Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / BOENDE
  • Boende i Bottenvikens skärgård
  • Boende i Bottenvikens skärgård

Boende i Bottenvikens skärgård
Sköna sandstränder och alltid nära till havet

Här finns det närmare 40 stugor (118 bäddar) att hyra. De flesta öarna har regelbundna båtförbindelser och till de andra kan du åka båttaxi till reducerade priser. Ofta har entreprenören ett avtal med kommunen som äger uthyrningsstugorna.

Här följer Bottenvikens.se:s stora översikt över samtliga övernattningsmöjligheter från Haparanda i norr till Skellefteå i söder.

Haparanda skärgård

Haparanda Sandskär, 5 uthyrningsstugor

På Haparanda Sandskär finns det mesta som finns på de andra öarna, fast på en enda ö. Den har kilometerlånga sandstränder, 20 meter höga sanddyner, en unik flora och fauna. På ön har man sett 251 olika fågelarter. Här finns urskogar med knotiga tallar, blommande strandängar, torra enbuskhedar och en aspskog där man ofta kan få se älgar som har simmat hit från fastlandet. Det är inte förvånande att många kallar Haparanda Sandskär för Bottenvikens pärla.

På tur till Haparanda Sandskär
De flesta besökare kommer till Haparanda Sandskär med båten Bosmina från Haparanda hamn.
På Sandskär finns tre stugor som hyrs ut av nationalparken (Länsstyrelsen). Dessutom har Kalix naturskydds-förening en stuga som de hyr ut. Köksbänken är utrustad med gasolspis, tallrikar, bestick, glas, grytor, stekpanna och kaffepanna. I varje stuga finns ett litet gasolkylskåp. Bokning Haparanda Turistbyrå under tiden 15 juni till 31 augusti Under övrig tid kontakta Ida Svanberg 070 -3636149.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Två dygn eller fler

Vecka

Kalix naturskydds-förening

6 st

500:-

400:-

2.500:-

Nationalparken 3 stugor

4 st

500:-

 

2.500:-

Innalastugan (traditionell fiskestuga)

6 st 500   2.500:-

Andra skärgårdsnära boende i Haparanda:

Haparanda Camping

Precis vid älvens strand i centrala Haparanda finns platser för husvagn/ husbil samt tältplatser. Lekplats, badmöjligheter, strandaktiviteter och café. Gångavstånd till restauranger, café, shopping och nöjen.

Läs mer om Haparanda Camping-»

Kalix skärgård

Getskär i Kalix skärgård, en uthyrningsstuga

Getskär/Renskär ingår i Likskärs naturreservat. I Getskärsviken finns en stenpir med skepparbrygga, en flytbrygga på 21 meter samt en handikappvänlig spångad gång fram till stranden. Södra delen av viken består av en vacker sandstrand.
Från sandstranden rekommenderas en promenad efter stigen till fiskeläget på öns sydsida, längs vägen kan besökare även stanna till vid en gammal labyrint. I stället för att fortsätta fram till fiskeläget, kan du välja att ströva på stigen som viker av till höger längs med stenåsen. Denna leder dig runt Getskär/Renskär, och du som går runt hela ön får uppleva en förtrollande och variationsrik natur. Rödmarkerade träd märker ut vägen.
På den sydostligaste delen av ön ligger ett litet genuint fiskeläge från slutet av 1700-talet, här finns också lämningar efter ett skärgårdskapell som byggdes under samma århundrade.

Kalix kommun byggde en fyrbädds uthyrningsstuga på Getskär/Renskär sommaren 2015. Stugan ligger nära gästhamnen, Från bryggan leder en handikappvänlig spång till stugan. Stugan ligger cirka tio meter från vattnet. Stugan är bland annat utrustad med gasolspis, gasolkylskåp och kamin. Ved finns i vedbod nära stugan. I anslutning till byggnaden finns dessutom en vedeldad bastu samt två torrtoaletter, varav en är handikappanpassad. I stugan finns sängar med täcken och filtar, bord, stolar samt köksutrustning. Solpaneler ger stugan viss belysning. Du kan boka stugan i upp till fem dagar.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn
12/06 - 23/08

