Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / VANDRINGSLEDER / SKÄRGÅRDSLEDEN

  • Skärgårdsleden i Luleå skärgård

VANDRINGSLEDER SKÄRGÅRDSLEDEN

De flesta öarna i Luleå skärgård har en mängd spännande småvägar och stigar att följa. Var du än går så får du en garanterat härlig naturupplevelse t ex längs en milsvid sandstrand eller mitt inne i urskogen på någon av de skogbeklädda stora öarna.

Skärgårdsleden
Skärgårdsleden startar på Luleå Airport och går sedan över Tjuvholmssundet, Sandön, Likskär-Altappen, Hertsölandet, Hindersön, Strömmingsören och Brändöskär.

Vid de kortare sträckorna mellan närbelägna öar finns roddbåtar att låna och ta sig över med. Dessa båtar är låsta och endast avsedda för vandrare på skärgårdsleden. Nyckel kan kvitteras ut mot deposition på Luleå turistbyrå. Övriga överfarter sker med hjälp av båtskjutsar som bokas innan avfärd. Information om detta får du på turistbyrån i Luleå.

Genom skärgårdsleden är det nu alltså möjligt för vem som helst att till fots vandra från fastlandet ut till de allra yttersta öarna. Leden följer befintliga stigar eller vägar till stor del. Längs andra sträckor följer man strandlinjen. Leden är oftast inte markerad i terrängen och därför måste man ha en karta och en ledbeskrivning för att ta sig fram.
Förutom att hjälpa dig att hitta vägen så innehåller också ledbeskrivningen mycket fakta om landskapet du vandrar fram i. Du får information om sevärdheter, flora, fauna, geologi och mycket mer.

 

Haparanda

Luleå

Piteå

Skellefteå

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81