Islossning i Kalix älv!

Vintern 2012-13 var ovanligt lång och kall med mycket snö. Isarna på Bottenviken låg tjocka ända till slutet av april. Men så kom värmen, och islossningen kom i gång. Vi startade i Jockfall i Kalixälven och filmade älvens krafter och avslutade vår resa vid Åkroken nära Kalix samhälle. Välkomna på vår resa längs Kalix älv första veckan i maj!

Fotograf: Alf-Arne Harjo, Boris Ersson

 

 

 

 
Webb-TV
- från Bottenvikens skärgårdar
 

Vi utvidgar våra tjänster och publicerar egenproducerade kortfilmer från Bottenvikens skärgårdar. Inte bara filmer från öar och upplevelser men också intervjuer, reportage mm. Tipsa oss gärna om forslag till reportage mm.

 

       

Polar Explorer

Det är nu en månad sedan isbrytaren "Polar Explorer" började att gå ut från Axelsvik, och turismsatsningen börjar att ge ringar på vattnet. Åtta entreprenörer jobbar idag indirekt med satsningen, och förhoppningsvis kommer turisterna i allt större utsträckning upptäcka.

 

Kyrkhelger på Småskär

Två söndagar under juli anordnar Luleå församling gudstjänst i det gamla 1700-tals kapellet på Småskär i Luleå skärgård. Kyrkhelger har blivit till stora folkfester i skärgården då stugägare och besökare samlas till gudstjänst med kyrkkaffe i det fria.

             
        Kalix: Se video -»   Luleå: Se video -»
             

Nu går båtarna i vinterdvala

Hösten är här och med den går årets båtsäsong 2016 mot sitt slut. Nu skall båtarna upp från sjön och läggas i en lång vinterdvala. Så här långt har hösten varit varm och skön och fortfarande är många båtar kvar i sjön. När vi besökte NP Marin på Granudden i Luleå under tisdagen var Erik Jönsson och hans far Jan-Erik i full gång med båtupptagning.

 

 

Getskär

Getskär/Renskär i Kalix skärgård ingår i Likskärs naturreservat. I Getskärsviken finns en stenpir med skepparbrygga, en flytbrygga på 21 meter samt en handikappvänlig spångad gång fram till stranden. Södra delen av viken består av en fin sandstrand.

 

Kyrksöndag på Malören

Kyrkklockan på Malören i Kalix skärgård ljuder över ön. Klangen signalerar att det är dags för årets kyrksöndag med gudstjänst i den timrade 1700-talskyrkan. Efter gudstjänsten berättar Stina Blombäck, ordföranden i Malörens Intresseförening historien om kyrkan och Malören.

 

Malören i Kalix skärgård

Flygfilm över Malören sommaren 2015. Filmen är spelat in samma helg man arrangerade kyrkhelgen på Malören. Kyrkhelger har blivit till stora folkfester i skärgården då stugägare och besökare samlas till gudstjänst med kyrkkaffe i det fria. Malören är en vacker ö i den yttersta skärgården.

             
Luleå: Se video -»   Kalix: Se video -»   Kalix: Se video -»   Kalix: Se video -»
             

Klubbstugan på Trutskär

Kalix Segel och Motorbåtssällskap, KSMS, klubbstugan SJÖBORGEN på Trutskär. Här träffar du båtlivsentusiaster från båtklubbar runt hela Bottenviken. Tillfälle till erfarenhetsutbyte och trevlig samvaro med likasinnade. Du har tillgång till kanoter och optimistjollar och kan koppla av i en utmärkt bastu.

 

Seskarö, Leppiniemikajen

Vill man lägga till med båt nära centrala Seskarö finns Leppiniemikajen med bra djup och nära samhället. Kajen Leppiniemikajen består av en stenkaj och flytbrygga.

 

 

Båtbyggarnas kust

En viktig del av den gamla kustkulturen i Bottenviken och Kvarken är båt- och skeppsbyggandet. Här byggs allt från allmogebåtar i trä till fritidsbåtar och fartyg i moderna material.
På den finska sidan finns några av världens främsta båtbyggare. Jan Backman i Jakobstad som bygger träbåtar lika vackra som gitarrer.