Lågsäsong

Getskär

4 st

800:-

600:-

  • Läs mer om Getskär-»
  • Bookning av skärgårdsstuga:
    Karl-Göran Lindbäck, 070-626 54 87, karl-goran.lindback@kalix.se

Gårdsviken, Kalix skärgård, en uthyrningsstuga

Gårdsviken på Bergön i Kalix skärgård har Töre båtklubb sin anläggning. Här får du tillgång till grillplats, bastu samt utedass. Storstugan står öppen under säsongen och vill du kan du boka gäststugan för övernattning.
Under våren 2007 invigdes den sexkantiga bastun som av många anses vara den bästa i skärgården.

Töre Båtklubb har en gäststuga med fyra bäddar att hyra om man har trångt ombord och man vill ha med sig gäster. Täcken och kuddar finns. Man tar med egna sängkläder, påslakan, underlakan och örngott. Ta kontakt via mail med Lasse Ekerljung eller ring 070-396 77 99 om du vill boka och för mer information. Stugan kostar 50:-/dygn och bädd.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Gårdsviken

4 st

50:-

Malören Lodge, Kalix skärgård

Malören Lodge erbjuder ett fräscht boende på en ö, tre mil ut i havet. På Malören upplever du stillhet och lugn med horisonten som utsikt. Malören Lodge erbjuder boende i Lotsstugan som är en byggnad med personlig atmosfär. Miljön är avslappnad och enkel – en plats där en stressad nutidsmänniska kan koppla av och känna lugnet. Malören är ett naturreservat beläget längst ut i Bottenvikens skärgård. Den är en särpräglad ö som få har kunnat besöka och övernatta på. Malören Lodge tillgängliggör nu denna unika plats för sina gäster. Ett unikt och exklusivt semestermål för den som vill uppleva havets lugn och tystnad, men ändå möjlighet till upplevelser. Du kan boka både övernattning och båtresa.
Boende är tillgängligt från 15 juni-15 september.
I Lotsstugan finns det sju dubbelrum och en svit tillgängliga för bokning. Tillgång till gemensamt kök ingår. Här har du möjlighet att laga din egen mat. Det finns också tillgång till vedeldad bastu. Enklare maträtter som pajer, matportioner och baguetter finns till försäljning, samt drycker.

Stuga

Ant bädd.

Dubbelrum/natt

Svit/dygn

Gårdsviken

8 st

750:-

2000:-

Trutskär, Kalix skärgård, en uthyrningsstuga

På Trutskär har KSMS en övernattningsstuga som kan hyras för kortare eller längre vistelser.
Det är fyra bäddar. Kuddar och täcken finns.
Lakan+påslakan+örngott måste användas.
Kylskåp och köksutrustning finns i klubbstugan bredvid. Tillgång till bastu och jollar ingår.
Medtag egna lakan eller hyr vår ”sovväska” med utrustning för två personer (underlakan, påslakan, örngott, badhanddukar, småhanddukar, tandborstar, tandkräm och tvål.
Stugan kostar 400:-/natt att hyra.
”Sovväskan” kostar 500 kronor. När du lämnar tillbaka den i tvättat och påfyllt skick så får du 250:- tillbaka.
Betalas i kassalådan, kontant i kuvert eller via Swish, nr 123 417 06 68
Boka via facebook.com/kalixSMS

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Trutskär

4 st

400:-

Andra skärgårdsnära boende i Kalix:

Camp Frevisören

Camp Frevisören är en naturskön camping belägen på Kalix havsbad, med en underbar sandstrand och havet i tre väderstreck. Campingen har i dag en flytbrygga med plats till ca 20 båtar. Campingen har latrintömning, pooler, bastu, vattenrutschbana, minilivs, reception, sandstrand och restaurang med rättigheter. Man kan även hyra kanoter och trampbåtar. Tvättstuga finns i servicebyggnaden.
Kommer ni med husvagn/husbil har vi platser vid stranden och mitt uppe på campingen med gräs. Alla platser har havsutsikt. Stugor i olika klasser. Från våra Nybyggda Sjöstugor med 2 sovrum kök, allrum med plats upp till 5-6 personer till enklare campingstugor.

