Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Skellefteå skärgård | Öar i Skellefteå | Burehällorna
Lat 64o 36,00 N Long 21o 20,50 E

 
Burehällorna

Burehällorna ligger utanför Tällön på Burekusten och nås bekvämast med båt. Genom landhöjningen har en smal förbindelse till fastlandet vuxit fram som gör att man även kan nå området till fots.

Mot havet finns blankslipade hällar. Den yttersta hällan kallas för Trappmans hälla. Soldaten Trappman från Uttersjön seglade på hällan en stormig höstnatt 1863. Båten sjönk och mannen tog sig i land. Men han frös ihjäl och hittades knästående med händarna knäppta i bön. Massor av ristningar på Burehällorna vittnar om att de varit omtyckta utflyktsmål ända sedan 1920-talet. Hällorna används flitigt för sol och bad och här finns även en mindre sandstrand. Sarasand sydväst om Burehällorna är en fin badvik som är väl värt ett besök.

Burehällorna är sedan 1984 skyddat som naturvårdsområde. Förutom sandstrand och klipphällar är det klapperstensstränder som kantar området. En blåsig dag finner man lä bakom den medelålders tallskog som växer i mitten av området.

 

   

 

 
Ö- och hamnservice
Grillplats Utedass Bastu        
 

Gästhamnen:

En enklare service med utedass, bastu, eldstäder, vindskydd och flytbryggor.

Flytbryggor med plats för ett trettiotal båtar.

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81