Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Du är här: HEM | Bottenviken | Holmön
Lat 63o 80, 52 N Long 20o 86, 68 E

 
Holmön

Ögruppen Holmöarna ligger i Norra Kvarken och är en del av Umeå kommun i Västerbottens län. De största öarna är Holmön, Ängesön, Grossgrunden, Holmögadd samt Lilla och Stora Fjäderägg.

Gästhamnen ligger i Byviken, lättilgänglig på Holmöns nordligaste spets. Båthamnen ligger precis i närheten till Holmö havsbad med mat och fika. Nära ligger också Holmöns lanthandel med cykeluthyrning, postutlämning, biblioteksservice, apotek. I närheten av hamnen finns också ett intressant säljakt och båtmuseum.

På Holmön bor idag ca 40 personer. På ön finns en sommarrestaurang och andra enskilda företag. Färjeförbindelse med fastlandet.

Postrodden på Holmön

Och så var det postrodden förståss. Hur förvandlar man ett gammalt hårt arbete till en folkfest? Det har man förstått på Holmön och i Björkö där den gamla postrodden återupplivades för ungefär 20 år sedan. En gång varje sommar gömmer man mobiltelefonerna i vadmalskläder från 1800-talet och drar på sälskinnsskorna. Plastbåtarna och utombordarna får stanna hemma. Fälbåtarna och postroddsbåtarna av trä dras fram ur båthusen. Läs hela artikeln-»

Språnget över Kvarken

Så är det dags att ta språnget över Kvarken. Åke och de andra har flyttat Holmöslupen till Svedjehamn för att hämta postroddsbåten Kråkan och bogsera henne hem till Holmön. Vi stannar i fiskehamnen eftersom det är för grunt för Måsen i Svedjehamn.
Vi har kommit överens om att följas åt över Kvarken. När vi ringer i mobiltelefonen får vi inte kontakt, så vi startar själva vid den tid vi kommit överens om. Läs hela artikeln-»

Holmön i mitt hjärta

Ovädret håller i sig så vi blir liggande några dygn i
Byviken. Det är sista helgen i september och medlemmarna i Båtmuseets vänner kommer ut med färjan till Holmön för att ta ner masten på Holmöslupen och stänga båtmuseet för hösten. Båtmuseet drivs till stor del med ideellt arbete. Bland flera fina museer i Bottenviken och Kvarken tycker jag att båtmuseet på Holmön tillhör de allra finaste. Läs hela artikeln-»

En båt i skogen och en dansk på ön

- Han gick till skogs med yxan på axeln och kom hem med en båt.
Så skulle man kunna säga, lite förenklat, om gamla tiders båtbyggare och fiskare. I båtmuseet på Holmön visar man gamla tiders liv med bland annat fiske, säljakt, jordbruk och båtbyggnad. På somrarna brukar Thomas Distler leda en båtbyggarkurs vid museet. Under en vecka får deltagarna lära sig att bygga en allmogebåt. Läs hela artikeln-»

   

Bilder från hamnen

         
   
         
   
         
   
         

Säljakt utställning i Båken, Holmöns Museum

Områdets viktigaste jaktbyte har i tusentals år varit sälen. Utställningarna i båken visar av de redskap och metoder som utvcklats under historien; sälnätet för höstfångsten, jakten med gevär under vårvinterns storslagna expedition "fälan" ute i drivisen. Påsken 2014 var vi på båttur norrut och stannade till på Holmön och besökte blant annat säljakt utställningen i Båken som var öppen.

Båtbyggaren på Holmön

En viktig del av den gamla kustkulturen i Bottenviken och Kvarken är båt- och skeppsbyggandet. Här byggs allt från allmogebåtar i trä till fritidsbåtar och fartyg i moderna material. I filmen får vi möte bland annat båtbyggaren Thomas Distler som har byggt Holmöslupen som seglar med besökare mellan Byviken och Stora Fjäderägg.

Postrodden på Holmön

Och så var det postrodden förståss. Hur förvandlar man ett gammalt hårt arbete till en folkfest? Det har man förstått på Holmön och i Björkö där den gamla postrodden återupplivades för ungefär 20 år sedan. En gång varje sommar gömmer man mobiltelefonerna i vadmalskläder från 1800-talet och drar på sälskinnsskorna. Plastbåtarna och utombordarna får stanna hemma. Fälbåtarna och postroddsbåtarna av trä dras fram ur båthusen.

 

 
 

Hamnservice
Törrtoa Miljöstation Båtramp Bensin, diesel, gasol Dusch Restaurang El
Museum Färskvatten Kök med pentry        
           

Gästhamnen: 25 gästplatser.
Förtöjning: Boj och kaj.
Hamndjup: 1-4 meter.

Hamnvärd: Holmö båtmuseum.
Hamnavgift: 100 kr/dygn inkl. el.
Dusch 2x5 kr/5 min

Övrigt:
Lanthandel med postutlämning, biblioteksservice, apotek, en sommarrestaurang och andra enskilda företag. Färjeförbindelse med fastlandet.