Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Skellefteå skärgård | Öar i Skellefteå | Pite-Rönnskär
Lat 65o30 42N Long 22o21 26E

 
Pite-Rönnskär

Strax söder om gränsen till Norrbotten ligger Pite-Rönnskär. Öns sydligaste spets heter Kyrkudden och avslöjar att det finns ett kapell på platsen. Det hörde till fiskeläget som byggts vid en naturhamn. På toppen av ön reser sig Pite-Rönnskärs kännetecken – Sveriges högsta järnfyr, ritad av Nils Gustaf von Heidenstam!

Kapellet byggdes 1771. Två gånger om året reste en präst dit, han kallade till gudstjänst genom att ringa i kapellets klocka. Den användes också i samband med fiske – ingen fick lämna land förrän klockan klämtat. Då rodde man i kapp till de bästa fiskegrunden. Fiskelägen var vanliga förr och de byggdes på lägen som på Pite-Rönnskär; skyddade från vinden och så nära strömmingsgrunden som möjligt. Det var långt mellan hem och fiskegrund och med rodd- och segelbåtar tog det tid att färdas. Från fiskeläget kunde man arbeta rationellt.

De som fiskade kunde sina farvatten och visste var grunden låg. När Pite-Rönnskär blev lotsstation 1821 anlitades därför gärna fiskare som lotsar. De fick ersättning för varje lotsning, ett litet men ändå betydelsefullt tillskott. Med lotsstugan som byggdes 1849 fick personalen egen bostad. Tjugo år senare lades lotsplatsen ned och vid samma tid upphörde yrkesfisket i fiskeläget. Ett 30-tal fiskestugor finns kvar och de används i dag som fritidshus.

Pite-Rönnskär har ett strategiskt läge, längst ut i havet vid södra inseglingen till Piteå. Ett läge lämpligt för en fyr! Fyren flyttades hit 1905 från Sandhammaren i Skåne och vid flytten byggdes den på en bit. Den blev 37 m hög och är därmed Sveriges högsta järnfyr! Inte nog med det, den är idag nummer tre bland Sveriges högsta fyrar. Överträffad endast av Långe Jan på Öland och Understens fyr i Ålands hav.

Pite-Rönnskärs fyr är en ”Heidenstamfyr”, ritad av överfyringenjör Nils Gustaf von Heidenstam. Den släcktes omkring 1970 och ersattes av kasunfyren vid Nygrån. Vid 100-årsjubileet 2005 återtändes fyren. Den lyser från våren till isläggningen – med tre blänk var femtonde sekund.

Abborbyxor på Pite-Rönnskär

En vinter för några år sedan följde jag Evert Andersson ut på isen söder om Piteå när han fiskade gädda med saxar. Det blev en lång dag tillsammans med Evert och några kråkor som drog upp linorna med näbben och stal löjan som Evert hade som agn. Framåt kvällen hade vi fått en hel låda med gäddor, och kråkorna hade blivit mätta på löja och fiskrens.

- Dom måste ju få leva dom också, sa Evert.
Nu är det mitten av augusti. Sommaren blommar och jag har kommit för att hälsa på Evert och hans fru Ulla ute vid fyren på Pite-Rönnskär. Här ute har Evert arbetet som båtförare åt lotsarna under en stor del av sitt arbetsliv. Numera är Ulla och Evert pensionärer. De bor på Rönnskär halva året, från islossningen på våren till sena hösten. Evert styr mot en vit plastdunk som ligger och guppar på vågorna.

Läs mer-»

Vandrarhem på Pite Rönnskär

Ta möjligheten och stanna kvar på denna fantastiska ö och upplev en natts sömn i det gamla Lotshusets precis som Fyrmästaren och Lotsaren gjorde under 1900-talet. Vakna upp till en naturskön idyll med havet och fyren som närmsta granne. Det gamla Lotshuset har fyra tvåbäddsrum, totalt 8 bäddar med gemensamt allrum, kök och toalett med dusch.

Stuga

Ant rum

Pris/dygn

Det gamla Lotshuset har fyra tvåbäddsrum och tre dubbelrum, totalt 14 bäddar med gemensamt allrum, kök och toalett med dusch.

7 st.

Från 270:-/person

    Bilder från ön
         
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   

Film från Pite-Rönnskär påsken 2014  

Påsken 2014 besökte vi Pite-Rönnskär när vi var på väg upp till Luleå från Hörnefors. Tack vara tidig vår var det ingen is i hamnen. Lite öbor men i fem av dom 33 stugor på ön var bebodda. Öbor vi kom i snack med berättade för oss att det var första gången man kom till ön så tidig med båt.

Båt- och gästplatser

Förutom stugägarnas fasta båtplatser erbjuder i dag gästhamnen 12-15 platser (ankare/långsides) vid norra kajen där man ligger väl skyddad av rejäla stenpirar för alla vindar. En viss pumpning i hamnbassängen kan märkas vid hårdare NO vindar men det är trots allt en bekymmersfri angöring som utlovas besökande sjöfolk.

Två ypperliga grillplatser (inklusive ved), två stycken torrdass, färskvatten, elektricitet, barngungor, sandlåda, volleybollplan, mindre fotbollsplan, stor boulebana, strövstigar, byggnads-minnen och ett skärgårds-museum borgar för avkopplande och intressant fritid för alla åldrar.

Hamnavgift per dygn: 50 kr för plats + 30 kr för el.

 
Ö - hamnservice (klicka för bild)
Grillplats Törrtoa El Vatten      

Gästhamnen:

Klicka på symbolerna ovan för bilder av hamnservice, grillplatser, el, vatten, toaletter i hamnen.

Hamnplatser: 15
Gästhamn i muddrad hamnbassäng på öns nordsida. Fina grillplatser vid kajen.

Förtöjning: Ankare alt. långsides förtöjning beroende på beläggning.

Hamndjup:
2,5 m.

Hamnservice:
El, Vatten, torrdass, trailerramp, grillplats. Allt ligger nära i anslutning till bryggan.

Hamnavgift per dygn: 50 kr för plats + 30 kr för elektricitet

Hamnvärd:
Rönnskärs hamnförening

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81