Quiz: Haparanda Skärgård

Den här är gränslandets skärgård. Riktigt tydligt blev det efter kriget mellan Sverige och Ryssland när gränsen mellan länderna drogs i vattnet mellan de båda öarna Kataja och Inakari. Kataja är det finska namnet på enbuske, och Inakari syftar antagligen på det finska namnet Kari som betyder grund. Men vad vet du om Haparanda skärgård?

1. På vilken ö spelades Robinson in i Haparanda skärgård?

På vilken ö spelades Robinson in i Haparanda skärgård?
Seskar-Furö
Suutari
Torne-Furö

2. Många av namnen på de mer än 100 öarna i Haparanda skärgård berättar att vi befinner oss i ett gränsland. Öarna har omväxlande svenska och finska namn. Vad heter Seskarö på finska?

Bild: Kataja i Haparanda skärgård

Många av namnen på de mer än 100 öarna i Haparanda skärgård berättar att vi befinner oss i ett gränsland. Öarna har omväxlande svenska och finska namn. Vad heter Seskarö på finska?
Sanskeri
Seittenkari

3. På vilken ö ligger Haparanda Båtklubbs klubbstuga?

På vilken ö ligger Haparanda Båtklubbs klubbstuga?
Hamnskär
Hanhinkari
Hepokari

4. Får man tälta i Haparanda Sandskär nationalpark?

Får man tälta i Haparanda Sandskär nationalpark?
Ja på anvisad plats
Nej det är förbjuden

5. Vad heter båtklubben som har sin klubblokal i Haparandahamn?

Vad heter båtklubben som har sin klubblokal i Haparandahamn?
Båtklubben Bothnia
Båtklubben Bottenviken
Bothnia Båtklubb

6. Den som bara åker ut med båt någon gång ibland kanske tycker att det är onödigt att köpa en flytväst. Men vad många inte känner till är att i stort sett alla kommuner erbjuder flytvästar att låna gratis eller hyra. Var i Haparanda kan du låna flytväst?

Den som bara åker ut med båt någon gång ibland kanske tycker att det är onödigt att köpa en flytväst. Men vad många inte känner till är att i stort sett alla kommuner erbjuder flytvästar att låna gratis eller hyra. Var i Haparanda kan du låna flytväst?
Fritidsbanken Haparanda
Haparanda kommun
Haparanda Räddningstjänst

7. Campinganläggning på Seskarö, med husvagnsparkering, uthyrningsstugor och havsbad ligger i vilken vik?

Bild: Seskarö, Leppiniemikajen

Campinganläggning på Seskarö, med husvagnsparkering, uthyrningsstugor och havsbad ligger i vilken vik?
Bodöviken
Seskaröviken
Tromsöviken

8. Riekkola-Välivaara naturreservat ligger vid Torneälvens utlopp, bara två kilometer från Haparanda centrum. Hit söker sig haparandaborna för motion och friluftsliv, men även för att njuta av natur och fågelsång. I området ligger också en småbåtshamn väl skyddad. Vad heter hamnen?

Riekkola-Välivaara naturreservat ligger vid Torneälvens utlopp, bara två kilometer från Haparanda centrum. Hit söker sig haparandaborna för motion och friluftsliv, men även för att njuta av natur och fågelsång. I området ligger också en småbåtshamn väl skyddad. Vad heter hamnen?
Riekkola småbåtshamn
Torne småbåtshamn
Välivaara småbåtshamn

9. Den kände smugglarkungen med smeknamnet Mabou Erkki var en legend och en förmögen man på svarta affärer och smuggling av lax, kaffe, brännvin och flyktingar under kriget. De svarta pengarna använde han till att starta två lagliga företag , en ICA-butik i Haparanda och Norrfrys som än i dag handlar med bär och vilt under namnet Polarica. Vad var Mabou Erkkis riktiga namn?

Bild: Smugglaren Mabou Erkki i samtal med tullaren Nils Lindén som i nästan 20 år försökte sätta fast honom.

