Hanhinkari i Haparanda skärgård

Hanhinkari är den mest bebyggda av Haparanda skärgårds alla öar och här finns ett rikt friluftsliv med både stugägare og många besökare. Här ligger också Haparanda Båtklubbs klubbstuga. Från Haparandahamn är det 7,5nm och från Seskarö 4,8nm till Hanhinkari.

Hanhinkari i Haparanda skärgård

Gästhamnen i Hanhinkari

Förtöjning: Brygga, flytbrygga.
Hamndjup: ca 1,8 m vid bryggändan.
Hamnservice: Torrtoa, bastu (vid klubbstugan), öppen klubbstuga, grillplatser, grillstuga.
GPS-koordinater (lat, lon):
65.764047, 24.050258

På norra delen av Hanhinkari ligger Haparanda Båtklubbs klubbstuga några hundra meter från kommunens brygga. Gästbrygga finns också nedanför klubbstugan. Den är märkt med båtklubbens logga. Det är grunt vid bryggan och har du större båt bör du använda kommunens stora brygga som syns i bilden över. Vid kommunens brygga finns grillplatser och toaletter.

Haparanda Båtklubbs klubbstuga har kapasitet för större sällskap. Stugan står öppen för alla besökare sommartid och används också av öborna till möter och sammankomster.

Klubbstugan

Så även bastun som är flitigt använd av de som besöker ön. Intill stugan ligger två grillplatser. En flytbrygga finns nedanför klubbstugan och en liten bit längre bort ligger storkajen där båtfolk brukar lägga till bland annat för övernattning. På ön finns brunnar för färsvatten. Där finns även två labyrinter byggda av stenar.

Grillplats och stig till flytbryggan

Runt ön går en fin promenadstig som bland annat leder förbi en labyrint. Norra delen av Hanhinkari består av vacker öppen skog som blir tätare längre söder på ön. Stigen från kommunens brygga till HBK:s klubbstuga leder förbi en vacker liten båthamn som ligger i en liten vik. Båthamnen ägs av stugfolket på öns norra del.

HBK:s klubbstuga på Hanhinkari

HBK:s klubbstuga på Hanhinkari har med hjälp av medlemspengar rustats upp och bland annat fått nya fönster samt brädfodring. På vänstra stranden har klubben byggt en bastu och på båda sidor om klubbstugan finns grillplatser. Allt detta får fortfarande användas av alla som vill. Klubbstugan står fortfarande öppen under hela båtsäsongen. Klubben anordnar en del aktivteter, exempelvis kräftknytkalas och surströmmingfest i klubbstugan som städas ur av medlemmarna varje sommar.

Avståndstabell i distansminut Haparanda skärgård

Skall du vidare ut i skärgården? Kanske till Haparanda Sandskär eller Seskarö? Vill du veta hur långt det är i nm från Hanhinkari?
Våra avståndstabeller visar hur långt det är mellan olika besöksmål i Haparanda skärgård. Tabellen visar inte alltid kortaste avstånd. Under mätning har vi följt leder där dom finns. Se tabellen som ett hjälpmedel för att beräkna ca avstånd när du är ute och seglar från ett besöksmål till ett annat. Avstånden är i nautisk mil (nm, även benämnd distansminut) där 1 nm är 1852 meter. 

Haparanda Båtklubb
c/o Viking Waltari, Östmans väg 8,
95334 Haparanda
https://haparanda-batklubb.webnode.se