Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Skellefteå skärgård | Hamnar i Skellefteå | Furuögrund
Lat 64o 54,77 N Long 21o 13,70 E

 
Furuögrund Båthamn

Byske båtklubbs hemmahamn finns i Furuögrund, ca 5 km från Byske. Byske båtklubb bildades 1933 och har i dag ca 220 medlemmar. Klubben har också en klubbanläggning på Halsön.

Hamnen har 117 båtplatser och 15 gästplatser, varav 10 med bom. Djupet i hamnen är 3-4 m. Gästplatsavgift 80 kr/dygn. Av övrig service finns eluttag 6 amp. Trailerramp, mastkran, utlåning av cyklar.

I Hamnmagasinet finns kök, toaletter, duschar, tvättmaskin, slamtömning. Klicka på symbolerna till vänster för bilder och information.

I anslutning till Byske båtklubbs hemmahamn finns husvagnscamping. Här kan man hyra plats för enstaka dygn, eller för hela säsongen. I priset ingår el, sommarvatten, slamtömning på anvisad plats, mm.

Furuögrund

Sågverket på Furuögrund lades ned på 1920-talet – precis som så många andra sågverk. Men till skillnad från de andra sågverkssamhällena försvann inte Furuögrund. Det kunde leva vidare tack vare hamnen. Där började man istället skeppa ut massabalar från fabriken i Ytterstfors.

Historien om Furuögrund börjar egentligen i Ytterstfors. Där byggdes 1796 ett vattendrivet sågverk, som fraktade sitt virke ner till havet på Åbyälven. Vid mynningen fanns sågens lastageplats och ute på redden låg segelskutorna och väntade på att få lasta. Men lastageplatsen låg oskyddad och vid mitten av 1800-talet byggdes en ny kaj som låg i lä – Furuögrund, strax söder om Byskeälvens mynning. Vid den här tiden hade ångdrivna sågar börjat ersätta vattendrivna och så kom också att ske här. På 1870-talet byggdes en ångsåg vid kajen. Då fanns det nio gårdar i Furuögrund.

Den nya ångsågen drog mycket folk som sökte sig dit i hopp om arbete och sågen blev en stor arbetsplats. Ett samhälle växte fram med bland annat affärer, kaféer och skola. Under en period kring 1900 bodde det fler människor i Furuögrund än i Byske! Framtidstron var stor. År 1905 invigdes en modern folkskola, byggd i två våningar, med nymodigheter som centralvärme och elektriskt ljus.

Omkring 1925 inträffade den stora sågverksdöden. Lågkonjunktur och centralisering medförde att många sågverk längs Norrlandskusten lades ned. Så skedde även i Furuögrund – 1925 stannade sågramarna för alltid. För många sågverkssamhällen innebar nedläggningen att de i det närmaste försvann från kartan. Räddningen för Furuögrund var hamnen och närheten till Byske.
I Ytterstfors, där den gamla vattensågen legat, hade det byggts en massafabrik för slipmassa på 1910-talet. Massabalarna från fabriken transporterades ner till magasinet och kajen i Furuögrund med en linbana. Massaepoken varade i nästan 40 år, 1959 lades fabriken ned och revs. Furuögrund blev då en ”förort” till Byske.

Många hus från sågverksepoken finns kvar, däribland den magnifika skolan. Flera hus är byggda av knubb, en restprodukt från sågen. En annan restprodukt var splitved, som man byggde kajer av. I Furuögrund finns ännu en sevärdhet. Det är en mareograf, en vattenståndsmätare från 1914, som ännu är i drift. Byggnaden är liten och åttkantig, uppförd enligt statliga direktiv.

Källa: Skellefteå kommun

    Bilder från hamnen
         
         
   
         
   
         

 

 
Hamnservice (klicka för bild)
Sjösättningsramp Sopmaja El Färskvatten Dusch Bastu Tvättmaskin
Kök Cykeluthyrning          
 

Hamnen:

Hamnplatser: 117, 15 gästplatser, varav 10 med bom. Gästplatsavgift 80 kr/dygn.
Förtöjning: Långbrygga
Hamndjup:  3-4 m

Hamnservice: El (6 amp), Trailerramp, mastkran, utlåning av cyklar, kök, toaletter, duschar, tvättmaskin, slamtömning.

Styrelsen:

Ordförande:
Björn Berglund
0912-40159, 070-6519382
bjorn.berglund@home.se


Länkar:

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81