Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / VINTER I BOTTENVIKENS SKÄRGÅRD
  • ISVÄGAR I LULEÅ SKÄRGÅRD
  • BRÄNDÖSKÄR I LULEÅ SKÄRGÅRD
  • MALÖREN I KALIX SKÄRGÅRD
  • LANGÖN I LULEÅ SKÄRGÅRD

Skoter och skärgården passar bra ihop. Man kan färdas långa sträckor utan att möta någon mer än naturen själv i sitt frostiga hölje. Längs Norrbottenskusten från Skelelfteå i söder till Haparanda i norr går en snöskoterled. Leden går bitvis på land. Det finns ett flertal anslutningsleder till olika besöksmål. Vissa av lederna är är markerade.

I Luleå plogas varje vinter mer än 30 km isvägar i skärgården som man utan risk kan trafikera med personbil eller tom lastbil. Isvägarna är 40-45 meter breda och isen är cirka en halv meter tjock innan man plogar. Under våra sidor kan du titta på en mengd filmer från vinterskärgården, både från våra skoterturer men också hus man färdas med bil på isen.
Vill du hålla dig uppdaterat om isvägarna kan du kolla in på vår Facebooks sida.


Artiklar Vinter i Bottenviken
   


Några kortfilmer från Vinter i Bottenviken


Kapten från Seskarö skeppar turister på Bottenvikens is

Snö är bekant för de turister som söker nya upplevelser i världen. Men naturis och ett fruset hav är ännu oupptäckta upplevelser, något som Kemi stad en gång upptäckte och turismentreprenörerna Olga och Alon Robacha utvecklar.

   

Polar Explorer

Det är nu en månad sedan isbrytaren "Polar Explorer" började att gå ut från Axelsvik, och turismsatsningen börjar att ge ringar på vattnet. Åtta entreprenörer jobbar idag indirekt med satsningen, och förhoppningsvis kommer turisterna i allt större utsträckning upptäcka vad Kalix har att erbjuda utöver isbrytarturerna.

       
KALIX: Läs mer här-»     KALIX: Se filmen-»
       

Södra Vinterstrand

Södra hamn i Luleå har de senaste somrarna omvandlats till populära Södra strand med palmer och sandstrand. I vinter har hamnplanen bytt namn till Södra Vinterstrand. Palmerna och sandstranden är bytt ut till ett vinterlandskap i miniatyr med granar, skidspår, renskinn, värmande eldar, musik, utomhusaktiviteter och försäljning av allt från hembakat fika och kaffe till glögg och korv.

   

Båten som nästan flyger

När isarna varken bär eller brister startar förfallstrafiken i Luleå skärgård. Den 28 november började båten Silva som klarar vissa isar trafikera skärgården. När isen blev för tjock ersattes båten med svävare. Trafiken är viktig för de bofasta i den norra skärgården. Den här typen av kollektivtrafik kommer igång varje år på hösten och på våren.

       
LULEÅ: Läs mer här-»     LULEÅ: Se filmen-»
       

Kalix skärgård föddes i fjällen!

Var tror ni att man börjar om man vill berätta om Kalix skärgårds historia? Jo - högst uppe i Sveriges högsta fjäll: i Kebnekaisemassivet väster om Kiruna! För 10 000 år sedan när den 2 kilometer tjocka inlandsisen smälte revs massor av sten och grus med vattnet i den jättelika isälv som bildades och som i dag är Kalix älv.

   

Kalix skärgård föddes i fjällen!

Under 2013 kommer vi (Boris Ersson och Alf Arne Harjo) att göra en film om naturen och människorna i Kalix skärgård.
För att berätta hur skärgården uppstod reste vi upp till fjällen, till Kebnekaises högfjäll ovanför Nikkaluokta, ända upp till glaciärerna i Tarfala. Vi övernattade på Tarfala forskningsstation och fick följa en del av arbetet med att studera klimatet och mäta isen och snön på glaciärerna.

       
KALIX: Läs mer här-»     KALIX: Se filmen-»
       

Malören i Kalix skärgård

Det är veckan innan påsk. Vädret är perfekt. Klarblå himmel och några minusgrader. Målet för dagen är Malören ytterst i Kalix skärgård. Fiskeläget på ön har anor från tidigt medeltid och har haft stor betydelse för svenska och finska fiskare.

