Jävre hamnförening i Piteå

Här finns en väl skyddad hamn vid alla sorters vindar. Ett antal gästplatser finns. Inseglingen till hamnen är prickad och har blivit bredare tack vare ett fint muddringsjobb som har dragit in strandlinjen med 40 meter. Från Jävre tar du dig snabbt och lätt ut till Jävrefjärden i Piteå skärgårds sydliga övärld. Närmaste grannar är Stenkäret (5,7nm), Jävreholmen (4,3nm), Jävre Sandön (3,6nm) mm.

Jävre hamnförening i Piteå
Jävre hamnförening i Piteå

Hamnen i Jävre

Förtöjning: Flytbrygga, Y-bom
Hamndjup: ca 1 meter vid medelvatten
Hamnplatser: 60
Hamnservice: Sjösättningsramp, sophantering, grillplatser, el. 100 m till ICA E-fyren - Lanthandel, bensinstation, café, mat, apoteks- & systemombud.
GPS-koordinater (lat, lon):
65.143461, 21.506032

Jävre Hamnförening
Ordförande: Glenn Andersson
070-2396080
glenn.209201@telia.com

Betala rampavgiften enkelt med Swisha 200:- kr till 123 653 45 07

Jävre hamnförening

Hamnen har ett väl synligt fyrtornsmonument som tidigare var Skags fyr och som byggdes en liten bit från Jävre i Sandholmen. Fyren är en av landets äldsta fyrar. Den var i drift utanför Örnsköldsvik mellan åren 1871 – 1957.  I Sandholmen byggdes flera betongfyrar som fortfarande står ute i vår skärgård.

Inseglingen till hamnen är prickad och har blivit bredare tack vare ett fint muddringsjobb som har dragit in strandlinjen med 40 meter.
Mycket fin nyupprustad och djup båthamn med färskvatten ute på bryggorna, eluttag vid bryggorna, 60 båtplatser, ett antal gästplatser, bra skydd för alla tänkbara vindar och en sjösättningsramp.

Bea´s Rökeri & Hamncafé med mängder av hemlagade godsaker. Allt från havets läckerheter i härligt fräscha sallader & mackor till tårtor, bakelser, pajer & andra godbitar.

Toaletten är mycket fräsch med bl.a. sin rostfria toalettinredning. Det finns en även en separat pissoar, sopstation i samma byggnad och flera fina matplatser utanför.

100 meter från hamnen finns en bensinstation med kiosk, café och matvarubutik som håller samma priser som vanliga matvarubutiker, samt är ombud för Systembolaget och Apoteket. Den har en liten kopia av Skags fyr på taket.

I oktober 2006 står på 100 meters avstånd från hamnen en nybyggd restaurang klar att ta emot sina gäster.
250 meter från hamnen finns på somrarna finns en turistinformationen Entré Jävre. 2003 restaurerades byggnaden som är i en futuristisk stil, ytterst smakfullt och återställdes till dess ursprungliga 60-tals stil.
Hela området i hamnens närhet är mycket smakfullt iordningställt med vatten, en liten badstrand, handigkappvänliga gångbanor och fina grönområden.
Det finns en ”arkeologstig” till gravfälten ovanför byn och de fina Jävrebodarna.