Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / KUNSKAP
 

Årlig inspektion - Varför det är så viktigt!

Uppblåsbara räddningsvästar behöver inspekteras oavsett om de varit använda eller inte. Utan årlig inspektion kan den uppblåsbara räddningsvästen sluta att fungera! Följ instruktionerna från din leverantör för att utföra en egen förenklad årlig inspektion. Är du osäker på hur du ska utföra kontrollen bör du vända dig till någon auktoriserad servicestation som kan utföra en fullständig inspektion.

Läs hela artikeln-»

Fakta om båtlivet i Sverige

Svenskarna är ett båtintresserat folk och båtlivet är en av de största folkrörelserna. En tredjedel av landets vuxna befolkning färdas med fritidsbåt minst en gång per säsong.

Läs hela artikeln-»

Ökade båtstölder ger ny lösning

Båtstölder har ökat kraftigt de senaste året vilket har lett till en ny tjänst. Svenska Sjö, NorthTracker och Nokas har skapat en unik tjänst för att stoppa stölderna genom att koppla en GPS-spårsändare till larmcentral med väktare som rycker ut vid larm.

Läs hela artikeln-»

Regeringen föreslår premie för elutombordare

Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten 2018 att elfordonspremien utvidgas till att även inkludera eldrivna utombordsmotorer till båtar. Samtidigt fylls premien på med ytterligare 45 miljoner kronor för 2018. Vårändringsbudgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

Läs hela artikeln-»

En majoritet vill se obligatoriskt båtkörkort för fritidsbåtar

Med båtsäsongen i antågande har kurser.se genomfört en undersökning om obligatoriskt förarintyg. Undersökningen visar att majoriteten båtintresserade vill se att obligatoriskt förarintyg för fritidsbåtar införs. Mer än hälften av de svarande håller delvis med om att förare utan förarintyg är en fara på sjön.

Läs hela artikeln-»

Svenska båtmärken mest populära på Blocket 2017

När Blocket summerar båtåret 2017 kan man se att svenska båttillverkare dominerar topplistorna över mest sökta segel- och motorbåtar. Snipan var den mest sökta båttypen.

Läs hela artikeln-»

Ny undersökning visar på tydliga skillnader mellan ägare av vattenskoter och båt

I och med det växande intresset för vattenskoter utökar Svedea nu sin årliga båtlivsundersökning med en separat undersökning av vattenskoterägare. Undersökningen som besvarades av närmare 700 av bolagets försäkringskunder visar på skillnader mot ”vanliga” båtägare.

Läs hela artikeln-»

Fortsatt bra försäljning i båtbranschen

Den svenska båtbranschen befinner sig mitt inne i en mycket gynnsam period. 2017 såldes det för tredje året i rad nya båtar på en hög försäljningsnivå och försäljningen av begagnade båtar ligger också på en hög omsättningsnivå. Hela den så kallade eftermarknaden mår också bra och vi kan konstatera att efterfrågan på service och tjänster bara ökar, säger Mats Eriksson, VD på Sweboat – Båtbranschens Riksförbund.

Läs hela artikeln-»

Hyr båt direkt från andra
- Skipperi gör det enkelt att komma ut på vattnet

Via nystartade tjänsten Skipperi är det lätt att hyra en båt på ett enkelt och säkert sätt direkt från andra. Och att hyra ut. Så att alla kan få njuta av en båtsemester i skärgården, ett snabbt besök med båt hos vänner, en fisketur eller en kvällstur i solnedgången.

Läs hela artikeln-»

Kusten är klar
- Sveriges strandlinje är kartlagd

Aldrig har Sverige haft en så tydlig och exakt bild av gränsen mellan land och hav som nu. Sjöfartsverket och Lantmäteriet har precis avslutat arbetet med att samla in data om den 4800 mil långa strandlinjen längs med hela Sveriges kust.

Läs hela artikeln-»

Förenklad samverkan med Polisen

I ett gemensamt förslag till regeringen föreslås Kustbevakningen kunna stödja Polismyndigheten med kort varsel vid polisinsatser mot terrorism eller annan allvarlig brottslighet till sjöss.

Läs hela artikeln-»

Alarmerande ökning av båtmotorstölder

Båtmotorstölderna i landet fortsätter att öka och det skedde 57 % fler stölder under början av 2017 jämfört med samma period förra året enligt Larmtjänst. Båtförsäkringsspecialisten Svedea ser detta som alarmerande och menar att det behövs en lagändring för att komma till rätta med stölderna – annars finns risk att båtägarna överger båtlivet.

