Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / WEBV-TV / VÅRENS FÖRSTA BÅTTUR - GENOM ISEN
 
 

VÅRENS FÖRSTA BÅTTUR - GENOM ISEN

Det är den 12 maj 2016 och isarna ligger fortfarande kvar på stadsfjärden i Luleå. Vårvädret har lyst med sin frånvaro och det är riktigt tjock is på många håll. Isbanan som kommunen har plogat och spolat under vintern har härdat isarna och håller ihop dem på fjärden.

Den 18 maj startar årets båtsäsong och i år behövs hjälp för att båtarna skall komma i sjön. Därför har Laponia kallat in hjälp från Sjöfartsverkets lotsbåt Pilot 757 för att bryta isrännor ut till det öppna vattnet och fram till turbåtsbryggan i Södra Hamn.

Det kostar att hyra isbrytarna till den här sortens uppdrag. Därför hyrde man in den mindre lotsbåten Pilot 757 som klarade jobbet utan problem. I områden med lätt is åkte den med 8 knops fart. Utanför Södra Hamnkranen var isen så tjock att lotsbåten fick lov att backa och ta ny fart flera gånger. På kajen samlades nyfikna åskådare som följde lotsbåtens arbete. Till slut var den fasta isen krossad. Nu kan Laponias två båtar Symfoni och Laponia sjösätta till veckan. Visst var det ett fint vårtecken!

Fotograf:Alf-Arne Harjo
Publicerad: 2017-05-13

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81