   

Islossning i Kalix älv!

Vintern 2012-13 var ovanligt lång och kall med mycket snö. Isarna på Bottenviken låg tjocka ända till slutet av april. Men så kom värmen, och islossningen kom i gång. Vi startade i Jockfall i Kalixälven och filmade älvens krafter och avslutade vår resa vid Åkroken nära Kalix samhälle. Välkomna på vår resa längs Kalix älv första veckan i maj.

       
KALIX: Läs mer här-»     KALIX: Se filmen-»
       

Arktisk myra testas i Skellefteå

Hydrokoptern Arctic Ant testas nu av Sjöfartsverket i Skellefteå. Den arktiska myran ska användas för lotsutsättning under issäsong med lotsstationen i Skellefteå som bas.

   

Malören i Kalix skärgård

Det är veckan innan påsk. Vädret är perfekt. Klarblå himmel och några minusgrader. Målet för dagen är Malören ytterst i Kalix skärgård. I skoterkälken har jag packat min lilla qadkopter, en radiostyrd liten helikopter med fyra propellrar och kamerautrustning. Nu är stunden inne att försöka få fina flygfilmer och foton över Malören vintertid.

       
SKELLEFTEÅ: Läs mer här-»     KALIX: Se filmen-»
       

Isvägar i Luleå skärgård

Varje vinter plogas mer än 30 km isvägar i Luleå skärgård som man utan risk kan trafikera med personbil eller tom lastbil.Isvägarna är 40-45 meter breda och isen är cirka en halv meter tjock innan man plogar. Det är en speciell känsla att färdas i bil över de stora vattnen.

   

Isbrytarna i Luleå

-5 grader och sol bjuder Luleå på i dag 18 mars 2014. Jag passade på att filma och fotografera isbrytarna som ligger i sin hemmahamn nära Luleå centrum. Sjöfartsverkets isbrytare, Ale, Atle, Frej och Oden låg förtöjd i hamn. Ymer assisterar i Bottenviken.

 

       

LULEÅ: Läs mer-»

    LULEÅ: Se filmen-»
       

Med Amundsen på ...

Jag åker skidor på isen en dag i mars. Hela Bottenviken ligger frusen framför mig, en enorm vit isvidd med kantiga isflak som har tornat upp sig som berg här och där.
Jag tänker på vintern 1910 då Roald Amundsen tränade inför det följande årets stora expedition till Nordpolen.

   

Vi besöker 3 fyrar i Luleå skärgård

Sista dagen på denna fina påsken åkte vi ut och besökte 3 fyrar i Luleå skärgård. Vindstilla, klarblå himmel och temperaturen på plus sidan. Slutmålet var Borussiagrund norr om Rödkallen.

 

       
[Läs mer här]     LULEÅ: Se filmen-»
       

På skoterpatrull i skärgården...

Följ med på skoterpatrull i bitande köld, isar som påminner om puckelpister och övernattning i stuga utan el och vatten. Snöskoterpatrullering är inget för den armsvage eller bekväme!

   

Oden bryter is

Oden är något annorlunda jämfört med andra fartyg genom att fartyget är bredare i fören än i aktern. Under isbrytning spolas stora mängder vatten ...

       
[Läs mer här]     Se filmen-»
       

Skoterförbud på alla öar

I Norrbotten finns idag omkring 50 000 snöskotrar. Skotertrafiken är i stort kanaliserad till skoterleder som anlagts av dels kommunen dels skoterföreningar. I alla kustkommuner Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda gäller skoterförbud på alla öar i skärgården utom på Seskarö.

Isvägen till Hindersön

Äntligen är isvägen öppen sa Bror-Einar och Lotta när bottenviken.se besökte Jopik gården under helgen. Lätt snöväder var inget hinder för att serveringen skulle vara full av fikasugna gäster. Våffeljärnet gick varmt och stämningen var på topp.

       
[Läs mer]     LULEÅ: Se filmen-»
       

Isjakt - på säl?

I lokalen på NP Marin sitter två grabber böjd över en slipmaskin och studerar ivrigt resultatet av slipningen på några medar. Vi har "friluftsdag" i dag berättar Erik Jönsson, vi slipar medar till vinterns Isjakt.