Luleå skärgård

Brändöskär i Luleå skärgård, 5 uthyrningsstugor

Brändöskär är en speciell och mycket vacker ö längst ut i havsbandet. Brändöskär är utsatt för vindar och vädrets makter men den ö som mer än andra öar har karaktären av genuin skärgårdsmiljö.
Ön är i sin yttre del höglänt och består av rundslipade klippor. Fiskeläget ligger i en skyddad vik med allmän brygga. Under sommaren angörs Brändöskär av kommunens turbåt för att du på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna transportera dig till och från ön.

På Brändöskär har Luleå kommun 5 uthyrningsstugor för uthyrning.
Madrasser och kuddar finns. Lakan och täcke/sovsäck medtages. På ön finns det ingen tillgång till el och rinnande vatten. Brunn finns när hamnen.
Alla stugor är utrustade med gasolkök för matlagning.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn
22/06 -12/08

Lågsäsong

Löjan

6 st

970:-

740:-

Laxen

4 st

740:-

530:-

Strömmingen

4 st

740:-

530:-

Öringen

4 st

740:-

530:-

Harren

4 st

740:-

530:-

Flera bilder: Laxen | Alle | Löjan | Öringen | Strömmingen | Harren

Hindersön i Luleå skärgård, hotellstandard

En av de större öarna i Luleå skärgård och den enda ön norr om Arholma i Stockholms norra skärgård med jordbruk. Redan på 1500-talet bodde här folk som försörjde sig på fiske, jordbruk och sälfångst.

Hindersön har bofast befolkning, som mest under 40-talet bodde mer än 100 personer på ön. Hindersön kan angöras från olika håll - Ostisund, Norrisund och viken vid pensionat Jopikgården. Pensionat Jopikgården erbjuder övernattning, mat, bastu och konferenser. Mer information kan du få om du ringer 0920-600 12.

Boende på Jopikgården
I mangårdsbyggnaden finns det 4 vackra dubbelrum med hotellstandard och i dränglängan tvärs över gården finns det 6 rum med fyra bäddar i varje.

Boende

Ant rum.

Mangårdsbyggnaden

4 st dubbelrum

Dränglängan

6 st 4-bädd

Junkön i Luleå skärgård, två uthyrningsstugor

Junkön är en stor ö med bofast befolkning. Flera yrkesfiskare har sin hemmahamn på ön. Under sommaren fiskas strömming, sik och laxöring och under hösten trålar man efter siklöja och i förlängningen havets guld, löjrommen.
Vid Junköns fiskeläge finns det, förutom en gästhamn också ett skärgårdsmuseum, ett båtmotormuseum, ett sommaröppet café. Ett måste när du besöker Junkön är att gå och titta på den vackra gamla hattkvarnen. Den ligger bara några hundra meter nordväst om fiskeläget. Väderkvarnen byggdes troligen någon gång i slutet av 1700-talet, av vem är omtvistat.

På Junkön har Luleå kommun 2 uthyrningsstugor för uthyrning.
Madrasser och kuddar finns. Lakan och täcke/sovsäck medtages.
Stugorna har tillgång till el och rinnande vatten. Alla stugor är utrustade med kök för matlagning. De flesta av stugori skärgården är allergianppassade, men i följande stugor är det tillåtet med husdjur: Falken på Junkön.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn
22/06 -12/08

Lågsäsong

Falken

4 st

970:-

740:-

Örnen

4 st

970:-

740:-

Klubbviken i Luleå skärgård, 18 uthyrningsstugor

Klubbviken Havsbad är ett av Nordkalottens kanske finaste havsbad med sina utsökta badmöjligheter, bra service med uthyrningsstugor, bastur, toaletter och restaurang. Gästhamnen har ca 45 båtplatser och många aktiviteter för både stora och små. Det går flera turbåtar till och från Klubbviken varje dag hela sommarsäsongen.
Klubbviken ligger på Sandönoch är som namnet antyder helt uppbyggd av sand, grus och annat sediment från Luleälven. Ön är förhållandevis platt med fina tallhedar och långgrunda sandstränder. En promenad till det långgrunda området på sydsidan rekommenderas.

