Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / WEBV-TV / LÖJFISKE I LULEÅ SKÄRGÅRD
 
 

LÖJFISKE I LULEÅ SKÄRGÅRD

Om strömmingen är havets silver är siklöjan, eller rättare dess rom, havets guld. Få produkter från havet betingar ett så högt kilopris som siklöjerom över 1000 kr. Men det är många händer som arbetat innan rommen är färdig att avnjutas.

En oktober dag möter vi Johnny och Kenneth Stålarm ute i Luleå skärgård. Det är i början av oktober och mitt i högsäsongen för årets siklöjefiske. Vi är med när trålarna tar upp fångsten. På Junkön är Lasse och Per Ökvist i land med dagens fisk och fisken skall sorteres. Senare på kvällen i Måttsund sorteras hanar och annan fisk bort ur fångsten. Andra kramar rommen ur honorna. Genom en snabb knyck spräcks buken på löjan och romsäckarna kommer ut. Sedan saltas rommen och genomsöks noggrant. Till sist läggs den i burkar.

Fotograf: Alf-Arne Harjo
Publicerad: 2009-09-20

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81