Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / SKELLEFTEÅ

Skellefteå

Skellefteå

Skellefteå

Skellefteå

Skellefteå

 

Skellefteå är en stor kommun, med en lång kust mot Bottenviken. Ett flertal älvar rinner genom kommunen, vilket gör att det finns många naturliga hamnar längs kusten. Dessutom finns fler öar än de flesta ortsbor känner till, 695 öar totalt. Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande.

Längs Skellefteås kuststräcka finns 695 öar och ett stort antal grynnor och skär. De kan vara de ogästvänligaste platser vid hårt väder och de mest underbara platser att besöka vid bra väder. Och gränsen däremellan är oftast hårfin.


Från Skelleftekusten
   
Några kortfilmer från skärgården
       

Lång kust mellan två fyrar

Fyren vid Bjuröklubb vakar över Skellefteås södra kust medan fyren vid Pite Rönnskär ligger längst uppe i norr på gränsen till Piteås stora skärgård.

Strax söder om gränsen till Norrbotten ligger Pite-Rönnskär. Öns sydligaste spets heter Kyrkudden och avslöjar att det finns ett kapell på platsen. Det hörde till fiskeläget som byggts vid en naturhamn. På toppen av ön reser sig Pite-Rönnskärs kännetecken -- Sveriges högsta järnfyr, ritad av Nils Gustaf von Heidenstam!
Vi besökte ön påsken 2014 när vi var på väg med båt från Hörnefors till Luleå. Isfritt och fint väder när vi angjorde Pite-Rönnskär. 5 av 33 stugor var bebodd under påsken.

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Klippan vid havet

Västerbottens kust skymtar inne i dimman när vi seglar norrut i motvind och iskallt regn. Fram på dagen bryter solen igenom och det blir vackert väder, men solen värmer inte. Det är första veckan i oktober och kallt. De senaste dagarna har Egil och jag seglat i vindstyrkor på mellan 15-20 sekundmeter. På kvällarna när mörkret kommer söker vi skydd i vikar och båthamnar längs kusten.

   

Mannen som skrev...

Jag går längs stranden vid Grundskatan några kilometer söder om Bjuröklubb och letar efter ett namn bland strandstenarna. Det är i slutet av november. De första riktigt kalla nätterna har kommit.....

       
Läs mer här-»     Läs mer här-» (Artikel och film)
       

Oväntat möte i Bjuröklubb

I hamnen i Bjuröklubb ligger en fiskebåt där Hans Söderlund och Christina Sätterström säljer fisk till turisterna och ortens befolkning. Vid kajen som vetter ut mot havet är en stor segelbåt förtöjd. En kvinna med blå tröja kommer gående från segelbåten. Hon kliver ner i fiskebåten och frågar om hon kan få köpa lite fisk.

   

På väg till Pite-Rönnskär

Här kommer en kort film från färden från Bjuröklubb till Pite-Rönnskär påsken 2014. Ombord hade vi 2 GoPro kamera och ett vanlig HD kamera som vi testade.

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Abborbyxor på Piteå Rönnskär

En vinter för några år sedan följde jag Evert Andersson ut på isen söder om Piteå när han fiskade gädda med saxar. Det blev en lång dag tillsammans med Evert och några kråkor som drog upp linorna med näbben och stal löjan som Evert hade som agn. Framåt kvällen hade vi fått en hel låda med gäddor, och kråkorna hade blivit mätta på löja och fiskrens.

   

Kurjovikens båthamn

Kurjoviken ligger i Skelleftehamn som är en tätort i Skellefteå kommun 15 kilometer från Skellefteå stad. I den mycket vindskyddade Kurjoviken har Ursvikens Segelsällskap fem långa bryggor med plats för ca 190 båtar.
Hamnen är väl skyddad för alla vindar och är väldigt lätt att angöra. Belysta enstavlor finns och klubben lägger också ut prickar vid inloppet.

       
Läs mer här-»     Se filmen-»
       

Ett försvunnet folk träder fram

Jag har stämt möte med professor Noel Broadbent nedanför fyrplatsen vid Bjuröklubb. Noel Broadbent var tidigare professor vid Umeå universitet, men arbetar nu för det naturhistoriska museet i Washington,
The Smithsonian Museum. Noel leder ett projekt där man söker spåren efter de människor som levde vid norrlandskusten för ungefär 1000 år sedan...

   

Kåge Båthamn

Kåge Båtklubbs hemmahamn ligger bara ett stenkast från Skellefteå centrum och är en av Västerbottens största, med sina ca 300 medlemmar. I hamnen finns en klubbstuga som är tillgänglig för medlemmarna hela säsongen. Klubbstugan har ett bemannat kansli, tvätt- och duschmöjligheter, samt kaféverksamhet under högsäsong.

       
Läs mer här     Se filmen-»
       

       
Artikelarkiv
Under "Artikelarkiv" hittar du flera intressanta och populära reportage från Bottenviken. Vårt artikelarkiv innehåller ca 500 artiklar som går tillbaka till år 2000 när vi startade portalen bottenviken.se.

