Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Piteå skärgård | Öar i Piteå | Baggen
Lat 65o 19,14 N Long 21o 46,1 E

 
Baggen

Baggen är en av de största öarna i Piteå skärgård. Naturens kontraster blir sällan så tydliga som i skärgården. Baggen är inget undantag. Ön bjuder på en härlig variation, målad med naturens egen målarfärg.

Sydvästsidans höga branta hällar och de mellanliggande sandvikarna skapar en badvänlig miljö. Äventyrsbad på riktigt skulle man kanske kunna säga. Det förklarar, i kombination med gästhamnen varför Baggen är en mycket populär destination i Piteås skärgård.

Du som inte badar kan istället titta förbi Friluftskapellet. Det händer faktiskt att folk gifter sig ute på Baggen, något som efter ett besök inte alls är så svårt att förstå. Besök Baggen, en av de största och mest mångfacetterade öarna i Piteå skärgård.

Kapellet består av ett träkors, ett enkelt altare i form av en flat stenhäll, grovt bilade stockar som sittplatser samt en altartavla bestående av en vacker utsikt över havet. Vid Själahällan kan man också se rester av en prästs gruvbrytningsförsök från slutet av 700-talet. Det sägs att prästen Carl Solander, far till Daniel Solander, en av Carl von Linnés främsta lärjungar var initiativtagare till gruvbrytningen.
På Baggen kan man se spår av den säljakt som bedrivits och 577 började brukas av Öjebyns Kyrkobord. Enligt obestyrkta uppgifter ska rätten vara donerad av drottning Kristina.

Vid Själahällen finns allmän brygga och vindskydd.

Namnet Baggen kan vara av samiskt ursprung. "Pakte" på samiska betyder brant klippa, vilket så småningom kan ha försvenskats till Baggen.

    Uthyrningsstuga på Baggen


Foto: Piteå kommun

Hyr 4-bäddsstugor på Baggen, mitt i Piteås vackra skärgård. För att ta dig ut till ön behövs båt, på turistbyrån hjälper vi dig gärna att boka transfer. Stugorna är utrustade med gasolkök, bäddplatser med täcken och kuddar samt torrtoalett. Matlagningskärl finns i stugorna. Kylskåp finns ej. Ta med eget dricksvatten och sänglinne. På ön finns fina stigar att vandra efter, eldplatser, bastu och sandstrand. Baggen ligger ca 5 km från Renöhamn och ca 8 km från Norra hamn. Bokar gör du på Turistbyrån. Betalar och hämtar nycklar gör du via Piteå Turistbyrå som finns mitt inne i centrala Piteå.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Två dagar

Veckohyra

Baggen

4 st

450:-

850:-

2250:-

 

 
Ö- och hamnservice
Grillplats Turbåt Uthyrningsstugor Bastu Sopmaja Toalett Sevärdhet
 

Gästhamnen:

Vid den brantaste klippan, Själahällan, finns en gästhamn.


Nyheter 2011:

Ny brygga, ny grillplats med ny grill.

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81