Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / ÄVENTYR MED MÅSEN

Boken är slutsåld och har utgått ur sortimentet men boken kan beställas som PDF och läsas på dom flesta plattformer. Boken finns båda på svenska och finska.

Antal sidor: 288 sidor

Skicka in din beställning

- till info@bottenviken.se eller Swisha 89,00 kr till 070-621 39 81 (Alf Harjo) så skickar vi boken i PDF förmat. Ange om du vill har boken på svenska eller finska. Om du väljer att använda Swish, kom i håg att meddela din e-post adress.


PDF är ett välkänt format. Fördelen med pdf-böckerna är att de behåller layouten intakt vilket gör att text och bilder hänger ihop som de ska och sidorna är snygga och prydliga. Däremot kan det vara svårt att läsa en vanlig pdf-bok på en mobiltelefon som har en förhållandevis liten skärm.

Ur bokens innehåll:

 

Äventyr med Måsen
- Kustliv i Bottenviken

Vill du segla mitt i natten i fullt solsken? Möta några av världens bästa båtbyggare? Träffa smugglare, tullare, fiskare, lotsar och flera av skärgårdens kvinnor som berättar om sina liv vid havet? Vill du veta hur det är att segla med isjakt i 70 kilometer i timmen? Vill du njuta av fantastiska bilder från Bottenvikens och Kvarkens skärgårdar och kustbygder? Allt detta får du uppleva när du läser Boris Erssons bok: Mare Botnicum – Äventyr med Måsen.

I förordet till boken skriver Boris Ersson: ”När du öppnar pärmarna till den här boken kliver du ombord på min nästan 80 år gamla koster Måsen. Tack vare Måsen började jag upptäcka kustbygderna i Bottenviken och Kvarken. Så småningom utvecklades mina seglingar till ett EU-projekt med Föreningen Norden i Sverige som huvudman. Den här boken bygger på mina möten med kustbygdernas människor, och mina dagböcker under 20 års seglingar med Måsen. Välkommen ombord på Måsen!"
Boken produceras i samarbete mellan författaren, Föreningen Norden och Nautiska Förlaget. Boken blev huvudbok i Nautiska Bokklubbens julnummer och är utvald till Föreningen Nordens årsbok 2006.

Ur bokens innehåll:

· Mona and the icebreakers.
Kapitlet handlar om Mona Lindberg som arbetar som kock på isbrytaren Ymer. Mona är en spännande kvinna som vid sidan av arbetet på isbrytaren sjunger i ett rockband.

· Med Mary Ann runt jorden.
Kapitlet handlar om Sveriges första världsomseglande segelskepp Mary Ann som byggdes 1838 i Luleå. Boris Ersson har forskat i skeppets historia och hittat dagböcker som kapten Nils Werngren skrev som 24-årig kapten på Mary Ann under världsomseglingen.

· Havets silver vid Junkön.
Junkön är ett levande fiskeläge i Luleå skärgård. Vi följer fiskarfamiljen Ökvist som lever på sik- och laxfiske. På Junkön bor också den 94-åriga Agnes Karlsson som är en fascinerande kvinna.

· I smugglarnas skärgård.
Boris seglar tillsammans med skådespelaren Sven Wollter i skärgården på gränsen mellan Sverige och Finland. Under 20 år har Boris lärt känna flera smugglare och tullare och samlat de mest häpnadsväckande och dramatiska berättelser om smugglingen.

· Segling längs den finska kusten
I en serie kapitel skildras den ganska okända finska kusten och skärgårdarna i norra Bottenviken. Det blir möten med båtbyggare, fiskare, säljägare, smugglare och fritidsbåtägare. Det blir ljusa nätter, bastubad och spännande människoöden i den finska skärgården.

· In i dimman och Maakalla är vår plats handlar om den lilla ön Maakalla som är berömd för att den fick en form av självstyre på 1700-talet. Här lever en fiskare med sin fru, och Boris möter en mycket udda man på ön.

· I kapitlen Skutornas stad, Ren flytande skönhet och Dubbelsäng av kolfiber... berättas om några av världens bästa båtbyggare i Österbotten: Segelskeppet Jakobstads Wapen skildras, liksom Jan Backman som bygger träbåtar lika vackra som gitarrer. Här finns också flera av världens främsta båtvarv: Nautor’s som bygger Swan-båtarna och Baltic Yachts som bygger extrema båtar i de mest moderna och extrema material, för extrema kunder.

· I kapitlen Mannen med tusen idéer, Kungen av Björkö, De sista fångstmännen och Som varm grädde får vi möta några av Österbottens legendariska båtbyggare och säljägare som berättar om sina liv ute på isar och i skärgårdar. Genom deras öden och livshistorier får man en inblick i den hårda finska historien, som de flesta svenskar inte känner till.

· I avsnittet Ett försvunnet folk träder fram skildras hur ny arkeologisk forskning visar att det har funnits en tidig samisk befolkning som trängdes bort på 1300-talet. Detta leder Boris över fjällen längs Luleälven till dagens sjösamer i Tysfjord vid den norska kusten. Havet och älvarna har varit huvudleder för människorna i alla tider här uppe.
Detta skildras i kapitlet Resa från hav till hav.

Boris Ersson

Boris Ersson har arbetat i 30 år som filmare, fotograf, författare, och radioproducent vid Sveriges Radio. Han har gjort ett 40-tal dokumentärfilmer för TV, flera hundra radioprogram, och 6 böcker. Under åren 2003-2006 arbetar han som projektledare för EU-projektet "Mare Botnicum - Kustliv i Bottenviken och Kvarken" med Föreningen Norden i Sverige som huvudman. I arbetet med "Mare Botnicum" produceras ett 30-tal radioprogram, en fotoutställning med 200 bilder och föremål som turnerar i Sverige och Finland, en TV-serie i fyra delar, en hemsida på internet – och boken Mare Botnicum – Äventyr med Måsen.

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81