Läs hela artikeln-»

Giftiga båtfärger används i onödan - kan skippas helt i Bottenviken

I Bottenviken behövs ingen skyddsmålning av båtskrov - här handlar båtfärg bara om utseendet. Det vill Länsstyrelsen Norrbotten påminna länets båtägare om när båtlivet nu tar fart med sol och värme. Skippa bottenfärgen och bidra till en renare miljö för vattenväxter och fiskar!

Läs hela artikeln-»

Uppdaterad navigationsapp för Eniro

Navigationsappen ”På Sjön” från Eniro kommer nu i en uppdaterad version med flera nya funktioner. Appen som användes av 212 593 svenskar i fjol har blivit ett populärt hjälpmedel för båtägare och skeppare i Sverige och Norge.

Läs hela artikeln-»

Smartwatch styr autopilot, markerar waypoints och streamar information

Garmin quatix 5 är en marin smartwatch med GPS som är designad specifikt för ett liv på sjön. quatix 5 är mycket mer än en klocka och kan kopplas ihop med kompatibel Garmin marinelektronik för att styra skärmar och autopilot och spegla information som fart, djup, temperatur, vind och mycket mer.

Läs hela artikeln-»

Båtfolket vill göra rätt i toatömningsfrågan

I en artikel i Svenska Dagbladet 6 mars beskriver en artikelförfattare hur båtägare ”nonchalerar tömningslagen fullständigt”. Författaren företräder ett företag som säljer utrustning för toalettömning från fritidsbåtar och framför flera allvarliga sakfel i sin argumentation. Hans slutsats att båtägare struntar i lagen är helt felaktig.

Läs hela artikeln-»

Spanskt varv ska bygga Sveriges nya oceangående forskningsfartyg


SLU:s nya forskningsfartyg blir 69 meter långt och fullt utrustat för fiske, bottenprovtagningar och oceanografiska (fysikaliska, kemiska, biologiska) undersökningar. Fartyget blir mycket flexibelt och kan ta ombord många typer av specialutrustning

Det spanska varvet Armon har fått uppdraget att bygga Sveriges nya oceangående forskningsfartyg. Avtalet med Sveriges lantbruksuniversitet, som ska äga fartyget, skrevs på idag, 19 januari 2017. Fartyget, som ska kunna användas för i stort sett alla typer av marin forskning och miljöövervakning, beräknas tas i drift 2019. Läs hela artikeln-»

Honda Marine lanserar nya, bärbara utombordare på 4, 5 respektive 6 hk

Honda Marine att förstärker sitt utbud av bärbara motorer genom att lansera tre nya utombordare: BF4 (4 hk), BF5 (5 hk) och BF6 (6 hk). De ger den längsta sammanhängande körtiden för motorer i den här klassen - upp till 43 min vid full gas. Den nya serien bygger på de allra senaste Honda-teknikerna och har konstruerats för små båtar och gummibåtar.
Läs hela artikeln-»

Dubbla V8:or på Busters nya toppmodell Phantom

Buster Boats utökar sitt sortiment med en helt ny storleksklass. Den nästan tio meter långa, Buster Phantom, med plats för tio personer är tillverkarens största och snabbaste båt någonsin. Med de kraftigaste motorerna har Phantom en topphastighet på över 59 knop. Läs hela artikeln-»

Fyra tips som gör det säkrare och trevligare på sjön

Att ha en båt ger frihet och möjlighet till fantastiska upplevelser men det innebär också en del ansvar och utmaningar. Om fler båtägare visade lite mer omtanke om andra på sjön skulle båtlivet bli både trevligare och säkrare. Läs hela artikeln-»

Eniro på Sjön över kvartsmiljonen

Eniro på Sjön är populär. Sedan lanseringen för drygt sex år sedan har Eniros sjöplaneringsapp laddats ner över 274 000 gånger. Vill man, kan man säga att Eniro på Sjön nu finns i 74 procent av samtliga Sveriges dagtursbåtar eller båtar med övernattningsmöjlighet. Läs hela artikeln-»

Gerdny äldsta k-märkta fritidsbåten - hittills

Vigor, Bess och Gerdny. Det är tre av de nio fritidsbåtar med spännande livsöden som nu k-märks av Sjöhistoriska museet.
- Varje gång vi går igenom ansökningarna om k-märkning av fritidsbåtar slås man av de fantastiska berättelserna, de engagerade ägarna och de unika båtarna, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet. Läs hela artikeln-»