Gå till artikelarkiv-»

    Webb-TV
Under "Webb-TV" hittar du flera intressanta och populära videoreportage från Bottenviken. Vårt videoarkiv innehåller ca 100 filmer.

Gå till Webb-TV-»

SKELLEFTEÅ SKÄRGÅRD
Startsidan
Öar i Skellefteå skärgård
Fritidsbåtshamnar i Skellefteå
Webb-TV
Bottenvikens skärgårdar (klickbar karta)
Länkar till båtklubbar i Skellefteå
Byske båtklubb
Bureå båtsällskap
Guldstadens båtklubb
Kåge båtklubb
Svenska Kryssarklubben Bottenvikskretsen
Ursvikens Segelsällskap

Båthuset Café och Loppis

 

Sommarcafé vid Gamla färjeläget
Caféet ligger vid det gamla färjeläget på Örvikens Södra strand.

Båtklubbar i Skellefteå

Båtklubbar med en bred och livskraftig verksamhet finns på flera platser runtom i kommunen. Både klubbar som är speciellt inriktade mot motorbåtar, och de som är inriktade mot segling – liksom klubbar som engagerar båda typerna av båtfolk.
Båtklubbar i Skellefteå kommun återfinner du i Kåge, Byske, Bureå, Skellefteå, Skelleftehamn samt Skellefteå centrum. Föreningarna har egna anläggningar med klubbhus, bryggor, båtplatser, gästplatser och annan service som exempelvis caféer, färskvatten och elström. De erbjuder också kurser och kan förmedla kunskaper om intressanta besöksmål inom räckhåll.

Hyr flytväst

Du kan hyra flytväst av räddningstjänsten till en låg kostnad. Avgiften är 20 kr/dygn, 75 kr/vecka och 150 kr/månad.

Öppettider
07.30-16.00, 17.30-22.00
Adress: Nöppelbergsvägen 2 på Solbacken, (E4 norra infarten).

Mer information hittar du här-»

 

 
BÅTTRAFIK I SKÄRGÅRDEN
 
 

Båttaxi i Skellefteå

Drömmer du om att komma ut i skärgården, åka båt eller känna havsbrisen? Vi har turen för dig! Under sommaren erbjuder vi fyra olika taxiturer i Skellefteås fantastiska skärgård. Bl.a. till Pite-Rönnskär. Båten har plats för 12 personer och vi tillhandahåller flytvästar till alla, stor som liten.

Båten går från Kinnbäck småbåthamn-»

Nordisk sjötaxi

Vidar kommer i sommar att trafikera Skellefteå skärgård, både med charter och på turlista. Det ryms 12 passagerare som alla sitter i bekväma stolar med bord, och det finns en enklare fikaservering ombord på turerna. Tack vara sin storlek så går Vidar genom slussen i Bergsbyn, så det kommer att gå turer även i Skellefteå älven med start nedanför stadsparken.

Turlista Skellefteå skärgård 2019-»

 

 
     
BOENDE
 
  Bjuröklubbs fyr

”Fyr” -stjärnigt boende på Bjuröklubb!
Företag och privatpersoner kan boka övernattning på Bjuröklubbs fyr!

I den renoverade f d lotsutkiken kan vi erbjuda 7 st bäddplatser + 1 extra säng samt ett sammanträdes- eller dineringsrum med svårslagna vyer. Här finns pentry med kaffebryggare, diskbänk, microvågsugn, kylskåp,  porslin, matrum med flexibel möblering, WC och dusch med åretrunt-vatten samt trivsamt inredda sovrum. Vi har öppet maj till november, utifrån vädrets förutsättningar som sätter gränserna. Den som bokat har exklusiv tillgång till lotsutkiken och ingen annan hyresgäst finns i lokalerna under hyrestiden.

Välkommen till ”Ett Lysande Fyr Stjärnigt boende”!

Vandrarhem på Pite Rönnskär

Ta möjligheten och stanna kvar på denna fantastiska ö och upplev en natts sömn i det gamla Lotshusets precis som Fyrmästaren och Lotsaren gjorde under 1900-talet. Vakna upp till en naturskön idyll med havet och fyren som närmsta granne. Det gamla Lotshuset har fyra tvåbäddsrum, totalt 8 bäddar med gemensamt allrum, kök och toalett med dusch.

Hyr en skärgårdsstuga i sommar

Finns det något bättre än några dagar på en skärgårdsö? Långt från stadens brus och trafik. Känslan av att vara ensam med havet, det unika ljuset och sköna bad på en badstrand. Eller långa promenader på den skärgårdsö du väljer att hyra en stuga. Under boende hittar du översikt över samtliga övernattningsmöjligheter från Haparanda i norr till Skellefteå i söder.
Läs mer under boende-»

 

 
 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81