Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / WEBV-TV / MALL
 
 

BLÅBÄRSKAKA HOS NANNA

Jag går upp till butiken i Båtskärsnäs för att handla. När jag ändå har börjat gå bestämmer jag mig för fortsätta genom byn och se efter om Nanna Helin är hemma. Nanna var sångerska i den legendariska dansorkestern Thores trio som turnerade i hela norra Sverige i många år.

Trion bestod av Nanna, brodern Thore och hennes man Erik. Båtskärsnäs präglades tidigt av sågverket dit segelskutorna kom från hela världen för att hämta virke.
Här växte en stark arbetarrörelse fram. På folkets hus samlades man till politiska möten. Man spelade amatörteater och man dansade. Thores trio kunde växla mellan populära schlagers, valser, tango och arbetarsånger.
Flera av sångerna skrev Nanna själv, med texter som handlade om längtan efter den stora kärleken och sommarnätternas magiska ljus, men också om arbetarkvinnornas hårda liv i fabriker och dragiga träkåkar.
En kampsång följd av en romantisk vals. Var hör man sådan dansmusik i dag?

Fotograf: Boris Ersson
Publicerad: 2004

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81