 

De sista fångstmännen

Vid fyren på Bjuröklubb finns stenåldersfynd och en hälsning från en finsk säljägare som kom hit våren 1920. Boris Ersson hittar hans släktingar i byn Molpe på den finska sidan.
Fisket och säljakten är delar av en urgammal kustkultur. I unika bilder av Hans Östbom skildras hur ett jaktlag jagar säl på gammalt sätt i isen. En av jägarna, Evald Geust, lotsar Måsen genom skärgården timmarna före en storm.

             
Kalix: Se video -»   Haparanda: Se video -»   Finland: Se video -»   Finland: Se video -»
             

Med Johnny och Kenneth Stålarm på laxfiske

En vacker sommar dag i juli fick vi följa med Johnny och Kenneth ut i Luleå skärgård när de vittjade sina laxfällor i vattnen runt Hindersön.
Vi möter upp Johnny och Kenneth Stålarm i hemmahamnen i Norrisund tidigt på morgonen. Sjöboden där bröderna har sina båtar och redskap ligger vackert till i sundet. Lugnet är påtaglig. Inga störande ljud från bilar hörs. Här är det bara måsarna och en och annan småfågel som bryter stillheten.

 

Bastu med i båten

Bastu i båten? Knappast, men nu finns det en fiffig lösning för oss båtfolk. Ett mobilt bastutält med bastuaggregat som ryms i en liten väska och som man kan stuva ner i båten och snabbt rigga upp vars som helst. Tältet hittade vi under årets Jokkmokks marknad.

 

Båten som nästan flyger

När isarna varken bär eller brister startar förfallstrafiken i Luleå skärgård. Den 28 november började båten Silva som klarar vissa isar trafikera skärgården. När isen blev för tjock ersattes båten med svävare. Trafiken är viktig för de bofasta i den norra skärgården. Den här typen av kollektivtrafik kommer igång varje år på hösten och på våren.

 

Inga isvägar i sikte

Mycket snö och milt väder sätter trolig stopp för alla isvägar i Luleå skärgård. Det behövs kyla för att gå ut med tyngre maskiner på isen och följe 10-dygnsprognosen för Luleå är det inte mycket kyla på gång.

             
Luleå: Se video -»   Se video -»   Luleå: Se video -»  

Luleå: Se video -»

             

Gammal tjärlek rostar aldrig

Det är i mitten av november och de allra flesta båtägare har lagt sina båtar i dvala över vintern. Ute är det mörkt och kallt, en typisk novemberdag. Men ute på Granudden i Luleå i en båtverkstad är det full fart med renovering av gamla träbåtar. Här håller Föreningen Allmogebåtar (FAB) till i varma lokaler som luktar trävirke från gamla båtar.

 

Båtbyggarnas kust

En viktig del av den gamla kustkulturen i Bottenviken och Kvarken är båt- och skeppsbyggnadstraditionerna. Här byggs allt från allmogebåtar i trä till fritidsbåtar och fartyg i moderna material. På den finska sidan av kusten finns några av världens främsta båtbyggare.

 

Ritgrund, Finland

Fyren på Ritgrund är Finlands enda fyr gjord av trä. Båken har lotsat skepp i över 130 år, men används inte längre i dag som fyr.
Redan i början av 1800-talet har det brunnig en eld högst uppe på båken och helt fram till 1980-talet bodde det fyrvaktare på ön. En "ritktig" fyr byggdes aldri på Ritgrund men man installerade en fyrlykta på toppen av den gamla båken.

 

Möten vid havet, Hailuoto

I denna korta filmen ur Kustliv i Bottenviken, Möten vid havet får du följa med lotskutterföraren Tom Sjöblom som skal transportera en lots ut till en tanker.
I samma film möter vi den 6-åriga Veronica Egnell på Holmön i Västerbotten som kastade en flaska med ett brev i havet från färjan när hon reste från Holmön.

             
Luleå: Se video -»   Kuivaniemi: Se video -»   Kvarken: Se video -»   Karlö: Se video -»
             

Postrodden på Holmön

Och så var det postrodden förståss. Hur förvandlar man ett gammalt hårt arbete till en folkfest? Det har man förstått på Holmön och i Björkö där den gamla postrodden återupplivades för ungefär 20 år sedan. En gång varje sommar gömmer man mobiltelefonerna i vadmalskläder från 1800-talet och drar på sälskinnsskorna.

