Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / WEBV-TV / BÅTBYGGARNAS KUST
 
 

BÅTBYGGARNAS KUST

En viktig del av den gamla kustkulturen i Bottenviken och Kvarken är båt- och skeppsbyggnadstraditionerna. Här byggs allt från allmogebåtar i trä till fritidsbåtar och fartyg i moderna material. På den finska sidan av kusten finns några av världens främsta båtbyggare.

Boris Ersson seglar längs kusten och besöker bland andra Leo Tervonen, som bygger en kopia av en gammal segelskuta i Kemi. Leo och hans fru Arja är också medlemmar i en förening som bygger dockhus.
I sovrummet en trappa upp står ett stort dockhus med kök, sovrum, barnkammare, vardagsrum och en liten bastu. Utanför bastun står en pytteliten huggkubbe, en yxa och en trave med björkved. I köket finns en fullständig uppsättning av porslin, glas, kastruller och allt som en dockfamilj kan behöva. Allt är tillverkat i skala och med stor omsorg.
Varje år brukar vi tävla om vem som har byggt det finaste dockhuset säger Leo.

Fotograf: Boris Ersson.

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81