Följ fartyg i realtid med nya Eniro på Sjön med AIS

Årligen anlöper cirka 80 000* fartyg svenska hamnar och som fritidsskeppare kan det vara en god idé att hålla koll på dem. Som stöd för det har Eniros planeringsverktyg Eniro på Sjön, i nya versionen 3.0, utrustats med AIS** (Automatic Identification System) som gör det möjligt att i realtid identifiera och följa andra fartyg. Läs hela artikeln-»

Så lång är en fot i meter

Längden på båtar anges i fot. Men hur lång är en fot och om man funderar på att köpa en segelbåt på 32 fot, hur lång är den är den då i meter? Fot är en längdenhet som använts med varierande definitioner i många olika måttsystem. Med fot menar man idag engelsk fot ("international foot") som numera är definierad som exakt 30,48 cm. Läs hela artikeln-»

Tips för en bra båtsommar - lita inte på din plotter!

Snart är det dags. Årets båtsäsong står för dörren.
Alla vill givetvis ha en så problemfri båtsommar som möjligt utan driftsstopp och haverier. Läs hela artikeln-»

Så undviker du vanligaste båtskadorna vid sjösättningen

Snart är det dags för Sveriges båtägare att lägga i sina ögonstenar. Men det går inte alltid problemfritt – här är de fem vanligaste olyckorna vid sjösättning. Läs hela artikeln-»

Återförsäljare av båtar och motorer i Norrbotten

Planerar du att köpa ny båt till sommaren? Vi har gjord en lista över återförsäljare av båmärken och motorer i Norrbotten. I länet säljs 25 olika motorbåtsmärken men det finns inga återförsäljare av segelbåtar.
Hela listan hittar du här-»

Våra små vänner flyter med stil!

Regattas nyutvecklade flytväst för våra små vänner är formsydd med mycket god passform. Västen är framtagen för att klara krävande användning och hålla hög synbarhet; utrustad med reflexer och kraftig stålring att fästa lina eller koppel i. Läs hela artikeln-»

Svenska Seglarförbundet i innovationssamarbete med SAP

SAP och Svenska Seglarförbundet inleder ett samarbete för att utveckla seglarsporten med hjälp av innovativ mjukvaruteknologi från SAP. Under 2015 och 2016 kommer alla båtar i den nystartade tävlingen Allsvenskan Segling att utrustas med smart IT som specialutvecklats för segling. Läs hela artikeln-»

Bli Gasklar inför sommaren!

Våren är på ingång och det är nu dags att förbereda inför den kommande båt-, camping- och grillsäsongen. AGA har i sin informationskampanj Gasklar tagit fram fem konkreta tips på hur man på ett säkert sätt använder gasol till båten, husvagnen och grillen. Kampanjen understryker vikten av att varje år gå igenom sin utrustning inför grillsäsongen. Läs hela artikeln-»

Garmin app med överföring av väderinformation till sjökortsplotter

Garmin presenterar nu en uppdaterad version av den populära marinappen BlueChart Mobile 2.0 för iPad och iPhone. Förutom att planera och skapa rutter utifrån BlueChart, samma detaljrika sjökortsdata som finns i Garmins sjökortsplotters, kan du med BlueChart Mobile 2.0 också streama väderinformation via en uppkopplad iPad eller iPhone. Läs hela artikeln-»

Segelbåtar anpassas inför ny lag

Många Linjettseglare är väl förberedda och har anpassat sina båtar inför lagen om toalettavfall som träder i kraft 1 april. Läs hela artikeln-»

Ny Spinlock räddningsväst för barn och ungdom

Hittills har barn och ungdomar varit hänvisade till klumpiga, obekväma och oattraktiva räddningsvästar. Nu lanserar Spinlock juniormodellen Cento, en snygg och bekväm uppblåsbar räddningsväst för barn och ungdomar mellan ca 8 och 16 års ålder, avsedd för personvikt 20–50 kg. Finns i två tuffa färger, Pacific Blue och Grenadine Pink. Läs hela artikeln-»

Nya kustradiosystemet är i drift

Strax före årsskiftet togs det nya digitala kustradiosystemet i drift. Det fungerar som tidigare för användarna och kräver ingen ny utrustning, men är mer driftssäkert. Läs hela artikeln-»