 

Båtbyggaren på Holmön

En viktig del av den gamla kustkulturen i Bottenviken och Kvarken är båt- och skeppsbyggandet. Här byggs allt från allmogebåtar i trä till fritidsbåtar och fartyg i moderna material. I filmen får vi möte bland annat båtbyggaren Thomas Distler som har byggt Holmöslupen som seglar med besökare mellan Byviken och Stora Fjäderägg.

 

Säljakt utställning

Områdets viktigaste jaktbyte har i tusentals år varit sälen. Utställningarna i båken visar av de redskap och metoder som utvcklats under historien; sälnätet för höstfångsten, jakten med gevär under vårvinterns storslagna expedition "fälan" ute i drivisen. Påsken 2014 besökte vi säljakt utställningen i Båken som var öppen.

 

En skärgårdsö mitt i Luleå

Stensborg är en grönskande utflyktsplats med flera fina vikar och tilläggsplatser. Inne i den långa och djupa viken finns flera fina eldplatser och toaletter som Luleå kommun har ställt i ordning.

             
Umeå: Se video -»   Umeå: Se video -»   Umeå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             

En hösttur till Haparanda Sandskär

Nu är hösten snart här och farledsprickarna in till Haparanda Sandskär ska tas upp. Vi åker med Staffan Svanberg, hans fru Lena och Björn Jacobsson ut till Sandskär. Vädret visar sig från sin bästa sida.

 

Flygtur över och genom Haparanda Sandskär

Bli med på en 4 minuters flygtur över och genom den gamla fiskebyn på Haparanda Sandskär. Vi flyger över dom enkla men ombonade stugorna och över den muddrade hamnen med den nya gästbryggan. En finsk segelbåt från Torneå är på väg in i hamnen.

 

Sensommardag till Altappen

Äntligen hann jag med att flygfilma och fotografera Altappen. Det som ligger nära är oftast svårast… Altappen har alltid varit en favoritö trots myggen.

 

Nu går båtarna i ide

Nu är det hög tid att upp fritidsbåtarna för vinterförvaring. Dom senaste veckorna har det varit full fart nere på NP Marin i Luleå. Säsongen går mot sitt slut och Janne Thelin har bråda dagar.

             
Haparanda: Se video -»   Haparanda: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Kåge Båthamn

Kåge Båtklubbs hemmahamn ligger bara ett stenkast från Skellefteå centrum och är en av Västerbottens största, med sina ca 300 medlemmar.

 

Kurjoviken

Kurjoviken ligger i Skelleftehamn som är en tätort i Skellefteå kommun 15 kilometer från Skellefteå stad.

 

Kluntarna Luleå skärgård

En kort film från Kluntarna i Luleå skärgård sommaren 2014. Då vi besökte ön var vattenståndet mycket lågt.

 

Kluntarna Fiskeläge

En kort film från Kluntarna Fiskeläge i Luleå skärgård sommaren 2014. Då vi besökte ön var vattenståndet mycket lågt.

 

             
Skellefteå: Se video -»   Skellefteå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

På väg till Pite-Rönnskär

Påsken 2014 var vi på äventyr i Bottenviken. Vi sjösatte i Hörnefors båtklubb onsdag 16 april. Vi var ute på sjön i en vecka. Under turen mot Luleå besökte vi Holmön, Ratan, Björuklubb, Skelleftehamn, Pite-Rönnskär och Junkön. Här är en kort film från färden till Pite-Rönnskär. Ombord hade vi 2 GoPro kamera och ett vanlig HD kamera.

 

Succé för Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå!

Trots ett lätt duggregn strömmade besökarna i stora skaror till Västra kajen i Piteå på lördagen. Bryggorna fylldes av människor som mumsade på rökt fisk, drack kaffe och beundrade vackra gamla båtar.

 

Kängsön båthamn

Från Luleå åker man E4 35 kilometer norrut tills man når Råneå. Ca 3 kilometer söder om Råneå, vid mynningen av Råneälv ligger byns egna hamn. Hamnen har 205 småbåtsplatser och 5 gästplatser. Hamnen är väl skyddad mot alla vindar. Djup: 2m.

 

Hindersöstallarna småbåtshamn

Hindersöstallarna är en ideell förening som driver en mindre hamn om ca 240 båtplatser beläget på östra sidan av Hertsöskatan. Hamnbasängen är ungefär 2 meter djup vid normalvattenstånd. I hamnen finns båtramp, torrtoalett. Filmat i maj 2014.

