Väderappen Viva visar nu både sjöväderprognoser och vädervarningar

Sjöfartsverket har uppdaterat sin väderapp Viva som nu visar både prognoser och varningar för sjövädret. Appen som idag har omkring 60.000 användare per månad ger användaren en samlad bild över vänder och vind ute till havs.

Väderappen Viva visar nu både sjöväderprognoser och vädervarningar

Sjöfartsverkets väderapp Viva har nu uppdaterats för att både kunna visa sjöväderprognoser och sjövädervarningar för de närmaste 24 timmarna. Information som hämtas och sammanställs direkt från SMHI:s sjörapport.

- Appen används av allt ifrån surfare till fritidsbåtsägare som alla snabbt vill få en samlad bild över det aktuella vind, vatten- och väderläget ute till havs. Med vår senaste uppdatering inkluderas nu också sjöväderprognoser samt olika vädervarningar, säger Christian Kark, systemingenjör vid Sjöfartsverket.

Sjöfartsverkets väderapp har funnits tillgänglig under de senaste tio åren, och har idag mellan 40.000 – 60.000 unika användare per månad. Utöver sjöväderprognoser och vädervarningar ger appen också användaren information inom en rad olika områden såsom väder, vind och vatten. Vilket inkluderar allt ifrån information om vindhastighet och vattenstånd till lufttryck och sikt.

- Sommaren närmar sig och med den drar också fritidsbåtssäsongen igång på allvar. Vår väderapp sammanställer information från över 140 olika väderstationer runt hela Sveriges kust, och kan därmed fungera som ett gott komplement vid sidan av övrig utrustning ombord, säger Christian Kark.

Den senaste uppdateringen av appen kommer också med stöd för ”dark mode” i både iOS- och Android-versionen.

Fakta – Väderappen Viva

Genom att använda Viva-information kan alla som är på väg ut, eller redan befinner sig till sjöss, i förväg ta reda på mer om förutsättningarna på olika platser längs en planerad rutt. Sjöfartsverket ansvarar dock inte för att alla uppgifter är korrekta. Den som trafikerar ett visst område ansvarar för att göra en bedömning av rådande väder- och vattenförhållanden.

Läs mer om Viva på Sjöfartsverkets webbplats - http://www.sjofartsverket.se/Maritima-Tjanster/ViVa---Vind-och-vatteninformation/