Kemi

När du närmar dig Kemi, ser du en blå flagga vaja på vågbrytaren. Den blåa flaggan betyder att hamnen är välskött. Bakom vågbrytaren finns gästbåtshamnen, som är nästan mitt i staden.

Kemi

Gästhamnen: 18 gästplatser.
Förtöjning: Brygga
Hamndjup: 2,4 meter.
Avgift: De 2 första dagarna 11,50 euro per dygn, sedan 6 euro per dygn för de följande dagarna 

Insegling via farleder söder- och västerifrån till Uleninranta. Du är nästan mitt i staden. Västliga vindar kan störa.

Kemi har ju mångårig erfarenhet av att arrangera stora regattor och har ett grundmurat gott rykte att bjuda sina gäster på ett gott utbud av festligheter och trevlig samvaro.

I hamnen finns tre stora klubbhus, Kemi Segelsällskap, Kemi Arbetarnas Segelsällskap och Kemi Sjöklubb. Båda segelföreningar har restaurang, dusch, tvättmaskin och naturligtvis bastu. På bryggorna finns vatten och el.

Gästhamnen finns i Uléninrantas båthamn i inre hamnen. Hamnen fick det uppskattade årliga priset för gästhamnar, Vuoden vierassatama, år 2005 och 2014.

Kemi stad

Staden grundad 1869 och ligger vid Kemi älvs utlopp. Kemi är ett träindustricentrum med stor exporthamn för trävaror. Det bor drygt 30.000 invånare med förorter.

Ungefär 200 meter från hamnen ligger Ädelstensgalleri, Europas mångsidigaste ädelstensmuseum. Samlingen på mer än 3000 ädelstenar och bjuder på otaliga intressanta inslag från råa stenar till färdiga smycken, turistsouvenirer och kronjuveler. Här finns till exempel finska kungens krona. År 1918 designades en krona för den tilltänkte konungen av Finland, prins Friedrich av Hessen, men den gjordes aldrig färdig.

Ett annat besök som anbefalas är Keminmaa församlings Gamla kyrka, byggd 1519-21. I denna naturstenskyrka är det som att tiden har stått stilla. I kyrkans kor kan man se det numifierade liket av kyrkoherden Nikolaus Rungius som dog 1629. Enligt traditionen var Rungius en mycket from man och en kraftfull förkunnare av Guds ord.
Han skall en gång ha yttrat: ”Om mina ord icke är sanna - skall min kropp förmultna, men om det är sanna skall den icke förmultna”. Och som genom ett under har Rungius kropp bevarats oförmultnad i nära 400 år.
Endast kistan omkring honom har man varit tvungen att förnya otaliga gånger. Tyska vetenskapsmän undersökte Rungius för att kolla varför liket håller sig så bra. Till slut tänkte de att Rungius var rökt, han är nämligen ganska brun. En av dem smakade en liten bit och konstaterade att liket intevar rökt. Bon appetit!

Kyrkans avstånd från segelhamnen är ungefär 8 km. På vägen dit kan man titta också lakstrappan vid Kemi älven. Där kan man se de stora laxarna simma förbi Isohaaras kraftverk.

Artiklar från Kemi:

Med nödroder till Kemi

När Sven Wollter och jag ska segla från Lilla Sarvi tillbaka till Kemi upptäcker vi att rodret har hakat upp sig. Plötsligt går det inte att styra Måsen. Vi öppnar alla luckor och undersöker styrsystemet. Blocken som vajrarna löper genom är hela. Felet måste finnas nere under motorn, omöjligt att komma åt just nu. Fan att styrningen alltid ska krångla, tänker jag.

Läs hela artiklen-»

Välkommen till Kemi, sidu!

Sven Wollters vecka på Måsen är slut. Nu är jag en ensam sjöman i en främmande stad där jag inte talar landets språk. Jag känner mig plötsligt väldigt ensam. Umgänget med Sven i Måsen har blivit en vana. Seglingen under dagar och nätter, måltiderna tillsammans, besöken hos fiskarna ute på öarna, samtalen om allt mellan himmel och jord. Det har varit lättsamt att segla tillsammans. Nu känns det tomt.

Läs hela artiklen-»

Avståndstabell i distansminut Finska kusten

För att främja finlandsseglingar har vi lagt ut avståndstabell för den finska kusten i Bottenviken. 
Trävlig segling i sommar!

* Karlö = finska Hailuoto

  • Luleå Södra Hamn- Hailouto/Karlö 52nm
  • Karlö - Uleåborg 25nm
  • Bjuröklubb - G:a Karleby/Tankar 47nm