             
Skellefteå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Isvägen till Sandön

Isvägen till Sandön åter öppen och idag (17 mars 2014) var jag och filmade vägen. Isvägen till Sandön tål en belastning på 2 ton. Kolla Tjuvholmsundet, där är det nu helt öppet vatten.

 

Isbrytarna i Luleå

-5 grader och sol bjuder Luleå på i dag 18 mars 2014. Jag passade på att filma och fotografera isbrytarna som ligger i sin hemmahamn nära Luleå centrum. Sjöfartsverkets isbrytare, Ale, Atle, Frej och Oden låg förtöjd i hamn. Ymer assisterar i Bottenviken.

 

Granholmen på Kallaxön

I dag (19 mars) var jag ute och filmade Båtklubben Neptuns klubbanläggning på Granholmen på Kallaxön. Lite snö och fina tjocka isär. Här och där öppet vatten. Vi närmar oss våren, sakta men säkert.

 

Pite-Rönnskär

Strax söder om gränsen till Norrbotten ligger Pite-Rönnskär. Öns sydligaste spets heter Kyrkudden och avslöjar att det finns ett kapell på platsen. !
Vi besökte ön påsken 2014 när vi var på väg med båt från Hörnefors till Luleå. Isfritt och fint väder när vi angjorde Pite-Rönnskär. 5 av 33 stugor var bebodd under påsken.

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Skellefteå: Se video -»
             
             

Kohamn i Kalix skärgård

Kohamn ligger på nordöstra sidan av Bergön i Kalix skärgård. Kohamn är Kalix kommuns anläggning som Töre båtklubb sköter om. Kohamn har fått sitt namn av att här släppte bönderna ut sina kor på sommarbete. Den djupa lagunen gjorde att större båtar kunde angöra helt intill land.

 

Norrkust Marina

Norrkust Marina ligger i Båtskärsnäs östra del. Marinan erbjuder det mesta av service för båtfolket. I marinan finns en välsorterad butik, verkstad och båtförvaringsplatser inomhus.

 

Isvägen Hindersön

Kortfilm från en gråtrist dag på isvägen från Hindersöstallarna till Hindersön - Storbrändön i Luleå skärgård. Fina isvägar.

 

Isvägen till Sandön

Kortfilm från en enda en gråtrist dag på isvägen. I dag besökte vi isvägen till Sandön i Luleå skärgård. Mycket trafik och fin isväg. Kanske på väg eller från fika på Klubbviken Havsbad?

             
Kalix: Se video -»   Kalix: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Lulereggatan 2013

Film från 2013 års Luleregattan. Från lördagens seglingar.

 

Isvägarna till Hindersön

24 januari 2014 öppnar isvägarna till Hindersön och Sandön för säsongen. Isvägen till Junkön och Stor-Brändönär stängt tills vidare. Kommunen har provborrat isvägarna under veckan. Vägen till Hindersön visade sig hålla för upp till 2 ton och till Sandön 4 ton.

 

Getskär i Kalix skärgård

Hamnen i Getskärsviken ger ett gott skydd för alla vindar förutom hårt ostliga. Då rekommenderas i stället den norra delen av viken som har djupt vatten.Här har SXK (Svenska Kryssarklubben) en blå boj liggande för sina medlemmar.

 

Stora Trutskär

Kalix Segel och Motorbåtssällskap, KSMS, klubbstugan SJÖBORGEN på Trutskär. Där träffar du båtlivsentusiaster från båtklubbar runt hela Bottenviken. Tillfälle till erfarenhetsutbyte och trevlig samvaro med likasinnade.

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Kalix: Se video -»   Kalix: Se video -»
             
             

Kalix skärgård föddes i fjällen!

Var tror ni att man börjar om man vill berätta om Kalix skärgårds historia? Jo - högst uppe i Sveriges högsta fjäll: i Kebnekaisemassivet väster om Kiruna! För 10 000 år sedan när den 2 kilometer tjocka inlandsisen smälte revs massor av sten och grus med vattnet i den jättelika isälv som bildades och som i dag är Kalix älv.

 

Islossning Kalix älv

Islossning i Kalix älv!
Vintern 2012-13 var ovanligt lång och kall med mycket snö. Isarna på Bottenviken låg tjocka ända till slutet av april. Men så kom värmen, och islossningen kom i gång. Vi startade i Jockfall i Kalixälven och filmade älvens krafter och avslutade vår resa vid Åkroken nära Kalix samhälle. Välkomna på vår resa längs Kalix älv första veckan i maj!

