Världsunikt pridetåg på is

Luleås isbana och isvägar tog nyligen plats på CNN Travels bucket list över världens häftigaste upplevelser. För första gången någonsin kan man nu också uppleva ett pridetåg på is – Luleå Pride on Ice. – Vi vill skapa en unik upplevelse i pridefamiljen och den 10 mars är det premiär. Alla är välkomna! Hela världen! säger Helena Carlsson, ordförande RFSL Luleå och norra Norrbottens län.

Världsunikt pridetåg på is
Världsunikt pridetåg på is

Internationellt har Luleå och dess isvägar uppmärksammats stort. Inte minst då CNN Travel valde att ta med just isbanan och isvägarna i Luleå på sin ”måste upplevas-lista” i vinter. En utnämning som gett eko internationellt, men också lokalt i Norrbotten.

– Vi har kanske varit lite hemmablinda, det är ju häftigt att vi faktiskt kan gå på vatten. Därför föddes idén om ett världsunikt pridetåg på isbanan och glädjande nog kan vi köra premiären lördagen den 10 mars. Luleå kommun har varit oerhört positiva till tanken och ambitionen är att vi ska göra detta till ett årligt event. Naturligtvis hoppas vi att hela pridefamiljen ska sätta Luleå Pride on Ice på sin egen bucket list, säger Helena Carlsson, ordförande RFSL Luleå och norra Norrbottens län och fortsätter:

– Vi behöver alla visa att vi står upp för hbtq-personers rättighet att få leva så som de är och alla människors lika värde. Detta är högaktuellt. I paraden uppmärksammar vi att hbtq-personers rättigheter ser olika ut i världen och det väsentliga i att värna om mänskliga rättigheter genom sektionen marching for those who can’t. Att delta under detta unika event är ett fantastiskt sätt att i handling markera detta!

Luleå Pride on Ice kommer att hålla till i Södra hamn i Luleå lördag den 10 mars mellan 11.00-16.00. Paraden startar 13.00.

– Vi hoppas att alla vill klä sig i klara och härliga färger och ta med sig flaggor och delta i att skapa ett riktigt visuellt häftigt pridetåg. Vi hoppas att företag, organisationer, idrottsföreningar och studenter deltar och sätter Luleå Pride on Ice på kartan, säger Helena Carlsson.