Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Skellefteå skärgård | Hamnar i Skellefteå | Örviken
Lat 64o 40,00 N Long 21o 10,86 E

 
Örviken småbåthamn

Örviken är en by med cirka 500 innevånare. Här finns ett variationsrikt utbud av aktiviteter och natursköna upplevelser. Genom sitt havsnära läge kan byn även ståta med eget havsbad samt tillgång till skyddad hamn för båtar. Den fiske intresserade kan få sitt lystmäte både sommar och vinter. Närheten till fria isvidder lockar vintertid skoteråkaren på långa utflykter.

Hamnen ligger idyliskt och charmerande vid Skellefteälvens mynning. Hamnen har 28 hamnplatser, sjösättningsramp coh el.

Örviken


Massafabriken uppfördes i början av 1900-talet. Foto: Skellefteå museum.

Den katedralliknande sulfitmassefabriken från 1905 är ett landmärke för Örviken. Här vid Skellefteälvens mynning i havet kan du ännu uppleva hur ett träindustrisamhälle såg ut för omkring 100 år sedan.

Vid Skellefteälvens mynning i Örviken anlades en ångsåg 1895. Den lade grunden för ett litet industrisamhälle. Disponentbostaden låg längst ut på udden – pampig och väl synlig för alla som kom från havssidan. Vid den här tiden gick den mesta trafiken på vattnet; passagerarbåtar gick till exempel från Skellefteå till Stockholm. En bit högre upp på backen låg sågen och intill den arbetarbostäder med uthus. Uthusen var viktiga byggnader. Förutom förråd, vedbod och vind, där barnen sov på sommaren, fanns där också ett grishus. Hushållsgrisen var betydelsefull i en tid när hungern alltid lurade runt hörnet.

Efter tio års drift lades sågen ned och såghuset revs. Tre år senare stod en sulfitmassefabrik klar. Den ritades av arkitekt Sigge Cronstedt och var katedrallik med putsade väggar och utsmyckningar i mönstermurat rött tegel. Majestätisk sträckte sig byggnaden mot skyn. Fabriken krävde mer arbetskraft än vad sågen gjort och det byggdes fler hus för arbetare och förmän. Örviken växte.
Nästa förändring kom 1948. Massafabriken stängde och ersattes av ett sågverk. Fabriksbyggnaden har sedan dess använts till flera olika verksamheter. Där har bland annat tillverkats kätting, sågade varor och trätunnor. Efter en brand i sågen 1991 har verksamheten minskat.
Även om tidens tand farit omilt fram med fabriksområdet så ger det ändå en bra bild av hur ett litet industrisamhälle kunde se ut vid sekelskiftet 1900. Och det moderna Örviken, som ligger väster om industriområdet, är en typisk villaförort med en prägel av 1970-tal.

Källa: Skellefteå kommun

    Bilder från hamnen
         
         
   
         

Båthuset Café och loppis

Båthuset i Örviken är ett ställe för hela familjen. Det gamla färjeläget och dess verkstad lever nu vidare som ett mysigt café med havet som närmsta granne. Vi serverar hembakt fikabröd och enklare luncher. För barnen finns här mycket att göra. Flytvästar finns att låna för den som vill vara på bryggorna och självklart finns det både metspön och mask att låna för den som vill prova fiskelyckan. Det brukar nappa bra vid bryggorna. Sen har vi också en loppis där den fyndsugne kan göra ett klipp. Kommer man sjövägen finns bryggor att låna för förtöjning. Välkommna!

Caféet drivs av Niva Sjöstedt, Tove Larssonx Och Ebba Elenius som ett sommarföretag via Skellefteå Kommuns ferieverksamhet.

Turbåtstrafik

I sommar kan man åka turbåt från caféet. Det är turbåten Vidar som åker 4 turer torsdagar och fredagar. Färden går till Gåsören eller Skelleftehamn.

Turerna börjar 25 Juni. Avgångar från Örviken:

  • 10.20
  • 12.20
  • 14.20
  • 16:20

För mer info om båttrafiken samt bokning av biljetter www.nordisk-sjotaxi.se Vid bokning via nordisk sjötaxi så är det turen från Skelleftehamn som man bokar via deras bokningssystem. I mån av plats så kan man hoppa på utan att ha bokat biljett i förväg.

 
Hamnservice (klicka för bild)
Sjösättningsramp El          
 

Hamnen:

Hamnplatser: 28
Förtöjning: Långbrygga
Hamnservice: Sjösättningsramp, EL


Länkar:

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81