Klubbviken Havsbad erbjuder stugor med 2 eller 4 bäddar. Självhushåll eller konferensboende. Klubbviken Havsbad har 5 större stugor, utrustade med wc, dusch, kök mm. Stugorna har två våningssängar med plats för 4 personer. Extrasäng finns att hyra. Vid farleden ligger 13 st mindre stugor, med plats för 2 personer i varje. Med en fantastisk utsikt över Luleälven.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Stora stugor (5 st)

4 st

900:-

Små stugor (13 st)

2 st

495:-

Kluntarna i Luleå skärgård, 3 uthyrningsstugor

En av de mest säregna öarna i skärgården. Man brukar säga att Kluntarna har allt - ska man besöka en ö i Luleå skärgård ska man åka hit. På Kluntarna finns de flesta av skärgårdens olika naturtyper, fornlämningar, fiskelägen, fåglar och flera av de endema växtarterna. Det är dessutom lika spännande att besöka ön på vintern som på sommaren.

Här finns också två bastur med relaxrum och ett naturinformationsrum. På Kluntarna kan man dessutom gå en vandringsled kallad Naturstigen. Naturstigen är en led som mestadels följer befintliga stigar på ön - karta och ledbeskrivning köper man hos stugvärdarna eller på turistbyrån i Luleå.

På Kluntarna har Luleå kommun 3 uthyrningsstugor för uthyrning.
Madrasser och kuddar finns. Lakan och täcke/sovsäck medtages.
Dricksvatten medtages för vistelse under lågsäsong på Kluntarna. På ön finns det ingen tillgång till el och rinnande vatten.
Alla stugor är utrustade med gasolkök för matlagning.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn
22/06 -12/08

Lågsäsong

Truten

10 st

1180:-

970:-

Tärnan

4 st

740:-

530:-

Måsen 4 st 740:- 530:-

Småskär i Luleå skärgård, 2 uthyrningsstugor

Småskär är en vacker ö i den yttersta skärgården, delar av ön är fågelsskyddsområde. Runt ön finns vandringsleder för sköna strövtåg. Värt ett besök är kapellet som är från 1720 och det äldsta i skärgården. Småskär är en omväxlande ö med många vikar, gammelskog, klipphällar, tjärnar och i övrigt en intressant natur.
Det finns ett 90-tal fritidshus på Småskär, främst i Bullerhamnsviken, Bolinsviken och i området runt Kyrkviken.
I omedelbar närhet till Småskär ligger också öarna Klyvan och Finnskär.

På Småskär har Luleå kommun 2 uthyrningsstugor för uthyrning. Madrasser och kuddar finns. Lakan och täcke/sovsäck medtages.
På ön finns det ingen tillgång till el och rinnande vatten. Alla stugor är utrustade med gasolkök för matlagning.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn
22/06 -12/08

Lågsäsong

Tjädern

4 st

740:-

530:-

Orren 4 st 740:- 530:-

Andra skärgårdsnära boende i Luleå:

First Camp

First Camp Luleå är öppet året runt. Här väntar ett enastående naturliv, så fram med fiskespöet och hämta hem dagens kvällsmat i form av sik, röding och gädda direkt från Lule älv. Barnen gör av med överskottsenergin i det häftiga äventyrsbadet med rutschbana, vågmaskin och barnpool. Sola och bada på campingens stränder eller upplev allt kul och spännande som finns i Luleå med omgivningar. Vi har egen brygga om du kommer med båt!

Brändö Konferens

Gedigen anläggning med stugor, rum, restaurang, bastu, kajakuthyrning, tältkåta och aktiviteter, allt naturskönt intill havet. Havsutsikt och natursköna omgivningar med härlig barnvänlig sandstrand. Vi erbjuder stora ljusa stugor med havsutsikt, ett komfortabelt boende för 4 personer. Två separata sovrum med vardera två sköna sängar. Alla stugor är utrustade med bäddsoffa, WC, dusch, TV och ett kök med kyl/frys.