Den kände smugglarkungen med smeknamnet Mabou Erkki var en legend och en förmögen man på svarta affärer och smuggling av lax, kaffe, brännvin och flyktingar under kriget. De svarta pengarna använde han till att starta två lagliga företag , en ICA-butik i Haparanda och Norrfrys som än i dag handlar med bär och vilt under namnet Polarica. Vad var Mabou Erkkis riktiga namn?
Erik Innala
Erkki Innala
Juhan Innala

10. Bakom kapellet på Haparanda Sandskär ligger en begravningsplats. Hur många personer finns begravda här?

Bakom kapellet på Haparanda Sandskär ligger en begravningsplats. Hur många personer finns begravda här?
1
2
3

11. Sälar tillhör gruppen marina däggdjur och i Sverige finns det tre olika sälarter. Vilken sälart finns inte i Bottenviken?

Sälar tillhör gruppen marina däggdjur och i Sverige finns det tre olika sälarter. Vilken sälart finns inte i Bottenviken?
Gråsäl
Knubbsäl
Vikaresäl

12. Vill du uppleva Haparanda skärgård utan egen båt finns det fasta båtresor ut till Haparanda Sandskär. Vad heter företaget som erbjuder resor till Sandskär?

Bild: Under sommaren 2014 fick hamnen på Sandskär en ny 110 meter lång flytbrygga. Samtidigt muddrade man hamninloppet och hamnen till 2,9 meter.

Vill du uppleva Haparanda skärgård utan egen båt finns det fasta båtresor ut till Haparanda Sandskär. Vad heter företaget som erbjuder resor till Sandskär?
Bosmina
Innala Archipelago
Innala Båtresor

13. Seskarö är en vacker ö, ett öppet och levande samhälle. I närheten av Leppiniemikajen är det väg in till samhället med livsmedelsaffär och kiosk. Vad heter livsmedelsaffären på Seskarö?

Bild: Gästhamnen på Seskarö (Leppiniemikajen)

Seskarö är en vacker ö, ett öppet och levande samhälle. I närheten av Leppiniemikajen är det väg in till samhället med livsmedelsaffär och kiosk. Vad heter livsmedelsaffären på Seskarö?
Handlarn Seskarö Livs
Seskarö Livs-COOP
Seskarö Livs-ICA

14. Den nya gränsen kom att förändra livet för befolkningen, både i Tornedalen och ute i skärgården. Det som i århundraden hade varit en gemensam hembygd blev med ett brutalt streck på kartan förvandlat till en nationsgräns mellan två länder: Sverige och Ryssland. Efter vilket år kom gränsen att skilja Sverige från det nya självständiga Finland.

Bild: Hepokari som ligger i skärgårdens yttre del ligger cirka fem kilometer från finska gränsen.

Den nya gränsen kom att förändra livet för befolkningen, både i Tornedalen och ute i skärgården. Det som i århundraden hade varit en gemensam hembygd blev med ett brutalt streck på kartan förvandlat till en nationsgräns mellan två länder: Sverige och Ryssland. Efter vilket år kom gränsen att skilja Sverige från det nya självständiga Finland.
1914
1917
1919

15. Bottenvikens nationalpark ligger i?

Bild: Bottenvikens nationalpark.

Bottenvikens nationalpark ligger i?
Finland
Sverige
På grensen mellom Finland og Sverige

16. I hamnen har byaföreningen inrättat ett museum, med byns fiskehistoria som tema. Här kan man också hitta delar av en båtbyggarhistoria, som också gjort byn känd. I vilken hamn ligger museet?

I hamnen har byaföreningen inrättat ett museum, med byns fiskehistoria som tema. Här kan man också hitta delar av en båtbyggarhistoria, som också gjort byn känd. I vilken hamn ligger museet?
Haparandahamn
Nikkala - Keräsjoki Fiskehamn
Salmis småbåtshamn
Seskarö