Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Piteå skärgård | Öar i Piteå | Jävreholmen
Lat 65o 08 44N Long 21o 40 95E

 
Jävreholmen

Södra skärgården, i Bondöfjärden mellan Leskär och Stenskär. En ö med klippor som på västsidan sluttar ner i havet. På västsidan finns även en vidsträckt sandstrand idealisk för bad. Holmen har till största delen långgrunda stränder.

Jävreholmen är en nästan helt skogsklädd ö med klipphällar med en vacker utsikt över skärgården. Ön har till största delen långgrunda stränder och det fina sanddynområdet Storsanden är ett omtyckt utflyktsmål som inbjuder till sol och bad.
Jävreholmen är den största och med sin höjd på mer än 25 meter förmodligen den äldsta som ingår i Bondöfjärdens naturreservat.

Lämningar som tomtningar och rösen visar att Jävreholmen tidigt hade betydelse för säl- och laxfiske. Vid Jävreholmen var säljakten den viktigaste näringen. Det byggdes s k ”Skiälfiskehus” d v s fiskestugor för att underlätta den säsongsbetonade verksamheten. Laxfiske bedrevs också och det bästa fiskevattnet för detta var på den sydvästra sidan. Mest troligt har fiskläget varit beläget vid Rövarviken som erbjöd en skyddad hamn.

Tillgänglighet/ Inseglingsinformation
På sydvästsidan finns en vik lämplig för landstigning vid lugnt väder och ostlig vind. Ankring och landstigning kan även göras på holmens ostsida (Tjulviken), men också närmare stranden ”på känn” (udde).

Bebyggelse
Jaktstuga vid Tjulviken. Det finns också en fiskestuga (ej gammal) vid udde norr om Tjulviken.

Föreslagna förbättringar enligt översiktsplanen.
Angöringsplatser ordnas i Tjulviken.
Vid Tjulviken kompletteras befintlig bebyggelse med 4 till 5 uthyrningsstugor.

Sevärdheter
Gammalt fiskeläge (oklart om det används).  Fornlämningar 6 st.
Labyrinter: 2 st. Nämns i en rapport av R Åkerström, 1927, ”enl. uppgift 2 st. som där kunna anvisas av fiskare”

Namnet på ön
Pitemålet ”Jivär”

   

Jävreholmen, med Storsanden till vänster och Rövarviken till höger på den hitre sidan. På den bortre sidan ses Tjulviken och på avstånd Sandskär. Foto: Piteå kommun.

 
Ö- och hamnservice
Grillplats            
 

Gästhamnen:

Insegling: På sydvästra sidan av Jävreholmen finns en vik lämplig för landstigning vid lugnt väder och ostlig vind. Ankring och landstigning kan även göras på holmens ostsida i Tjulviken.

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81