Piteå skärgård

Baggen i Piteå skärgård, 1 uthyrningsstuga


Foto: Piteå kommun

Baggen är en av de största öarna i Piteå skärgård. Naturens kontraster blir sällan så tydliga som i skärgården. Baggen är inget undantag. Ön bjuder på en härlig variation, målad med naturens egen målarfärg.

Sydvästsidans höga branta hällar och de mellanliggande sandvikarna skapar en badvänlig miljö. Äventyrsbad på riktigt skulle man kanske kunna säga. Det förklarar, i kombination med gästhamnen varför Baggen är en mycket populär destination i Piteås skärgård.

Hyr 4-bäddsstugor på Baggen, mitt i Piteås vackra skärgård. För att ta dig ut till ön behövs båt, på turistbyrån hjälper vi dig gärna att boka transfer. Stugorna är utrustade med gasolkök, bäddplatser med täcken och kuddar samt torrtoalett. Matlagningskärl finns i stugorna. Kylskåp finns ej. Ta med eget dricksvatten och sänglinne. På ön finns fina stigar att vandra efter, eldplatser, bastu och sandstrand. Baggen ligger ca 5 km från Renöhamn och ca 8 km från Norra hamn. Bokar gör du på Turistbyrån. Betalar och hämtar nycklar gör du via Piteå Turistbyrå som finns mitt inne i centrala Piteå.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Två dagar

Veckohyra

Baggen

4 st

450:-

850:-

2250:-

Mellerstön i Piteå skärgård, 1 uthyrningsstuga


Foto: Piteå kommun

Att få lön för mödan, mycket i livet handlar om det. Sällan kommer lönen så snabbt som när man är ute och plockar bär. Sätt dig ner, vila, och smaka på den skörd du skrapat ihop. Det är något visst med den känslan. Addera känslan av skärgård och plötsligt befinner du dig på Mellerstön. På ön finns bra förutsättningar till bär- och svampplockning.

Mellerstön fungerar också, tack vare sin betongbrygga, som en bra mellanlandning för större segel- och motorbåtar på genomresa. Ön är en populär anhalt för seglare och större motorbåtar på genomresa.

På Mellerstön kan du hyra en genuin fiskestuga med plats för upp till 5 personer (4 bäddar + extra madrass). Stugan är utrustad med vedkamin, gasolplattor, gasolkyl, matlagningskärl, talrikar och bestick, täcken och kuddar. Ta med eget dricksvatten och sänglinne. (kan bokas av Guide Natura). Stugan har även en fin altan med grill, samt vedbod och torrtoalett. Bastu vid båtbryggan. En roddbåt ingår i stughyran.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Mellersön

4 st

650:-

Stor-Räbben i Piteå skärgård, 1 uthyrningsstuga

Stor-Räbben beskriver vi bäst som en ö med karg miljö. Fast karg på ett bra sätt, på ett vackert sätt. Här finns minnen från förr. Du kan se spår av de husgrunder som forntida säljägare och fiskare lämnat efter sig. Du hittar också Nummerhällan, ett lodrätt klippblock där vattenståndsmärken från 1750 till 1884 finns inhuggna. Ganska fantastiskt om man tänker på det.
Ön har rikligt med lämningar efter forntida säljägare och fiskare, som labyrinter och tomtningar, d v s husgrunder efter primitiva hyddor.

Arkeologiska undersökningar visar att de äldsta lämningarna beräknas vara från 400-500-talet. Dessa finns i närheten av den nyrenoverade båken på öns högsta punkt 18 meter över havet. Nuvarande båk, ritad av Gustav von Heidenstam, byggdes i slutet på 1850-talet. Den första båken byggdes 1707.

