Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Piteå skärgård | Öar i Piteå | Fingermanholmen
Lat 65o 17,18 N Long 21o 28,2 E

 
Fingermanholmen

Nästan inne i centrala Piteå, i Inrefjärden, ligger Fingermanholmen nära och lättillgänglig med båt och kajak under sommaren.

Nästan inne i centrala Piteå, i Inrefjärden, ligger Fingermanholmen nära och lättillgänglig med båt och kajak under sommaren. Vintertid ligger den en skidtur bort eller varför inte en tur med skridskor eller spark när isen ligger blank. Fingermanholmen är en tydlig ås.

Åsryggen är mäktigt hög, upp till 30 meter, och utgör ett viktigt blickfång när man rör sig kring Inrefjärden. En inventering som gjorts nyligen visar att det finns områden med höga naturvärden på ön.

Fingermanholmen hade en framträdande roll i Inrefjärdens timmerhantering. I början på 1890-talet anlades sågverket ”Fingermanholmens Ångsåg” på öns nordvästra spets. Sågverket försåg Piteå hospital med byggnadsvirke samt exporterade timmer utomlands. Det goda vattendjupet var en av de bidragande orsakerna till att sågverket hamnade just där. Verksamheten upphörde 1912 och sågverksarbetarna flyttades till sågarna i Bergsviken, Storfors, Munksund och Skuthamn.

Fingermanholmen har även nyttjats för utvinning av sand och grus. Grustäkterna är idag öppna hål i landskapet och skapar tillsammans med åsen stora höjdskillnader. Det finns även spår efter ett flertal kolmilor och tjärdalar som varit i bruk på Fingermanholmen

   

En grav för rövare...

Vi följer med Tomas Lindbäck i hans lilla bogserbåt Ms Strömsborg som har funnits i Pite hamn sedan 1924. Vi kommer till området utanför Södra hamnen där Piteälven rinner ut mot havet. Vid Sandholmen och Fingermanholmen ligger flera vrak, och vart och ett har sin historia.

Läs mer här-»

 

 

 
Ö- och hamnservice
Grillplats Bastu Raststuga Toalett      
 

Gästhamnen:

Service på ön:

Gästbrygga
Bastu och raststuga
Grillplats
Tillgänglighetsanpassad torrtoalett

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81