Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Piteå skärgård | Öar i Piteå | Stenskär
Lat 65o 08,06 N Long 21o 43,14 E

 
Välkommen till Stenskär

Vi vet egentligen inte var ordet idyll uppfanns, men något säger oss att det var i närheten av Stenskär. Den långa sandstranden, den lagunliknande naturhamnen, uråldriga labyrinter och de charmiga fiskestugorna förklarar varför Stenskär stolt kan titulera sig; naturreservat. På ön finns också ett rikt fågelliv.Det gör det också lätt att förstå varför så många väljer att besöka Stenskär varje sommar.

Öns påtagligt platta form stärker intrycket och minnet av Stenskär, men bidrar också till att både vindar från nord och sydväst kan vara ganska kluriga. Stenskär, en mycket speciell ö med dess intressanta kulturhistoria, är definitivt värd ett besök.

Inseglingskarta till Stenskär-»

Gammalt fiskeläge
Under århundraden har människor kommit till Stenskär för att fiska strömming, sik, öring och lax. På ön finns flera labyrinter. Var de inslag i gamla tiders fiskemagi? Öns fiskeläge med 12 boningshus och sjöbodar är numera fritidshus, men man kan se lämningar efter ännu äldre
byggnader och många gistgårdsrösen, stenrösen där nätställningar stått. Idag ligger de långt in på ön, på grund av landhöjningen.

Värdefull natur
Redan 1979 avsattes Stenskär som naturreservat. 1997 utvidgades reservatet och fick namnet Bondöfjärden. Det ingår numera även i EU:s ekologiska nätverk av skyddade
områden, Natura 2000. Reservatets totala yta är 55 kvadratkilometer, varav knappt 2 kvadratkilometer är land.

Reservatet omfattar Bondöfjärdens öar. På Stenskär finns inbjudande sandstränder, mjuka flygsandsdyner och svallgrus- och klapperstensfält, en gång hårt svallade av havet. Marken reser sig ännu med nästan en centimeter per år efter att ha varit nedtryckt av inlandsisen. På öns högre delar växer en mager tallskog omgiven av torra hedmarker med lavar och kråkbärsris. På torr mark växer bottenviksmalörten, en art som på hela jorden bara finns vid Bottenviken.

I reservatet finns dessutom många mindre öar. Vissa är bevuxna med tallskog, andra är öppna och vindpinade. Några har fågelkolonier av måsar, tärnor, trutar, ejdrar och andra änder.

   

Bilder från Stenskär

         
         
   
         
   
         
   
         

Foto: Christina Jester-Lindberg

 

 
Ö- och hamnservice
Grillplats Toalett Bastu Sopmaja Turbåt Badvik Sevärdhet
 

Gästhamnen:

Stenskärs naturhamn har ett djup på ca 10 m och ger skydd för alla vindar utom för NV. Bottenbeskaffenhet sand.

Hamnservice:
Hamndjup 3m.
Antal gästplatser: 25

Övrigt:
På Stenskär finns brygga, sopavlämning, eldstäder, vedförråd, bastu och törrtoa.

Under sommarhalvåret går båtturer hit som bokas via Piteå Turistbyrå.

Hamnvärd:
Kultur och Fritid Piteå
Bernt Blom 0911-6964 30


På Stenskär i Piteå skärgård har Piteå kommun arbetat för att öka tillgängligheten.
För mer information om tillgängligheten på ön, kontakta Piteå Turistcenter 0911-933 90
eller klicka här för mer info (PDF)-»


Artikel:

Sista fiskaren på Stenskär?

- När jag lägger av som yrkesfiskare är det slut med en tusenårig fiskarhistoria. Det känns vemodigt, säger Roland Carlsson och tänder pipan innan vi far ut för att vittja den sista laxfällan vid Stenskär. Jag har fiskat lax med fasta redskap i 45 år och jag har bedrivit trålfiske i 31 år. Visst har jag blandade känslor när jag ser slutet. Nu blir det turister och fritidsfiskare som drar upp laxen.

[Läs mer här]

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81