På stor-Räbben innanför båtbryggan vid fiskeläget finns en uthyrningsstuga för 4 personer. Stugan är utrustad med gasolkök, köksutrustning, talrickar och bestick, täcken och kuddar. Ta med eget dricksvatten och sänglinne (kan hyras av Guide Natura). I närheten finns torrtoalett och vedbod. På ön finns eldplats, naturstig och kulturhistoriska sevärdheter såsom båk, labyrinter och tomtningar.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Stor-Räbben

4 st

750:-

Vargön i Piteå skärgård, 2 uthyrningsstugor

En stor grön ö. Så beskriver man kanske Vargön enklast. Men det räcker inte riktigt, här finns mycket mer. Till exempel den gamla fiskestugan som hålls öppen för övernattning.
Öns populäraste besöksmål är naturreservatet Koskäret och Koskärshalsen. Där rekommenderar vi en lugn och stillsam promenad i skogen. Efter avklarad promenad föreslår vi ett besök till den långgrunda sandstranden som lämpar sig ypperligt för er som trivs bäst med att bara bada vaderna, men lugn, vill man doppa huvudet också finns det vatten så det räcker.

På Vargön, i Koskärets naturreservat finns två 4-bäddsstugor, med plats för 5-6 personer (med extrasäng). Stugorna är utrustade med gasolplattor och gasolkyl, vedkamin, matlagningskärl, talrikar och bestick, täcken och kuddar. Ta med eget dricksvatten och sänglinne (kan hyras av Guide Natura). Vid stugorna finns eldplats, roddbåt, vedbod och torrtoalett, och vid bryggan bastu. På ön finns fina vandringsstigar, eldplatser, värmestuga och sandstrand.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Vargön 1 och 2

4 st

500:-

Andra skärgårdsnära boende i Piteå:

Pite Havsbad

Pite Havsbad är en av norra Europas största anläggningar för turism och konferenser. Oavsett om du söker avkoppling, spänning, njutning eller givande möten hittar du möjligheterna hos oss året runt.

Pite Havsbad är fullt av äventyr, upptåg och mys för hela familjen. I vårt breda utbud hittar alla något lockande, oavsett om du är ung eller gammal. Vi erbjuder allt från barnunderhållning till storslagna shower.Vi har målmedvetet jobbat mot att Pite Havsbad ska vara en anläggning som attraherar och lockar besökare året runt. Här hittar alla något oavsett årstid.

Västra Kajen Camping & Gästhamn

Västra Kajen ligger i direkt anslutning till Piteå centrum. Gästhamnen med 50 gästplaster ligger vackert belägen vid vattnet med utsikt över Piteå stad. Servicehuset finns i de nybyggda sjöbodarna och är utrustade

Västra Kajen erbjuder:

80 tomter med el och ett antal tältplatser, 30 gästplatser med el för båtar.
Två rum för uthyrning, tre servicehus med dusch/toalett och kök/tvätt.
Skeppscafé och reception. Kajaker och båtar för uthyrning med WC, dusch, kök, tvättstuga – allt med hög standard.

 

Skellefteå skärgård

Bjuröklubbs Fyr

”Fyr” -stjärnigt boende på Bjuröklubb! Företag och privatpersoner kan boka övernattning på Bjuröklubbs fyr! I den renoverade f d lotsutkiken kan vi erbjuda 7 st bäddplatser + 1 extra säng samt ett sammanträdes- eller dineringsrum med svårslagna vyer. Här finns pentry med kaffebryggare, diskbänk, microvågsugn, kylskåp, porslin, matrum med flexibel möblering, WC och dusch med åretrunt-vatten samt trivsamt inredda sovrum. Vi har öppet maj till november, utifrån vädrets förutsättningar som sätter gränserna. Den som bokat har exklusiv tillgång till lotsutkiken och ingen annan hyresgäst finns i lokalerna under hyrestiden. Välkommen till ”Ett Lysande Fyr Stjärnigt boende”!

Övernattning

Ant bädd.

Pris/dygn

Ingår i priset: Sänglinne och handdukar. Frukostkorg finns att köpa men endast under café-säsongen. Nyckeln återlämnas senast kl. 12.00. Incheckning tidigast kl. 15.00.

