Nikkala - Keräsjoki Fiskehamnsförening i Haparanda

I Nikkala finns två båthamnar, Haparanda Hamn och Nikkala - Keräsjoki Fiskehamnsförening. Fiskehamnsföreningen har 52 båtplatser. Från hamnen ut i Nikkalaviken. Viken är en mycket grund vik och en muddrad farled går fram till bryggan.

Nikkala - Keräsjoki Fiskehamnsförening i Haparanda
Nikkala - Keräsjoki Fiskehamnsförening i Haparanda

Hamnen i Nikkala - Keräsjoki

Förtöjning: Flytbrygga, Y-bom
Hamndjup: 
Hamnplatser: 52
Hamnservice
GPS-koordinater (lat, lon):
65.79299, 23.928941

Hamnvärd:
Båtplatser uthyres. Ring: 0922 - 21030

Nikkala - Keräsjoki Fiskehamnsförening

Ca 12 km väst-sydväst om Haparanda ligger byn Nikkala som med sina dryga 650 invånare är den största byn i Haparanda kommun. Av dessa invånare bor c a 90 personer i Västra Nikkala. I Nikkala finns två båthamnar, Haparanda Hamn och Nikkala - Keräsjoki Fiskehamnsförening. Fiskehamnsföreningen har 52 båtplatser.

Nikkala är historiskt känd som Sveriges största laxfiskeby. Detta p g a de stora mängder lax som drogs upp av byns fiskare under 2:a världskriget. Det sägs att en del av yrkesfiskarna gjorde av med delar av förtjänsten på Haparanda Stadshotell, och det ska vara förklaringen till att Statt fortfarande har ett rum som kallas Nikkala Kabinettet, där hotellets personal serverade, de inte alltid så gott luktande, herrarna. Nikkalas namn har också stoltserat på Opera källaren där rätter som "Nikkala-tallrik" funnits på menyn. Givetvis har denna anrättning också fisk som huvudingrediens. Numera fiskar man även siklöja för att komma åt den attraktiva löjrommen.

Källa: Västra Nikkala Byaförening.