 

Nu närmar det sig sjösättning!

Vi var ute i Lövskär som ligger ca 10 km från Luleå centrum. Småbåtshamnen är snart isfri med lite hjälp...

 

Bildspel från vinterns äventyr

Vintern 2013 har gett mig många fina utflykter i Bottenvikens skärgårdar. Kylan var långvarig och isarna ute till havs fick ett nytt rekordsent datum för ismaximum. Höjdpunkten nåddes den 29 mars.
Jag avslutar nu vintern med ett bildspel på 80 bilder som jag har lagt ut på min tidslinje på Facebook

             
Kalix: Se video -»   Kalix: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Nu stängs isvägarna i Luleå skärgård!

Idag 15 april stängs isvägarna för säsongen. Jag åkte ut med min quadkopter och kollade till isvägen Hindersön, Stor-Brändön. Blåsten gjorde det svårt att flyga men en liten kort film fick jag. Som ni ser är det för farligt att köra bil på isvägen.

 

Småskär i Luleå skärgård

Vi besöker Småskär i Luleå skärgård. Småskär ligger i den yttersta skärgården och delar av ön är fågelsskyddsområde. Det finns ett 90-tal fritidshus på Småskär, främst i Bullerhamnsviken där filmen är från.

 

Malören i Kalix skärgård

Flygfilm från Malören och kapellet i Kalix skärgård. Ett av bottniska kustens märkligaste och vackraste kapell. Det brukar benämnas som "Skärgårdens domkyrka"eftersom det är den enda havskyrkan som har en domkyrkas spira på taket.

 

Vi besöker 3 fyrar i Luleå skärgård

Sista dagen på denna fina påsken åkte vi ut och besökte 3 fyrar i Luleå skärgård. Vindstilla, klarblå himmel och temperaturen på plus sidan. Slutmålet var Borussiagrund norr om Rödkallen.

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Kalix: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Isvägen Hindersön, Stor-Brändön

I dag var jag ute på isvägen till Hindersön Stor-Brändön och kollade isen. Vilken isväg, mötte på en familj som lika gärna åkte skridskor på isvägen. Helgen lovar kanon väder och isvägarna är fina och trygga.

 

Gammelstad Kyrkby

Gammelstad Kyrkstad i Luleå
Här ser man en kort flygfilm på Norrlands största medeltida stenkyrka från 1492.

 

Södra Hamn i Luleå

I helgen (17 mars 2013) var jag ute och flygfilmade igen. Denne gången i i Södra Hamn. Fick några fina bilder av Ettans båthamn och Luleå från ovan. Vacker stad med närhet till vinteraktiviteter på isen.

 

Storviken, Kluntarna i Luleå skärgård

Storviken, Kluntarna i Luleå skärgård. En av de mest säregna öarna i skärgården. Småskär ser man i bakgrunden. I bilden ser man också kommunens 3 uthyrningsstugor och den allmänna bryggan.

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Isvägen Sandön

En kort flygfilm över isvägen till Sandön i Luleå skärgård vintern 2013.

 

Jopikgården Hindersön

Jopikgården har vinteröppet från januari när isen har lagt sig, fram till någon gång i maj då isen inte är farbar längre. Luleå kommun plogar isbilväg till Hindersön. Vi besökte Jopikgården en vacker vinterdag i mars och flög över anlägget och fick fina bilder.

 

Tummen upp för Luleå

På lördagen den 16 mars i strålande solsken och -12 grader samlades lulebor sig på isen i Norra Hamn för att slå ett världsrekord.

 

Brändöskär vinterstid

Brändöskär i Luleå skärgård är en speciell och mycket vacker ö längst ut i havsbandet. Like vacker är det vintertid när stugorna ligger inbäddad i snö. Kort väg med snöskoter på markerade skoterleder från Jopikgården på Hindersön.

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Isbanan i Luleå

Idag var vi ute på isen och filmade isbanan som går runt centrumhalvön i Luleå. Vi filmade från Gültzaudden. Vi träffade både lulebor och hästar. Ett gäng tjejer från Ersnäs var ute på isen med sina islandshästar. Pluss 10 grader hade vi i Luleå idag. Riktig vårväder!