7 st

850:- kr + 300:- kr/person.
Barn under 4 år gratis

 

Hamnskär

Hamnskär ligger längst ut i Byskefjärden, granne med den stora Rommelsön. Ön består i huvudsak av klippor och klapperfält. Står du på klipporna och blickar österut möter Bottenhavet himlen långt borta i horisonten. En riktigt norrländsk sommaridyll!
Hamnskär var tidigare en lotsstation. Det finns inget rinnande vatten och ingen el på ön, men däremot finns det en grillplats och en enkel brygga som blivit utsatt för det mesta - utom ostliga vindar. Dricksvatten och andra förnödenheter plockar man med sig från fastlandet. Sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. Det är med andra ord bäddat för annorlunda skärgårdsupplevelser. I den gamla lotsstugan finns två bäddar och i annexet ytterligare fem. Vedeldad bastu med en fantastisk ut mot havet finns att låna.

Övernattning

Ant bädd.

Pris/dygn

7 bäddar fördelade på lotshus och annex. I den gamla lotsstugan finns två bäddar och i annexet ytterligare fem.

14 st

 

Pite Rönnskär i Skellefteå skärgård, Vandrarhem

Strax söder om gränsen till Norrbotten ligger Pite-Rönnskär. Öns sydligaste spets heter Kyrkudden och avslöjar att det finns ett kapell på platsen. Det hörde till fiskeläget som byggts vid en naturhamn. På toppen av ön reser sig Pite-Rönnskärs kännetecken – Sveriges högsta järnfyr, ritad av Nils Gustaf von Heidenstam!

Kapellet byggdes 1771. Två gånger om året reste en präst dit, han kallade till gudstjänst genom att ringa i kapellets klocka. Den användes också i samband med fiske – ingen fick lämna land förrän klockan klämtat. Då rodde man i kapp till de bästa fiskegrunden. Fiskelägen var vanliga förr och de byggdes på lägen som på Pite-Rönnskär; skyddade från vinden och så nära strömmingsgrunden som möjligt. Det var långt mellan hem och fiskegrund och med rodd- och segelbåtar tog det tid att färdas. Från fiskeläget kunde man arbeta rationellt.

Vandrarhem på Pite Rönnskär
Ta möjligheten och stanna kvar på denna fantastiska ö och upplev en natts sömn i det gamla Lotshusets precis som Fyrmästaren och Lotsaren gjorde under 1900-talet. Vakna upp till en naturskön idyll med havet och fyren som närmsta granne. Det gamla Lotshuset har fyra tvåbäddsrum, totalt 8 bäddar med gemensamt allrum, kök och toalett med dusch.

Stuga

Ant rum

Pris/dygn

Det gamla Lotshuset har fyra tvåbäddsrum och tre dubbelrum, totalt 14 bäddar med gemensamt allrum, kök och toalett med dusch.

7 st.

Från 270:-/person

Andra skärgårdsnära boende i Skellefteå:

Byske Havsbad

En femstjärnig semesteranläggning på fastlandet med ett stort utbud av boendealternativ. Allt från tältplatser och husvagnscamping till både enkla små stugor och lyxiga strandvillor. Gästplatser för båtar finns på den norra piren.

Boviken Havsbad

Boviksbadet är ett havsbad med långgrund strand som ligger cirka 12 kilometer nordost om Skellefteå. Vid badet finns bland annat toaletter, omklädningsrum, lekpark, minigolf och en servicebyggnad på campingen precis bredvid stranden.

Boviksbadet är registrerat som så kallat EU-bad av Skellefteå kommun enligt direktiv 2006/7/EG. Badvattnet utgör en del av en ytvattenförekomst Boviksfjärden (EU_CD: SE644730-210650) rapporterad enligt ramdirektivet för vatten. Badvattnet i Boviksbadet har hållit hög kvalitet under flera år.

 

 

Stugbroschyr Luleå skärgård

Bläddra i stugbroschyren för Luleå kommuns uthyrningsstugor i skärgården, tillgänglig på [svenska] och [engelska].

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81