   

Luleå skärgård mars

Helgen 19-20 mars var det ett fantastisk väder vid Bottenvikens kust. Tillsammans med hundratals Luleåbor besökte vi Luleås skärgård och dess isar ...

       
[Läs mer]     Luleå: Se filmen -»
       

Fruset ögonblick för de svenska isbrytarna

Samtidigt som isbrytningssäsongen går mot ett tidigt slut blir två av de svenska statsisbrytarna frimärksmotiv. Från och med den 17 mars går det att skicka brev med systerfartygen Atle och Ymer.

   

En fin dag på isen

Plötsligt har isen lagt sig på fjärden. Jag tar kameran och går på upptäcktsfärd. Isen har bildat former som påminner om blommor, smält glas ...

       
Läs mer här-»     Luleå: Se filmen-»
       

Bygget av en Isjakt

Isjaktintresset i Luleå ökar och i ett garage på Björkskatan hittade jag seglarentusiasten Peter Zetterquist. Han är i full gång med bygget av sin första isjakt.

   

Renflyttning & Paisenbyn

Långt ut på skärgårdsisen har Bosmina skärgårdsturer dragit en liten by med röda stugor - Påisenbyn. Med bandvagn går färden dit över gnistrande isar i en vintrig skärgård utanför Haparanda...

       
[Läs mer]     Haparanda: Se filmen -»
       

       

Artikelarkiv:
Under "Artikelarkiv" hittar du flera intressanta och populära reportage från Bottenviken. Vårt artikelarkiv innehåller ca 500 artiklar som går tillbaka till år 2000 när vi startade portalen bottenviken.se.

Gå till artikelarkiv-»

    Webb-TV
Under "Webb-TV" hittar du flera intressanta och populära videoreportage från Bottenviken. Vårt videoarkiv innehåller ca 100 filmer.

Gå till Webb-TV-»

       

LULEÅ SKÄRGÅRD - ISVÄGAR & SKOTERLEDER

Vinter i Bottenvikens skärgårdar

 

Isläget

Här kan du se isens tjucklek och följa isläget (PDF dok) i Bottenviken. Isläget-»

Vindens kyleffekt

Visst blåser det i Bottenviken. Dessutom ökar kylan när vinden ligger på. Genom att man kombinerar temperaturen med vindens hastighet kan vi räkna fram en så kallad effektiv temperatur som visar vindens kylande effekt på bar hud.
Tabell Vindens kyleffekt-»

Vintersportkort för Luleå skärgården

Fritidsförvaltningen har tagit fram ett specialkort för vinterbruk. Kortet rymmer hela Luleå skärgård från Rånefjärden i norr till vattnen söder om Mannön. Skalan är i 1:100000 och det som är viktigt för färder på isen finns utmärkt, områden med svag is, råkar, skoter/skidleder, anläggningar, stugor mm.
Vintersportkortet är också mycket användbart som planeringskort för sommarens båtturer. Du kan köpa Vintersportkortet på turistbyrån i Luleå.

Skoterleder inom Luleå kommun

Det finns mer än 100 mil skoterleder inom Luleå kommuns gränser iordninggjorda för den skoteråkande allmänheten. Det är skoterföreningarnas leder, de håller dem i ordning, mäter upp och sköter märkningen mm. I anslutning till lederna finns grillplatser, vindskydd och raststugor öppna för frusna skoteråkare.

Läs mer här-»

Utflyktskarta för hela Luleå kommun

Luleå kommun har tagit fram en Utflyktskarta som innehåller utflyktsmål, skoterleder och även samma information som vintersportkortet ovan. Köper du Utflyktskartan får du tre kartor i en! Även denna karta köper du på turistbyrån.

Skoterförbud på alla öar

I Norrbotten finns idag omkring 64 000 snöskotrar. Skotertrafiken är i stort kanaliserad till skoterleder som anlagts av dels kommunen dels skoterföreningar. I Norrbottens kustkommuner gäller skoterförbud på alla öar i skärgården.. Det är dock tillåtet för fast boende och fritidhusägare att köra kortaste väg mellan strand och stuga.

Följ isbrytarna i realtid

Nu går det att följa de svenska och finska isbrytarna i realtid. På balticice.cloudapp.net finns alltid uppdaterad information om var isbrytarna befinner sig och vilka fartyg som till exempel assisteras eller bogseras.

Läs mer här-»

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81