 

Lill-Skorvgrundet

Vi åkte ut på isvägen mot Junkön och svängde av till Lill-Skorvgrundet. En vacker ö i Luleå skärgård, också på vintern. Sandön med klubbviken ses i bakgrunden.

 

Klubbviken Havsbad

Den 24 februari 2013 besökte vi Klubbviken som har startar upp vårsäsongen från och med lördag 23 februari. Bilvägen ut till Klubbviken går via Tjuvholmssundet, över till Sandön. Du kör mot Luleå flygplats, fortsätter förbi flygplatsen vidare ut och förbi Lulviken.

 

En fin dag på isen

I helgen var det ett fantastisk väder i Luleå skärgård. Tillsammans med hundratals Luleåbor åkte vi bil ut i skärgården. Väl ute på isen mötte vi masse folk som var ute på biltur på våra fantastiska isvägar.

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             
             
             
             

Viscaria bryter is i Luleå

Det är sent lördag kväll när vi från stan ser bogseraren Viscaria bryter is utanför cementkajen i Luleå. Vi blir nyfiken och åker ner för att kolla. I Seapilot i AIS funktionen i mobilen och ser att utanför Likskär är båten Sunnanvik på väg in till Luleå med cement

 

Domkyrkan i Luleå

Domkyrkan i Luleå med Södra- och Norra Hamn en vinterdag i februari 2013.

 

Lövskärs Småbåtshamn

Lövskär är en av de största småbåtshamnar i Luleå med kapacitet till ca 350 båtar. Hamnen är även yrkesfiskarnas hemmahamn. Lövskär ligger ca 10 kilometer från centrum. Vinteren 2013 var vi ute och filmat hamnen från vår lilla quadcopter.

 

Hindersöstallarna

Nu har vi varit ute och provat på flygfoto med ett lite radiostyrt quadkopter. Inte helt lätt när temperaturen kryper ner mot -18 grader. Filmat 6-8 februari 2013 i Luleå skärgård med ett GoPro Hero 3 kamera.

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Intervju Curth Hägglund

Luleås nya landmärke står färdigt att beskådas före utsatt tid. Byggprojektet har bedrivits med stort engagemang bland både projektledning, entreprenörer och konsulter.

 

Södra Hamnkranen

1949 byggde man två vipparmsportalkranar till Södra hamn i Luleå. Året därpå, 1950, stod de två kranarna färdiga för användning. I dag finns den ena kranen kvar och är under sommarmånaderna renoverad.

 

Hindersön, Ostisund

Hindersön är en av de större öarna i Luleå skärgård och den enda ön norr om Arholma i Stockholms norra skärgård med jordbruk. Vi besöker Ostisund, en av Hindersöns tre gästhamnar.

 

Kyrkviken, Småskär

En sommardag i 2012 besökte vi Kyrkviken. Filmen visar den trånga farleden inn i viken. På väg ut från Kyrkviken gick vi ut Skaramarksviken mellan Småskär och Finnskärets norra del.

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Brändöskär

Brändöskär är en speciell och mycket vacker ö längst ut i havsbandet. Brändöskär är utsatt för vindar och vädrets makter men den ö som mer än andra öar har karaktären av genuin skärgårdsmiljö.
Ön är i sin yttre del höglänt och består av rundslipade klippor.

 

Luleregattan 2012

Lördag 28 juli bjöd på sol och jämna vindar på ca 5 m/s. Det vill säga perfekta
förhållanden för bankappsegling. Under dagen seglades två "Lulebanor" dvs kryss-läns banor mellan Likskär och Vitfågelskär/Storbrändön.

 

Skärgårdsön mitt i stan

Nu skall det åter skapas liv och sommaraktiviteter på Gråsjälören. En av Luleå Lions medlemmar Leif Hjelte kommer i samarbete med Luleå Lions Luleå Club att erbjuda grupper att besöka ön, 2 km utanför södra hamnen i Luleå.

 

Bastaskär och Alma

Vi besöker fiskeläget på Bastaskär och strosar runt ett tag bland stugorna och fiskarbodarna. Fiskeläget är er det enda i Luleå skärgård som fortfarande används av yrkesfiskare. När vi besöks ön i augusti 2012 var det folktomt och öde.

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
       

Kluntarna fiskeläge

Vi besöker Fiskehamnsviken, fiskeläget på Kluntarna och strosar runt ett tag bland fiskarbodarna som numera är sommarstugor. Det är vackert och rödmålat. Men folktomt och öde.

