Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / SEGLA HIT / VÄGVAL
  • Turbåtar

VÄGVAL

Med utgångspunkt från södra Östersjön (Bornholm) kan man överväga två alternativ för att nå Bottenvikens skärgård, se nedan.

Alternativ A

Resa nära kusten, i mestadels skyddade vatten med ett stort antal naturhamnar och gästhamnar att välja på. Man passerar många mycket vackra skärgårdar, och det är möjligt att undvika öppet hav.

Inomskärsvägen Bornholm - Luleå är den totala distansen ca 750 M. För kustnära segling rekommenderas de svenska båtsportkorten, serie F, C, A, H som täcker alla sjökortsbehov längs kuststräckan Karlskrona - Hudiksvall.

Norr om Hudiksvall används vanliga skärgårdskort, 411- 415, 421-422, 511- 514, 522-525, 532 och 533. Detta är det bästa och billigaste alternativet. Kostnaden för sjökort blir totalt ca 500 Euro

Alternativ B

Närmaste vägen över öppet hav Bornholm - Luleå är ca 660 M. Längs vägen passeras på nära håll några större orter där bunkring och vila är möjlig.

För färden över hav kan de svenska översiktskorten nr 8, 7, 5, och 4 användas, och för Bottenvikens skärgård används de svenska korten 411, 412, 413, 414, 415. Kostnad för sjökorten ca 200 Euro.

Digitala sjökort

Digitala sjökort av olika fabrikat finns för hela området. Det svenska sjöfartsverket ger under våren 2003 ut en CD "Det levande sjökortet" med samtliga sjökort i rasterformat för sträckan Åhus - Öregrund med tilläggsinformation om hamnar och service. Pris ca 150 Euro. Innehåller ett enkelt navigationsprogram men kan ej användas i andra program på marknaden.

Specialsjökort

Över vissa viktiga delar av Bottenvikens skärgård finns specialsjökort;
"Båtleder i Luleå skärgård" 1 och 2.

Grovplanering

Vid segling enligt alternativ A

I alt. A färdas man mestadels inomskärs i skyddade vatten och har möjligheter att ta natthamn antingen i naturhamnar eller gästhamnar med service.

För bunkring av bränsle kan en viss planering vara nödvändig, sjömackar kan utanför högsäsong (juni-juli) vara glest belägna. Livsmedelsbutiker och annan service finns god tillgång på längs hela kusten. I Gästhamnsguiderna finns uppgift om sjömackar och butiker.

Vissa skärgårdspartier av kusten är mycket vackra och sevärda. Vid dagsegling längs kusten rekommenderas övernattningar i Misterhults skärgård norr om Oskarshamn, i Gryts eller S:t Anna skärgård norr om Västervik, i skärgården norr om Oxelösund, i Stockholms södra resp norra skärgård, och i skärgården söder om Öregrund.

Storjungfrun
Storjungfrun

Därefter rekommenderas en överhavssegling direkt till Höga Kusten/Ulvöarna söder om Örnsköldsvik. En mer skyddad väg är att följa kusten med alternativa övernattningar i naturhamnar eller gästhamnar, t ex Storjungfrun, Agön/Hornslandet, Brämön.

Från Ulvöarna och norrut följer färden kusten och kan delas upp i 2-3 dagsetapper. Gästhamnarna Järnäsklubb, Holmön/Byviken, Ratan, Bjuröklubb längs denna sträcka kan rekommenderas. Gästhamnarna längs den svenska kusten norr om Sundsvall är ofta små fiskehamnar med begränsat utrymme men med mycket genuin karaktär.

Vid segling enligt alternativ B

I alternativ B, havssegling raka vägen till Bottenvikens skärgård, finns möjligheter att anlöpa Visby för bunkring och sightseeing. Visby är en mycket sevärd stad med medeltida ursprung.

Nästa möjlighet till landkontakt är Arholma, en mindre ö i Stockholms norra skärgård med bränsle, butik och viss service. Ön är sevärd.

På Åland kan man anlöpa Storby för bränsle och livsmedel. Därefter är det ca 200 M till Vaasa i Finland eller Umeå på svenska sidan, där anlöp och bunkring kan ske.

 

Segla till Bottenvikens skärgård

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81