Barnsligt båtliv under 300 år i ny bok

Sverige är världens barnsligaste båtland skriver Erling Matz och Carina Lernhagen Matz i en ny bok. ”Lust och nöje” heter den och är utgiven av Sjöhistoriska museet i Stockholm. Läs hela artikeln-»

Garmins första navigator i klockformat med detaljerad karta

Garmin presenterar nu epix – Garmins första handledsburna navigator med detaljerade karta för outdoor-entusiaster, epix har en 1,4” högupplöst färgskärm, förinstallerad topografisk karta på 1:100 000 över Europa och 8 GB inbyggt minne.
Läs hela artikeln-»

Sjövett 1964

Instruktionsfilm från Sverige Television från 1964, som Håll Sverige Rent har redigerat till en kortare version med fokus på SKRÄP. Mycket nöje! Konstigt att det ändå inte är värre...

Seapilot utsett till Rising Star

Den 11 november 2014 utseddes Seapilot till 2014 års vinnare av Rising Star som utses av Deloitte. Detta när den årliga den årliga tävlingen Sweden Technology Fast 50 som är Sveriges enda oberoende ranking av de 50 snabbast växande teknologiföretagen i Sverige och är samtidigt en årlig utmärkelse till dessa företag.
Läs hela artikeln-»

Nya grepp inför 2015 från Sveriges segelbåtsleverantörer

Segelbåtsleverantörerna tar nya grepp inför 2015 för att höja intresset för segling och segelbåtar. Över 20 leverantörer av segelbåtar går samman i ett unikt samarbete för att satsa tillsammans framåt och hitta nya inriktningar på att marknadsföra segling och segelbåtar. Läs mer här-»

Legendariska segelbåtar k-märks

Sjöhistoriska museet k-märker nu fem historiska segelbåtar. Deras hemmahamnar ligger mellan Eslöv i söder och Grisslehamn i norr. Även varvsorterna är spridda över landet, från Kuggebodavarvet utanför Ronneby till västmanländska Ridöns varv i Mälaren. Läs mer här-»

Sjökortsinformation är en färskvara

Varje år sker det cirka 1 400 förändringar i Sjöfartsverkets sjökortsdatabas. Detta innefattar allt som påverkar sjökortsbilden, till exempel ändrade fyrsektorer, sjömätningar och korrigering av djup, flyttade prickar och bojar, nya bryggor. Läs mer här-»

Världens FÖRSTA gasdrivnautombordare

LEHR Scandinavia AB lanserar och premiärvisar världens första gasdrivna utombordare i Skandinavien, som första region utanför USA, på Båtmässan i Göteborg den 2-10 februari 2013. Med gas som energikälla blir LEHR ett effektivt, rent och miljövänligt alternativ på den marina motormarknaden. Läs mer här-»

Ny broschyr om mottagning av avfall från fritidsbåtar

2015 införs ett förbud mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta. Hela Sveriges sjöterritorium omfattas. Läs mer här-»

Skrotbåtar växande problem

Skrotbåtar spås bli ett stort problem inom en nära framtid när fritidsbåtar från 60- och 70-talet inte längre är sjödugliga. Idag finns endast ett fåtal platser där man kan lämna sin skrotbåt till återvinning och destruktion. Nu diskuterar olika intressenter från branschen hur ett framtida system för hantering av skrotbåtar kan se ut.

Båtkikare med inbyggd digital kompass

Magnipro 7x50 Naval från Gunnar Olsson Foto är en modern båtkikare med 7 gångers förstoring och en 50 millimeters frontlins. Kikaren är förseglad och gasfylld vilket gör den hundra procent vattentät och imfri. Läs mer här-»

Spännande och utmanande kappseglingsform:
Modellbåtssegling

Här en kväll när jag surfade runt på nätet kom jag över hemsidan till Stockholms RadioSegelSällskap och läste följande rader: Är du inbiten kappseglare?, Har du svårt att få tiden att räcka till?, Har du en tävlingsdjävul inom dig? Då är du en presumtiv modellbåtsseglare.
Läs mer här-»

SERVICE BOTTENVIKENS SKÄRGÅRD
 

Nedan finns information om var det finns tömningsstationer för toalettavfall från Skellefteå till Haparanda.

 
  Haparanda: Haparandahamn
Kalix: Töre Hamnförening
Luleå: Ettans Båthamn
Luleå: Lövskärs båthamn
Luleå: Kängsö båthamn
Luleå: Hagavikens hamn
Piteå: Renöhamn
Skellefteå: Kurjoviken
     
Här finns en översikt över sjömackar längs Norrlandskusten från Skellefteå till Haparanda. Klicka på hamnen för mer information.
 
