Midsummersail - en segelbåtstävling från Wismar till Töre

I sluten av juni ankommer tyska segelbåtar som deltar i Midsummersail 2018 Töre hamn. Midsummersail är en segelbåtstävling som går av stapeln i Östersjöns sydligaste punkt Wismar i Tyskland den 21 juni och där båtarna seglar upp till den nordligaste punkten i Töre hamn.

Midsummersail - en segelbåtstävling från Wismar till Töre
Midsummersail - en segelbåtstävling från Wismar till Töre

Segelbåtstävlingen arrangeras andra året i rad. Det hela startade i 2016 då Robert Nowatzki och hans kompis Holger Körner seglade nonstop från Wismar till Töre på 10 dagar, 9 timmar, 32 minuter och 20 sekunder. En strecka på 900 nautiska mil.
Robert hade lenge haft drömmen om en långsegling. Han hadde seglat länge runt den tyska kusten och hemma på sjön Großer Wannsee, en mycket populär sjö för båtfolk, inte minst seglare. I Wannsee finns flera segel-, yacht- och roddklubbar som har sina klubbhus i anslutning till sjön.

Robert Nowatzki på väg till Töre i 2016

Robert berättar vidare att få egen båt är det första steget, men drömmen slutar inte. Man drömmer om långa resor, små vikar och stora äventyr. Om segling runt om i världen. Men skillnaden mellan en helg på det danska havet och segling runt om i världen är en sak: du har knappt föllt dig bekväm för väckarklockan väcker dig tillbaka till verkligheten och kontoret.
- När jag sitter och vänder på jordklotet i vardagsrummet hoppar svaret på mig, och det ligger precis utanför dörren: Östersjön!
Hela vägen över. Var det inte en berömd gul boj jag läste om där uppe i norr?

Sträckan, tiden och besättningen hittas snabbt och den 20 juni startar äventyret. Holger och jag glir ut ur hamnen i Wismar och sätter kursen mot den gule bojen i Töre. Den sista dagen i juni efter 10 dagar segling seglar vi med gennaker i 6 knop fart in mot Töre. Jag är den lyckligaste sjömannen i världen och den här oändliga midsommarnatten kommer att bli en natt att minnas. Midsummer Sail är född.

Året efter i början av mars, publicerade "Yacht Online" en artikel om Robert och Holgers resa till Töre och ideen om en segelbåtstävling. Flera hörde av sig under våren och till slut var det 5 båtar som deltog i Midsummersail 2017. Segraren blev 1-tonnare "Universitas" från Rostock med tiden 6 dagar - 12 timmar - 23 minutter - 47 sekunder.

Vinnare av 2017-års Midsummersail, Universitas med manskap.

Tävlingen växer och i år är 7 segelbåtar klart till start och starttiden kommer att vara 21 juni klockan 13. Tidsgränsen för tävlingen är 7 juli 2018 kl 13.00.

Ungefär samtidigt som båtarna anländer Töre arrangeras Töre Hamnfestival. Hamnfestivalen pågår under lördag 30 juni kl 12.00 - 16.00. En hel del aktiviteter arrangeras under dagen med musik och tävlingar. Man hoppas att båtarna som deltar i Midsummersail 2018 ankommer samma dag som Töre Hamnfestival går av stabelen.

Resultatlista 2017-år tävling:

  1. UNIVERSITAS / 1-TON
  2. AVANTI / Dufour 325
  3. TUTTO BENE / Seascape 18
  4. TOLL PATSCH / Invader 22
  5. BESS / Elvström 32 / Half Ton