 

Ettans båthamn

Ettans Båthamn är Luleås mest centrala fritidsbåthamn. Hamnen ligger ca. 200 m från stadskärnan. Hamnen har plats för ca 450 båtar. Djupförhållanderna i hamnen är ca. 2-3 meter vid medelvatten.

 

Ökad trygghet skärgården

Robert Gabrielsson kommer att vara assistansskeppare för Sjöassistans med Norrbottens kust som ansvarsområde. Robert har lång erfarenhet som skeppare och har stått till rors på flera av skärgårdens turbåtar.

 

Skvalpen

Sandgrönnorna och Skvalpen har numera vuxit samman. På ön finns nästan ingen växtlighet utan ön täcks till största delen av sand.
På sommaren är vattnet varmt på sandgrynnorna och besöks därför av många barnfamiljer för att bada och sola.

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Brändöns Fiskehamn

Den 25 maj 2011 var vi på plats när Brändöns Fiskehamn invigdes efter en lång tids renovering. Hamnen har helrenoverats med nya sjöbodar, kajer och ett omfattande muddringsarbete.

 

Midsommarafton 2011

Under midsommaraftonen reste Boris Ersson med turbåten Kungsholm ut till Hindersön och deltog i midsommarfirandet där. På vägen ut stannade Kungsholm till vid Klubbviken och Junkön.

 

Rödkallen

I det allra yttersta havsbandet i Luleå skärgård ligger Rödkallen som en utpost mot Finland. Redan under medeltiden fiskades det i vattnen runt ön.

 

Kultur på kajen

Sedan Tomas Lindbäck och hans Karin tog över Västra kajens båthamn och camping i Piteå har hela hamnmiljön fått ett rejält lyft. Båthamnen och campingen drar allt fler besökare.

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Piteå: Se video -»
             
             

Isbanan i Luleå

Varje vinter plogar och spolar Fritidsförvaltningen en isbana för skridsko- och sparkåkare från Norra Hamn till Södra Hamn. I år har banan 10-årsjubileum. Vi var ute 3 mars i strålande solsken tillsammans med hundratals Luleåbor och njöt av det fantastiska vintervädret.

 

Isvägen till Sandön

Helgen 25-26 februari var det start för ett vinteröppet Klubbviken. Fint väder och goda vägar gjorde att hundratals lulebor hittade ut till havsbadet för lunch och fika. Vi tog också en tur ut i vackert väder för att njuta av solen och fika med våffla och hjortronsylt.

 

Fiskekriget i Haparanda

Ur Måsens loggbok, den 11 juni 2001:
"Jag kommer till hamnen i Nikkala och får skjuts ut med Solbritt Innala. Hon är på väg till Mats med kaffe och smörgåsar. Tio fiskebåtar ligger i en klunga nära Seskaröbron och vaktar några laxfällor...

 

Renflyttning & Paisenbyn

Långt ut på skärgårdsisen har Bosmina skärgårdsturer dragit en liten by med röda stugor - Påisenbyn. Med bandvagn går färden dit över gnistrande isar i en vintrig skärgård utanför Haparanda. Flaggorna vajar vid den lilla måltidsstugan, konferensstugan och bastustugan.

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Haparanda: Se video -»   Haparanda: Se video -»
             
             

Luleå Båtrenoveringar

Gammalt hantverk lever vidare. Verksamheten startade 2001 som ett projekt "Båtprojektet" och permanentades senare då under namnet Båtrenoveringar ...

 

Havets silver vid Junkön

Jag är en fiskmås! - Har du sett. Laxen är fet som en gödkalv! Agnes Karlsson är 94 år och har bott större delen av sitt liv ute på Junkön i Luleå ...

 

Gårdsviken, Kalix

I Gårdsviken på Bergön i Kalix skärgård har Töre båtklubb sin anläggning. Här får du tillgång till grillplats, bastu samt utedass. Storstugan står ...

 

En fin dag på isen

Plötsligt har isen lagt sig på fjärden. Jag tar kameran och går på upptäcktsfärd. Isen har bildat former som påminner om blommor, smält glas ...

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Kalix: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Luleå skärgård mars

Helgen 19-20 mars var det ett fantastisk väder vid Bottenvikens kust. Tillsammans med hundratals Luleåbor besökte vi Luleås skärgård och dess isar ...

