Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bottenviken

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda. Det är lätt att hitta sig ett alldeles eget smultronställe på någon av de många öarna och skären. Här är det undebart att luffa runt i båt blant tusentals öar. Båtliv i norrland.

Allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar. Det finns därför många spännande platser att besöka, och båtlivet är tack vare de goda förutsättningarna också omfattande här i norr.

 
Skellefteå skärgård Piteå skärgård Luleå Skärgård Kalix skärgård Haparanda skärgård
 
HEM / WEBV-TV / ÄVENTYR MED MÅSEN. DEL 1, VATTNETS VÄGAR
 
 

Äventyr med Måsen - Del 1, Vattnets vägar

I alla tider har havet varit en väg mellan människorna, sommar som
vinter. Fiskaren Lars Ökvist plogar bilväg på isen om vintern och fiskar lax om sommaren. Vi seglar isjakt i Luleå skärgård och följer Bothnialoppet, världens längsta skridskotävling.

På isen i Luleå hamn flyttar en sameby med renhjorden från skärgården. En annan sameby på Seskarö märker kalvar. En av renskötarna arbetar även med turism i en liten by på medar ute på isen. Arkeologen Noel Broadbent har funnit spår av en över tusen år gammal samisk säljägarkultur vid norrlandskusten. Vi besöker vår tids sjösamer i Tysfjord i Norge. Och isbrytaren Oden bryter isvägar i Bottenviken för malmbåtarna.

Äventyr med Måsen är en dokumentärserie på fyra delar. Filmerna har fått titeln Vattnets vägar, De sista fångstmännen, Båtbyggarnas kust och Möten vid havet. Längd ca 30 min. Filmen spelades in 2008.

Vattnets vägar är del 1 av 4.

[Del 1] [Del 2] [Del 3] [Del 4]

Fotograf:Boris Ersson
Publicerad: 2017-10-25

 

 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 621 39 81