Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Skellefteå skärgård | Öar i Skellefteå | Romelsön
Lat 64o 52,68 N Long 21o 16,46 E

 
Romelsön

Romelsön ett omtyckt utflyktsmål för fritidsfolket. Här finns Sandvikens havsbad, ett fint utflyktsmål för den båtburna familjen. Naturupplevelserna är säregna, exempelvis tjärnarna som är värda ett besök. Längs NV sidan av ön ligger ett 10-tal sommarstugor.

Romelsön är 4,5 km lång och 1,9 km bred (bredaste stället), och högsta punkten når ca 30 meter över havet. Ön ligger endast några hundra meter från fastlandet. Öns
natur är mycket variationsrik och innefattar: sanddynstränder, klapperstensfält, klipphällar, gles hällmarkstallskog, kustgranskog, barrblandskog, albårdar, mindre myrmarker i anslutning till tjärnar på ön, vegetationsrika avsnörda vikar, ett par större sjöar, strandängar, exponerade storblockiga stränder samt mindre partier av grandominerad sumpskog och starrkärr.

Drottning Kristina gav ön och fiskevattnen i förläning till borgarna i Piteå. Kustens största fiskeläge växte fram under 1700- och 1800-talen. Som mest fanns ett 20-tal fiskestugor, sjöbodar och gistvallar (torkställningar för nät).

I ett klapperstensfält hittades 1890 ett bronsföremål format som ett djurhuvud. Föremålet är ett remändebeslag från ca år 1000, alltså ett fynd från vikingatiden. På ön finns också en labyrint från samma tid. Husgrunder och andra lämningar tyder på att fisket var av stor betydelse på ön redan under vikingatiden.

 

   

 

 
Ö- och hamnservice
Grillplats Toalett          
 

Gästhamnen:

Mindre båtar kan ta iland vid Sandviken som är en populär sandstrand med toalett och grillplats.

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81