  Haparanda: Haparandahamn
Kalix: Marahamn
Luleå: Ettans Marina
Luleå: Lövskär båthamn
Piteå: Norra Hamn
Skellefteå: Kåge båthamn
Skellefteå: Skelleftehamn
     

Säkrare båtliv 2020 - rapport

Transportstyrelsen har fått regeringens uppdrag att ta fram en strategi för hur antalet döda och allvarligt skadade inom fritidsbåtstrafiken ska kunna minska i enlighet med regeringens mål för säkerhet. Etappmålet till år 2020 är att antalet omkomna inom fritidsbåtstrafiken fortlöpande minskar och att antalet allvarligt skadade halveras mellan 2007 och 2020. Ladda ner rapportten-»

 

Paddla kanot
- råd och tips

Råd och tips till dig som vill paddla kanot. Broschyren är ett samarbete mellan Transportstyrelsen och Svenska kanotförbundet.

Ladda ner broschyren här-»

Läs också:

USB-Uttag

Smart sak för båten.
USB-uttag med 2 USB-uttag och skyddslock av gummi. För fast infälld montering och anslutning via flatstift. Perfekt för att ladda mobila enheter i båt. Blå bakgrundsbelysning. Spänningsmatning: 12/24V DC. Utgång: 5 V DC 2,1A max.
Finns att köpa på Biltema.

Väderkortet 2017

Väderkortet ger en översikt hur väderprognoser distribueras i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Kortet är praktiskt att ha med i båten. Väderkortet 2017 finns att beställa hos Transportstyrelsen eller du kan ladda ner det som PDF-fil här-»

Återförsäljare av båtar och motorer i Norrbotten

Planerar du att köpa ny båt till sommaren? Vi har ßgjord en lista över återförsäljare av båmärken och motorer i Norrbotten. I länet säljs 25 olika motorbåtsmärken men det finns inga återförsäljare av segelbåtar.

Här hittar du översikten-»

Sjötendenser nr 1 2015

Statistik, analys, och information från Transportstyrelsen.

Ladda ner Sjötendenser nr 1 2015 som PDF-fil-»

Sveriges skeppslista 2016 som PDF-fil-»

Vill du veta mer om förbudet mot utsläpp av toalettavfall

Utsläppsförbudet trädde i kraft den 1 april 2015. I den här broschyren får du svar på de vanligaste frågorna.

Broschyren finns att ladda ner här som PDF-fil-»

Bötesbelopp

Att köra för fort där det är hastighetsbegränsning kan bli kostsamt. Det kostar att bryta mot sjötrafikförordningen.
Här är alla aktuella belopp-»

Öppningsbara broar:

Luleå Bergnäsbroen
(65-34,7N 22-07,6E)
Sjökort 414, 4101
Klaffbro. Segelfri höjd vid stängd bro: 7,3 m. Öppning av bron beställs av Vägverkets kundtjänst minst två timmar i förväg.
Telefon: 0771-24 24 24.

Piteå, Pitsundsbron
(65-13,9N 21-31,0E)
Sjökort 415, 4151
Klaffbro. Segelfri höjd vid stängd bro 13,5 m Bron öppnas dygnet runt för fartyg som kräver större segelfri höjd än 13,5 m.
Broöppning beställs vardag, minst tre timmar innan passage, mellan kl 0630 - 1530, hos Vägverkets kundtjänst. Vid broöppning passar bropersonalen VHF kanal 13.
Telefon 0771-242424

Fasta broar:

Haparanda - Seskarö
Fri höjd: 11,5 meter

Fritidsfartyg

Vilka krav ställs på dig som framför ett fritidsfartyg och när övergår din verksamhet till att bli yrkesmässig?

[Läs mer här]

Kylfaktor

Visst blåser det i Bottenviken. Dessutom ökar kylan när vinden ligger på. Om det blåser 7 meter/sekund vid minus 10 grader ökar vindhastigheten den redan iskalla luften upp till 25 minusgrader. Brr.
Klä dig efter vindstyrkan och temperaturen.
[tabell]

Kolla också Fart, vind och ström.
[tabell]

Åskskydd för båtar

Sannolikheten för blixtnedslag i en segelbåt beror på flera faktorer och ökar med båtens masthöjd och åskvädrets intensitet. I ett normalt åskväder i Sverige är sannolikheten för att en båt med 10 meters mast direkt skall träffas av blixten av storleksordningen 1:1000.

