Snart tas bryggorna bort för vintern

Snart är vintern här och bryggorna i våra skärgårdar görs klar före isen kommer. När det sker varierar från kommun till kommun. Några är tidigt ute och andra väntar tills isen lägger sig.

Snart tas bryggorna bort för vintern
Klubbviken Havsbad en dag i september.

För att undvika brytskador under vintern måste landgången tas upp och bryggorna föras ut en bit från land. Troligen är kommande helg sista chansen att besöka skärgården med egen båt. De flesta kommuner klargör bryggorna i slutet av september beroende på vädret.

Vi tok kontakt med Bottenvikens skärgårdar och fick följande översikt:

Haparanda skärgård: På Haparanda Sandskär bogseras plastbryggorna in till Haparanda Hamn och låter dem ligga i hamnen hela vintern. Det sker i slutet av september när det inte blåser så mycket. Samma med bryggan från Hanhinkari. Flytbryggorna och bojarna i Sorttisviken ligger kvar, de är inte förankrade i land.

Kalix skärgård: Tar bara bort landgångarna där de har sina anläggningar, bryggorna ligger kvar. Det sker i slutet av september när det inte blåser för mycket. Bryggan på Getskär är länsstyrelsens ansvar och bryggan görs klar för vintern i början av oktober beroende på vädret. Den befintliga bryggan på Getskär är i dårligt skick och kräver årliga reperationer. Den kommer snart att bytas ut mot en ny som på Haparanda Sandskär.

Luleå skärgård: I Luleå skärgård tas landgångarna bort och bryggorna föras ut en bit från land. Det sker i slutet av oktober när isen börjar lägga sig. Kommunen har en del underhållsarbete med uthyrningsstugorna och annat under hösten som gör att bryggorna ligger ute längre. Ved ska köres ut och sopor hämtas in. Stugorna i skärgården är öppen för uthyrning hela året.

Piteå skärgård: Bryggorna tas bort i slutet av september när det inte blåser för mycket.

Skellefteå skärgård: Bryggorna sköts av båtklubbarna och de tas upp/bort i månadsskiftet augusti/september. Vissa ligger kvar längre.