Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / VANDRINGSLEDER / BRÄNDÖSKÄR

  • Alla leder börjar vid bastun
  • Det går också bra att följa stranden
  • Vandringsleden på Brändöskär

VANDRINGSLEDER BRÄNDÖSKÄR

Med Brändöskär som utgångspunkt finns här fyra vandringstips. Alla leder börjar vid bastun.

Brändöskäret runt, ca 2,6 kilometer

Börja din vandring genom att gå längs sandstranden och sedan över näset till den lilla viken på västra stranden. Gå där söderut, åt vänster. Det är lättgånget överallt. Lite här och var uppe på heden finns antydningar till stigar som utgår från kapellet. Men det går också bra att följa stranden. Gå på upptäcktsfärd! Här finns mycket att upptäcka. Vidsträckta klapperstensfält och kalspolade hällar berättar att vågorna spolat ön när den steg ur havet. På södra delen finns gamla tomtningar, upplagda stenblock i ring, som markerar hyddor där människor bott i gamla tider. Ett hundratal meter sydväst om kapellet blommar två väldoftande arter i juni-juli, liljekonvalj och orkidén nattviol.

Persögrundet runt, 1,8 kilometer

Namnet kommer av att Persöbönderna hade fiskeläge här. Följ stranden runt eller vandra in på skogsmarken. Lägg särskilt märke till de många gistgårdsrösena ovanför sjöbodarna på näset som bildar Persögrundets hals mot resten av ön. Här stod förr stolpar (gistgårdar) på vilka man torkade skötarna.

Klubben - ”Skotska Höglandet”- tur och retur, cirka 2 kilometer

En stig leder upp på en hög rygg av klappersten, där det finns en rastplats med enastående utsikt.

Labyrinten på Uddskäret cirka 4 kilometer beroende på vägval

Runda viken norr om Persögrundet. Det är väldigt snårigt innanför vikens inre del. Vi normalt vattenstånd eller lågvatten är det betydligt bättre att vada på en grund rygg som går över till en långsmal udde på vikens norrsida. Vadet är enkelt då botten består av sand och vattnet når till knähöjd vid medelvatten.

Fortsätt längs stranden fram till ca 250 meter innan sydostudden där skogen glesnar något. Har du tur kan få se rödbenan röra sig i strandkanten. Ta till vänster för att besöka en av skärgårdens minst kända labyrinter. Denna labyrint tillhör med all säkerhet en av skärgårdens äldsta labyrinter med tanke på höjden över havet och hur den är överväxt. Rör inga stenar – labyrinten är skyddad av fornminneslagen! Gå sedan ut på den sydöstra udden och njut av utblicken mot det vida, öppna havet. Finland nästa! Gå sedan tillbaka samma väg, eller sök dig egna vägar inne på ön. Men ön är bitvis ganska svårframkomlig.

Läs mer om besöksmålet Brändöskär-»

 

Haparanda

Luleå

Piteå

Skellefteå

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81