvunnit ur mitt minne. Det var i alla fall före 1920 och under sprisegelbåtarnas glansperiod. Någon dag före startdagen upptäckte jag att spristången till storseglet hade en ordentlig rötskada och då blev det bråttom. ..

   

Seglarminnen från 20-talet

Trio hade många triumfer bakom sig när hon lämnade Calle Eriksson, som berättat det här. Och flera skulle det bli. Som den båt hon var fick hon förstås ännu en skeppare som smakat salt och som verkligen kunde det här med sprisegel: Victor Fahleson.

       
[Läs hele saken]     [Läs hele saken]
       

Dramatisk insegling till Mustakari

Gamla Karleby Segelförening firade sin 75-åriga tillvaro med att i juli månad år 1947 anornda en stor segelregatta till vilken även Luleå Segelsällskap inbjudits. 6 båtar hade anmält sig till regattan; samling skedde i Bjuråklubb, varifrån eskadern i konvoj företog överresan till Finland. En av de deltagande båtarna var Scherzo I, och vi låter dess skeppare, Olof Wikström, beretta.

   

En fiskarhustru berättar

De breda isvägarna ut mot skärgården fascinerar mig, trots att jag färdats på dom otaliga gånger genom åren. Ibland går tankarna till skidturer i min ungdom ut mot skärgården. Då kunde jag möta öbor på den oplogade isen, nedkrupna under fårfällar i släden manande på sin nordsvensk på väg till eller från fastlandet. I dag åker öborna bil eller skoter mellan öarna och fastlandet. Tiderna förändras.

       
[Läs mer här]     [Läs mer här]
       

Så var livet på Degerön

En av de få som bor efter gamla Lövskärsvägen i Hertsön är förre yrkesfiskaren Gunnar Lindgren, född 1919 på Degerön. Gunnar har varit yrkesfiskare hela sitt liv. Född och uppvuxen på Degerön tillsammans med fem syskon men är den ende av syskonen som lever i dag.

   

 

       
[Läs mer här]      
       
     
 

Luleå 1937

Filmen visar bl.a. färjan Trafik som navigerade trofast mellan Bergnäset och staden. Bryggeriet, Södra Hamn, småbåthamnen, Kolkajen, och Tullpackhuskajen. I slutet av filmen får vi se hur Klubbviken Havsbad var som utflyktsmål på 30-talet... Filmen är utan ljud och längden på ca 20 minuter.

Se video -»

Luleå 1950-tal

Filmen är från 1950-talet och visar när Bergnäsbron byggdes och öppnades. Bron stod klar 1954 och var då med en längd på 896,5 meter Sveriges längsta bro...

Se video -»

 

 

 

 

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81