Nytt hastighetsrekord Haparanda-Ystad

Bo Dahlberg och Classe Johansson har slagit Robert Ashbergs gamla hastighetsrekord med båt från Haparanda till Ystad. Efter 13 timmar och 31 minuter kom duon in i Ystads småbåtshamn. Det är 2 timmar snabbare än det tidigare rekordet.

Nytt hastighetsrekord Haparanda-Ystad

– En oerhörd skön känsla, säger en lycklig Bo Dahlberg.

Det är en riktig tredje gången gillt. Två tidigare försök har misslyckats. Dahlberg berättar att han var oerhört besviken efter det andra försöket och kom hem till sin familj och berättade att nu fick det vara nog.

– Men då var det mina döttrar som påminde mig att jag brukar säga att man aldrig ska ge upp. Då bestämde jag mig för att försöka igen. Därför känns det extra skönt idag. Hela familjen har ju levt med det här projektet i fem år, säger Dahlberg.

Att slå hastighetsrekord på en sådan lång sträcka är ett stort projekt och det är mycket som ska stämma för att det ska gå i hamn. Planen var egentligen att försöka sätta nytt rekord nu till helgen, men eftersom vädret är så bra så tidigarelade man starten.

– Vädret är A och O. Vi kör långt ute till havs och ser bara hamn när vi går in för att tanka. Efteråt är man fysiskt mörbultad och kroppen värker. Samtidigt är det så mycket adrenalin och en härlig känsla. Att åka i de här hastigheterna ute till havs är som att köra bil på en plöjd åker som fryst på, berättar Dahlberg.

Båten är en Skater 32 och motorerna två stycken V8 mercruiser. Maxhastigheten som de har varit uppe i är 76 knop och de har legat på en snitthastighet på 60-65 knop. Tre gånger har de gått in för att tanka. I Ulvön i Örnsköldsvik, på Stavnäs marina i Stockholm och i Borgholm på Öland. Det är Classe Johansson som har navigerat båten.

– Classe är en riktig klippa. Utan honom hade vi inte klarat av det här. Vi körde genom Stockholms skärgård under natten och Classe navigerade i mörkret enbart med hjälp av GPS. Vi har drivit det här projektet tillsammans och är nu båda väldigt lyckliga.

Dahlberg berättar vidare att de tycker att Aschberg har gjort en fantastisk bedrift när han satte det gamla rekordet, men att de samtidigt är väldigt glada att äntligen ha satt ett nytt rekord som är två timmar snabbare. Eller som Dahlberg uttrycker sig.

– Det är många som pratar om det, men det ska ju göras också.

Det är två nöjda rekordinnehavare som sitter och firar med en räkmacka nere i Ystad småbåtshamn idag. Lite mörbultade, men väldigt lyckliga.