[Läs mer här]

Säkerhets-utrustning för fritidsbåtar

Här hittar du en lista över Sjöfartsverkets rekommendationer till säkerhetsutrustning på fritidsbåtar.

[säkerhetsutrustning]

Sjösjuka

Vad är det? Åksjuka kan ses som en intressant typ av yrselstörning. I centrum för åksjukans uppkomst står nämligen balansorganen i innerörat. Orsakerna till åksjuka, sjösjuka, bilsjuka, flygsjuka och rymdsjuka är de samma.

Läs mer under Yrsel.com

Lär dig slå en knop

Det finns hundratals knopar och stekar men de viktigaste är de som visas här. Du som är ute på sjön bör kunna slå de här knoparna automatiskt utan att behöva tänka efter hur man gör. Träna mycket och ofta så kan du snart göra det även om det är mörkt.

[läs mera här]

Vad är matchracing?

Matchracing seglas båt mot båt, en vinner och en förlorar. Korta banor nära land och kajer gör det till seglingens publiksport, direkt dömning sker på banan från domarbåtar.

[Läs mer]

 

 

Här kan du ladda ner information om fiskeregler för Norrbottenskusten.

Ladda ner VHF-Kartan för 2016-»

Ladda ner VHF-KartanNorden för 2016-»

PC som navigationsdator:
Navigera med PC ombord

PC som navigationsdator:
Vi bygger en navigationsdator

PC som navigationsdator:
Bättre sjökort i PC-baserade system


Frågesport

Här kan du kolla hur uppdaterad du är om frågor kring Navigation, Kustskeppar intyget och VHF. Eller bara slå ihjäl några minuter som tidsfördriv. Det bästa av allt, du kan göra det hur många gånger som helst, ända tills du får alla rätt!

Nu får du också Frågesport i mobilen!

Nu finns också bottenviken.se:s Frågesport i vår webb-app. Vår mobilanpassade webbsida fungerar lika bra oberoende av om du använder en Android-telefon eller en iPhone-telefon. Skriv som vanligt in bottenviken.se i din telefon och vips så anpassas hela båtportalen till din telefon.

Läs mer och se vår videoguide om hur du installera vår Webbapp här-»


Seapilot för iPad med S57 kort och AIS data

Seapilot bygger på yrkessjöfartens standard för elektronisk navigering, med AIS-data och S57-sjökortsdata från Sjöfartsverket, teknologier som bara för några år sedan var helt förbehållna yrkessjöfarten.

[Läs mer här]

Sjöfartsverkets vind- och vattentjänst för mobilen

I Sjöfartsverkets nya applikation för mobiltelefonen får man tillgång till information om vindstyrka, vindriktning och vattenstånd. Uppgifterna, som är i realtid, kommer från ett 60-tal mätstationer runt Sveriges kust samt i Vänern. Viva stationer i Bottenviken är Kalix (Karlsbord), Luleå (Larsgrund), Skellefteå (Skelleftehamn) och Holmsund. Stationerna i Bottenviken viser Vindstyrka och riktning (medelvind och byvind) och Vattenstånd i realtid.

Eniro På sjön för iPad

Sommaren 2011 lanserades appen Eniro På Sjön för iPad. Sjökorten är årets upplaga från Sjöfartsverket. Appen är gratis och innehåller funktioner för att söka både efter önamn, ortsnamn och efter produkter och tjänster i närheten eller på valfri ort.

[Läs mer här]

Maritima termer


Sommar och sol, med sommarlov i Luleå skärgård och en tuffande snipa i kvällsbrisen. Vad mer kan man önska sig? För en typisk landkrabba kan det vara manna för kropp og själ att låta sig trollbindas av sjölivets glädje i några fattiga sommarveckor. Men så var det detta med språkbruket då...
Det är et og annat maritimt ord och uttryck som man inte är helt hemma på. Här er några sådama ord og uttryck, och deras betydelse

Läs mer här-»

Kustfiske i Norrbotten

Fiskeregler: Här kan du ladda ner 2008 års kustfiskeregler i Norrbotten tillsammans med en karta över fredgningsområden etc.

Läs mer här-»

Här kan du ladda ner information om fiskeregler för Norrbottenskusten.

Ladda ner fiskeregler för kusten-»

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81