 

Lojfiske i Luleå skärgård

Om strömmingen är havets silver är siklöjan, eller rättare dess rom, havets guld. Få produkter från havet betingar ett så högt kilopris som ...

 

Blåbärskaka hos Nanna

Jag går upp till butiken i Båtskärsnäs för att handla. När jag ändå har börjat gå bestämmer jag mig för fortsätta genom byn och se efter om Nanna ...

 

Oden bryter is

Oden är något annorlunda jämfört med andra fartyg genom att fartyget är bredare i fören än i aktern. Under isbrytning spolas stora mängder vatten ...

             
Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Kalix: Se video -»   Luleå: Se video -»
             

Småskär i Luleå skärgård

Småskär är en omväxlande ö med många vikar, gammelskog, klipphällar, tjärnar och i övrigt en intressant natur. Det finns ett 90-tal fritidshus på ...

 

 

Mannen som skrev sitt..

Jag går längs stranden vid Grundskatan några kilometer söder om Bjuröklubb och letar efter ett namn bland strandstenarna. Det är i slutet av november. De första riktigt kalla nätterna har kommit...

 

En bro av järn..

Dygnet runt kommer båtarna över havet med sin last av järnmalm från berget i Kiruna. I över 20 år har jag bott i Svartöstaden i Luleå där Luleälven rinner ut i Bottenviken...

 

Krokodiljakt...

En vacker måndagsmorgon i början av juli hade vi bestämt möte med den kände fiskeguiden Robert Gabrielsson. Robert som är en professionell fiskeguide har skärgården och Råneå älvdal som sin specialité.

             
Luleå: Se video -»   Skellefteå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Bothnialoppet 2008

Tävlingsdagen kom med vinterns antagligen sämsta väder! Hårda vindar och blötsnö/regn gjorde att loppet blev ett verkligt kraftprov för de startande. Iskvaliteten på banan försämrades också under dagen...

 

Bothnialoppet 2007

Bothnialoppet, världens enda långfärdsskridskolopp på havsis. Första loppet arrangerades 11 Mars 2007. Premiäråret hade Bothnialoppet två starter, en i Piteå för de som ville åka hela vägen och en i Alhamn...

 

Vintervägen till Junkön

Sista veckan i mars 2011 besökte vi Junkön som ligger i den sydliga delen av Luleå skärgård. Ett mycket populärt besöksmål sommartid som även är ...

 

Neptuns klubbanläggning

Båtklubben Neptuns klubbanläggning ligger på Kallaxön. Hamnen har plats för 40 båtar. Hamnen och de övriga faciliteter har öppet från slutet av ...

             
Piteå: Se video -»   Luleå, Piteå: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

Altappen Luleå skärgård

Altappen är en ö med lämningar från industriepoken vid sekelskiftet. På Altappen fanns både järnsmältverk och sågverk. 1908 brann hela samhället ned och Altappen avfolkades. ...

 

Löjfiske Haparanda

Kl 5 på morgonen en blåsig dag i oktober följer vi med Thomas Innala och hans kollega Ingvar Lerdin ut i Haparanda skärgård i Thomas fiskebåt Lillan. Löjfiske säsongen är i full gång...

 

Isvägen till Hindersön

Äntligen är isvägen öppen sa Bror-Einar och Lotta när bottenviken.se besökte Jopik gården en vinterdag i 2008. Lätt snöväder var inget hinder för att serveringen skulle vara full av fikasugna gäster...

 

Haparanda Sandskär

Med en kopp rykande varmt kaffe och en god smörgås påbörjar vi resan mot Sandskär. Måsar skränar ljudligt i sommarluften. På en del skär häckar ...

             
Luleå: Se video -»   Haparanda: Se video -»   Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             
             

 

 

 

 

 

Luleå 1950-tal

Filmen är från 1950-talet och visar när Bergnäsbron byggdes och öppnades. Bron stod klar 1954 och var då med en längd på 896,5 meter Sveriges längsta bro...

 

 

Luleå 1937

Filmen visar bl.a. färjan Trafik som navigerade trofast mellan Bergnäset och staden. Bryggeriet, Södra Hamn, småbåthamnen, Kolkajen, och Tullpackhuskajen. I slutet av filmen får vi se hur Klubbviken Havsbad var som utflyktsmål på 30-talet...

             
        Luleå: Se video -»   Luleå: Se video -»
             

 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön                            

 
- Annonsörer -